Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravá jihočeská kulajda

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 912 kJ /
1 174 kcal
Bílkoviny58,58 g
Tuky59,31 g
Vláknina28,17 g
Cholesterol 1,13 g
Sodík 556 mg
Sůl1,09 g
Sacharidy88,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nadrobno nasekáme. Vše podlijeme vývarem, přidáme kmín a vaříme doměkka. Ve smetaně rozmícháme mouku a všleháme ji do polévky. Krátce povaříme. Nakonec vmícháme jemně nasekaný kopr. Do talířů dáme na hniličku uvařené vejce a zalijeme ho polévkou.

Zveřejněno 28. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravá jihočeská kulajda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xm3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravá jihočeská kulajda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xm3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

sikulka7: Já mám kulajdu velice ráda a docela by mě zajímal recept na vaše zmiňované friko:-)

Bibinka: Měla jsem babičku od Třeboně, tam se vařilo friko - vylepšená kulajda. Nevím, jestli vařila ze sušených hub, my tam jezdili na prázdniny a když jsme chtěli friko, dostali jsme košík a běžte si nasbírat houby - takže z čerstvých. Vajíčka usmažila míchaná na másle a smetanu jedině sladkou.Můj tatínek tvrdil, že v této polévce musí stát lžíce ! Miluje ji celá moje rodina. :-8

:-D:yes::yes::yes::yes::yes:tu si dám:yes:

Ešte prednedávnom som ani nevedela,čo je to "kulajda":-8ale vďaka Topkám viem,uvarila som a je výborná:-p:yes:

Tak na tejto polievke si dnes pochutnám ;-)

Nemá chybu,dávám bodík:yes:

já dávám vařená vejce na kostičky do uvařené polévky, houby si taky myslím, že jsou lepší sušené a nejlépe z lesa :-8

Dneska ji jdu zkusit tak uvidíme jak bude rodině chutnat:-p:-))

Ladi jasně! Já vlastně nikdy nic nedělám podle norem!:-)) Přidám, uberu, zapomenu dát a vždycky to nějak dopadne!:-D:-))Teď zrovna jsem dopekla Americkou buchtu od Bibinky a taky jsem ten recept úplně nedodržela. Hlavně, jak jsem si ho vytiskla!:-8 Neměla jsem naloupané ořechy, tak jsem je tam hold nedala, no a taky jsem dala jen 2 jablka, dělala jsem to na menší plech a až jsem to měla všechno umíchané dokupy, tak jsem zjistila, že jsem měla šlehat žloutky s cukrem a pak přidat to ostatní!:-)):-D Ale vypadá i tak skvěle a jak to vychladne, přidám foto!;-)

Jani a co kdybychom si to udělali jak nám to chutná:-?;-) a vykašlem se na normy. Já osobně tam houby dávám, dcera ne a taky dělá ztracený vejce - já taky :-D:-D

Jó Jiřko, my by se ta vejce asi taky stratila někde-neznámo kde!:-D:-)) No a holky, mimochodem, byl tady zeť, tak jsem se hned ptala na ty houby v kulajdě. Tak prý v normách určitě houby v kulajdě nejsou, dělává ji pro hosty dost často. ALE:-!:-!:-! Už prý se někdo na ty houby ptal z hostů, takže nevím.:-/ Já osobně bych si je tam dala třeba taky, ale nemusí tam být:-)

Bibinko, vidíš to, já vyrůstala pomalu za rohem a sušený houby jsem v kulajdě nepoznala, vždy čerstvý a kmín jóó :-), v téhle polévce nám doma vždycky stála lžíce :-D:-D:-D

Já jí zase dělám bez kopru,ten nemusím,a se sušenýma houbama:-p:-p.Merylas obdivuji tě že umiš ztracená vejce,já je nikdy neudělala tak jako ty ať jsem dělala co dělala,jsi šikula:yes::yes::-O

Jsem jihočeška odjakživa a v pravé kulajdě se dřív používaly sušený, namočený houby a smetana sladká a kmín nee, jinak je to stejný. Je pravda, že já jí také hodně dělám z čerstvých hub a je mňam,mňam:-p a dělám jí vždycky kotel;-)

Jóó, tady vidím ten kopr a je tady zmínka i o vejci, ikdyž ne vařeném natvrdo. No, co kuchař to jiný recept. Na chuti to určitě neubírá.:-p

Docela často vařím tuto polévku, ale používám sladkou 12% smetanu. Vejce dělám ztracené, opatrně vklepnu do vařící osolené a okyselené vody a vařím zhruba 4 minuty. Někdy dávám trochu mléka a trochu smetany.

Tématické fráze:
kulajda recept, kulajda recept, kulajda, kulajda, recept na domácí kulajdu, výborná a chutná polévka-kulajda, polevka kulajda, polévka kulajda, kulajda polevka, kulajda s houbami recept, domácí kulajda, recepty kulajda, recepty kulajda, nejlepší kulajda, kulajda polevka, recept na domácí kulajda, recepty-kulajda, polevka kulajda recept, recept kulajda, vyborna kulajda

Suroviny:
vývar zeleninový, houby čerstvé, brambory, cibule, kmín celý, smetana kysaná, mouka hladká, kopr, sůl, vejce

Přidat fotografie receptu