Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z vepřového kolena

Vepřové koleno se dá využít v kuchyni mnoha způsoby. Polévka je sázka na jistotu. Silný vývar s velkým množstvím zeleniny a zavářkou, kterou máte rádi. Maso můžete do polévky použít jen z části a ze zbytku připravit třeba rizoto.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie684 kJ /
164 kcal
Bílkoviny6,53 g
Tuky1,28 g
Vláknina20,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 374 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy22,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oprané vepřové koleno spolu s očištěnou polévkovou zeleninou vložíme do tlakového hrnce, osolíme a zalijeme asi třemi litry studené vody. Tlakový hrnec dobře uzavřeme a dáme vařit. Krok 2: Od okamžiku kdy nám z něj začne unikat pára, ztlumíme na minimální teplotu a vaříme necelé dvě hodiny. Poté vypneme a hrnec necháme ještě dojít. Krok 3: Polévku poté scedíme, zeleninu nakrájíme na kostičky, dáme vařit, zavaříme polévkovou zavářku a nakrájíme do polévky maso z kolene. Krok 4: Ozdobíme petrželkou, pažitkou, popř. dosolíme.

TIP: Jak vařit v tlakovém hrnci

Zveřejněno 28. 2. 2010

Poznámka autorky ivulinka

Zbylé maso z vařeného kolena se u nás jen tak nevyhodí, buď z něho dělám rizoto nebo umelu do pomazánky.

Věpřových polévek je tu hodně, ale tuhle z kolena jsem tu opakovaně hledala a nenašla ji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z vepřového kolena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvvM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z vepřového kolena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvvM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Vařím vepřové koleno už roky, ale s mírnými odlišnostmi:
- vařím koleno kratší dobu, max 90 minut, maso už samo odpadá od kostí (v papiňáku by se zelenina za 2 hodiny vaření rozpadla na kaši),
- nedávám pórek, dávám méně mrkve, cibuli překrojenou na půlky i se slupkou
- navíc dávám koření: bobkový list, nové koření, celý pepř; samozřejmě osolím

Po uvaření kolena vývar scedím, je dost silný a na polévku (i na více dní) ho ještě mírně ředím. Vývar je tak silný, že po vychladnutí ztuhne na rosol.

S tou kostkou masoxu si doufám děláš srandu? :) Jinak polévka z kolene je výborná...

Aleš: Jseš na živu,patria mezi zoufalce, kteří když slyší o masoxu nebo bujónu,tak volají rychlou.

Tak to musí být síla;-):yes:

Vývar s nudličkama:-*, to máme moc rádi a to uvařený koleno s křenem ještě radši:yes:

Opravdu vaříš dvě hodiny?:-S Já vařím hovězí v papiňáku asi 1/2 hodiny a je měkké. Tak asi je koleno o hodně tužší :-// Ale vepřová polévka je moc dobrá. :yes:+

Iriska: Koleno musím opravdu vařit vpepinovi tak 50- 60 min.Potom je tak akorát na ovar.Když nechá zeleninu vařit celou dobu s kolenem,tak je na kaši,a zkazí polévku.

Polévek není nikdy dost, za tento pěkný a čistý vývar posílám bod :-p:-):yes: čistý /myšleno/ nezkalený ;-)

Polévka je grunt a kdo ji nejí bude špunt...říkala moje babička:-K
Super:yes:3.bodík;-)

mňam :yes:

:yes:

Tématické fráze:
ovarová polévka z kolene, polévka z vepřového vývaru, vepřový vývar polévka, vývar z kolene, vývar z kolena, recepty polévka vepřový vývar, polevka z uzeneho kolena, polévka z vepřového z vývaru, vepřové koleno vývar, vepřovy vyvar, polévka z vývaru z kolene, vepřový vývar z kolene, vepřové koleno polívka, polévka z vývaru z kolena, polévka z uzeného kolene, veprovy vyvar z kolena, polévky z vepřového vývaru, vývar s kolene, vývar s kolena, polévka z vývaru kolena

Suroviny:
koleno vepřové, mrkev, petržel, celer, cibule, pórek, sůl, zelenina solená mletá, nudle

Přidat fotografie receptu