Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě

Cacarka neboli zelnice skleněnka je klasická polévka z Vysočiny, jak ji vařily naše babičky. Základní suroviny, jednoduchý postup. Ani po letech není potřeba ji vylepšovat. Jelikož je velmi sytá, bez pochyby může nahradit hlavní chod.

Hodnocení receptu je 5,0 (82×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 854 kJ /
1 399 kcal
Bílkoviny67,15 g
Tuky75,15 g
Vláknina27,00 g
Cholesterol 251 mg
Sodík 6,63 g
Sůl16,00 g
Sacharidy101,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oškrábeme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Krok 2: Oloupeme cibuli a nakrájíme na jemno. Krok 3: V hrnci rozehřejeme sádlo, na něj nasypeme kmín, pak přidáme nakrájenou cibulku. Osmažíme ji do sklovita, ne do hněda. Krok 4: Potom přidáme nakrájenou klobásu, sladkou papriku a zarestujeme. Krok 5: Přidáme brambory, koření, zalijeme vývarem a dolijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit. Krok 6: Vezmeme zelí v pytlíku, odstřihneme roh a vymačkáme šťávu do hrnečku. Zelí ještě vymačkáme a pak překrájíme. Krok 7: Když jsou brambory vařené, přidáme zelí i s částí nálevu. Pomalu vaříme. Uvařené dochutíme maggi a majoránkou. Krok 8: Polévka by měla být dostatečně nakyslá, ale delikátně. Pokud je málo, přidáme ještě vodu ze zelí a případně trochu octa. Krok 9: Polévku můžeme, ale nemusíme zahustit.

TIP: Jak se vaří kyselica

Zveřejněno 25. 2. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x6nq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x6nq

Marie

Komentáře (62)

Děkuji za skvělý recept. Dělám ho podle vaší Babičky už poněkolikáté. 👍 Jen je škoda původního receptu u něj jsem se i zasmál. 😉

Je skvela , ted jsem dovaril … ale vynechal jsem maggi to se u nas nevede a nikdy vest nebude ????????????????

V čem byl původní recept jiný? Taky bych ji ráda udělala takovou, jakou si pamatuju =)

nejsemzadnemaslo: Právě že je původní .Jediná změna je že babička dávala maso z uzených žeber. A zelí z vlastního sudu.

Právě doděláno a úžasná,moc chutna zatim dostane jen nejmepši a zbytek až dorazi ze školy,pro mě je to nebe v hubě děkuji

Dobrá polévka, dík za připomenutí:-D:yes:

Tak tuhle polévku jsem již vařila několikrát,teď jsem se na ni chystala znova a moc mi chybí původní popis receptu.Ten byl tak skvělý jako ta polévka.Škoda té nové úpravy.

atka49: Také koukám ,že nám to tu skřítci nějak vylepšily. Už mně to ani nebaví psát další recepty. :no:

Zelňačku dělám víceméně stejně, jenom nedávám ocet, stačí lák ze zelí. Ještě přidávám 1 bobkový list a 1-2 stroužky česneku.

Jinou už nevařím;-)

Tak jsem ji dnes zkusil uvařit a vážení - to je opravdu dobrota. Kdo milujete polívčičky, určitě zkuste tuto. Díky za recept, brachu. :yes:

Výborná polévka,vůči receptu sem si nedovolil nic měnit.Kdybych jí zahustil,nebyla by skleněná.Použil sem lovečák,což bylo doporučeno.U mě 100 procent!Recept sem dal pan kuchař!:-K:-):-K:-)

Tak to je žrádlo :-))
Díky za recept, babča jí dělala taky. Bohužel už mě ji nestihla naučit.

Pane Alois to je basta az mi tecou sliny :-p

Dnes jsem ji dělala poprvé a je vynikající :yes:

Právě jsem ji dodělal a je vynikající! Mám ji cca 3 litry, ale jak tu píšete - dlouho nevydrží :-)

Veru Ovečka 17. 2. 2014 11:34
už podle tohoto receptu vařím dva roky a vždy má veleúspěch :-O:-O:-O:-O:-O ......nebojte se uvařit 5 L hrnec ...stejně zmizne :-!:-!:-))

Vyzkoušela jsem a nestačím se divit...je dokonalá..odteď už jedině podle tohoto receptu...moc díky !!:yes::-p

Je to je pěkné to samou mě naučila i moje mamka dobrotka:-)

Je naprosto dokonalá:yes::-K

Tak jste mi udělali chutě, že jsem hned stoupla ke sporáku a cacarka se už vaří. Dík za receptík i za legrandu.:-p

Super napísané. Zajtra vyskúšam. :yes:

Opravdu výborná! Udělala jsem jí a šla do práce a přišla a už nebyl ani trošku a to jsem dělala do velkého hrnce a uplně plný. Opravdu skvělá! Děkuji za recept:-)

Díky za recept............jinou už nedělám. Super.:-)

Teri, super foto, hned vím, o co přicházím!!:-):yes:

Letí bod :yes: a jdu na ní. Ten postup mě rozsekal :-D:-D:-D

Růženka 18. 1. 2013 18:57
nejlepší zelňačka!!!akorát jsem ji dovařila, přidala ještě smetanu a česnek a :yes::yes::yes:

Jiří Kulha 11. 10. 2012 22:28
Kosti z dobrého uzeného jsou do cacarky lepší nežli klobása.

Recept mám od maminky, je opravdu dobrá, vařím ji stejně a s tou klobásou mám také takový problém. Všem krásné odpoledne:

Dělala jsem ji už po několikáté a fakt nemá chybu :yes::yes::yes: ted jí zrovna dodělávám a už se na ní moc těším :-))

nedodrzela jsem presne recept, misto sadla jsem cibuli delala na speku, nedala magi a ani vyvar a chutnala

Vynikající polévka.Měla velký úspěch,nikdy nezbyla.:-p

Tématické fráze:
zelnice s klobásou, zelnice, nejlepší zelňačka, babiccina zelnacka, polévka cacarka, zelnice s klobasou recept, cacarka polévka, zelnice recept, červená zelnice, červená zelnice s klobásou, polevka zelnice, polévka skleněnka, zelnice polévka, nejlepší zelňačka recept, recept zelnice, zelnice z kysaného zelí, skleněnka polévka, recept na zelnici, zelnice sklobasou, luxusní zelnačka

Suroviny:
čabajka, cibule, sádlo, zelí kysané, ocet, brambory, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, majoránka, kmín celý, bobkový list, koření, vývar masový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu