Domácí bujón do zásoby
Při vaření se rychle nashromáždí spousta odřezků. Pokud nemáte v úmyslu přidat je hned do vývaru, domácí bujón je skvělou možností, jak podpořit chuť jídla a zároveň omezit plýtvání.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 49 268 kJ / 11 775 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1 662,06 g |
Tuky | 542,36 g |
Vláknina | 38,50 g |
Cholesterol | 2,70 g |
Sodík | 5,17 g |
Sůl | 13,48 g |
Sacharidy | 44,64 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vezmi hrnec 5 a více litrů.
Kosti nasekej.
Slepice naporcuj na kusy.
Kosti oper řádně ve studené vodě a dej do hrnce. Krok 2: Zalij to vše studenou vodou a dejte vařit nejprve prudkým varem a jakmile začne voda vřít, tak uber na výkonu a nech táhnout tu polívku asi tři hodinky. Nezapomeňte odebírat pěnu. Krok 3: Po hodině mírného varu vlož očištěnou a na kusy pokrájenou zeleninu, natě a koření. Krok 4: Po další hodině zeleninu a natě vyndej a vyhoď. Nakonec vyhoďte i to koření a polévku osolte. (Já dávám koření do čajového vajíčka, abych nemusel lovit.) Vař to ještě hodinu a dolívej horkou vodu, aby to bylo potopené. Krok 5: Po třech hodinách vyndej kosti. Slepice ober a maso nech do omáčky. Krok 6: Polévku nech vychladnout a dej do lednice, aby tuk na povrchu ztuhnul.
Druhý den seber ten tuk a polévku přeceď přes husté síto nebo plátno a dej znova vařit. Krok 7: Vař tak dlouho, až je té polévky jenom asi tři čtvrti až půl litru. Krok 8: Pokud necháš tu polévku vychladnout, tak ztuhne jako rosol. Velice chladnou polévku, teď už bujón, nalij do sáčku na ledové kuličky a dej do mrazáku. Krok 9: Kdykoliv pak vezmi ten zmrzlý bujon, dej do hrnce, dolij vodou, přidej osmaženou zeleninu a zavářku, třeba knedlíčky z jater.
Kosti nasekej.
Slepice naporcuj na kusy.
Kosti oper řádně ve studené vodě a dej do hrnce. Krok 2: Zalij to vše studenou vodou a dejte vařit nejprve prudkým varem a jakmile začne voda vřít, tak uber na výkonu a nech táhnout tu polívku asi tři hodinky. Nezapomeňte odebírat pěnu. Krok 3: Po hodině mírného varu vlož očištěnou a na kusy pokrájenou zeleninu, natě a koření. Krok 4: Po další hodině zeleninu a natě vyndej a vyhoď. Nakonec vyhoďte i to koření a polévku osolte. (Já dávám koření do čajového vajíčka, abych nemusel lovit.) Vař to ještě hodinu a dolívej horkou vodu, aby to bylo potopené. Krok 5: Po třech hodinách vyndej kosti. Slepice ober a maso nech do omáčky. Krok 6: Polévku nech vychladnout a dej do lednice, aby tuk na povrchu ztuhnul.
Druhý den seber ten tuk a polévku přeceď přes husté síto nebo plátno a dej znova vařit. Krok 7: Vař tak dlouho, až je té polévky jenom asi tři čtvrti až půl litru. Krok 8: Pokud necháš tu polévku vychladnout, tak ztuhne jako rosol. Velice chladnou polévku, teď už bujón, nalij do sáčku na ledové kuličky a dej do mrazáku. Krok 9: Kdykoliv pak vezmi ten zmrzlý bujon, dej do hrnce, dolij vodou, přidej osmaženou zeleninu a zavářku, třeba knedlíčky z jater.
Zveřejněno 1. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí bujón do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OgPp
Moje poznámka
Domácí bujón do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OgPp
Nejnovější recepty
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 9 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Selská omeleta
Přidáno 2. 12. 2024 16:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněné ořechy
Handour před 4 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 29 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 38 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 43 minutami
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 1 hodinou
Buchta pro nečekanou návštěvu
1anoli1 před 2 hodinami
Tématické fráze:
hovezi bujon recept,
hovězí bujon,
polevka z bujonu,
kuřecí bujón,
domácí kuřecí bujon,
vyvar z bujonu,
jak se dělá bujón,
příprava bujonu,
jak vycistit kalny vyvar,
kureci bujon recept,
zeleninový bujon recept,
bujon z kostí,
kuřecí vývar z bujonu,
jak vyčistit zakalený vývar,
polévka z hovězího bujonu,
kalný vývar,
kuřecí polévka z bujonu,
vývar z bujonu recept,
recept na hovězí bujón,
hovězí polévka z bujonu
Suroviny:
kost hovězí,
slepice,
kosti kuřecí,
sůl,
koření nové koření,
pepř,
mrkev,
kořen petržele,
celer,
cibule,
nať petrželová,
nať celerová
Komentáře (28)