Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

Slazené kondenzované mléko milujeme všichni od dětství, ať už se dávalo do těch nejlepších dezertu a pokrmů, které dělala maminka, nebo jsme si jen tak pořádně osladili život. Vyzkoušejte domácí verzi a rozdíl opravdu nepoznáte.

Hodnocení receptu je 4,9 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iness Iness

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby chlazení

30 min (5 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 812 kJ /
1 389 kcal
Bílkoviny2,68 g
Tuky62,80 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 202 mg
Sodík 31 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy203,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V mléce a smetaně rozpustíme máslo, cukr a přivedeme k varu. Krok 2: Stáhneme teplotu a pozvolna za stálého míchání vaříme cca 25 minut. Krok 3: Ke konci určené doby začíná mléko znatelně houstnout a očekávanou hustotu bude mít až po vychladnutí.

TIP: Co vše se dá připravit ze Salka - oblíbené recepty

Zveřejněno 12. 3. 2010

Poznámka autorky Iness

Kdo má rád PIKAO upraví si recept takto:

Do stejného množství mléka přidáme cca 300 g cukru (podle chuti). Půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vaříme ve velkém kastrolu 15 minut, až bude mít Pikao bude požadovanou hustotu. Navíc se díky čokoládě a kakau nemusí redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti Salku o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny, proč ne? Je opravdu výborné

Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuji!

Já jsem použila i na domácí vaječný koňak a byl vynikající, nebo na výrobu domácí nugety. Prostě na cokoliv, na co ho běžně používáte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lRDJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lRDJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (86)

NEJHORŠÍ RECEPRT NA SVĚTĚ, UŽ NIKDY VÍCE!!!!!§:-S:no:

Tak tohle přece nemůže chutnat dobře a už vůbec ne jako salko. Navíc mi nepřijde, že by to bylo levnější než salko..
Já dělám domácí slazené kondenzované mléko následovně: 300 ml mléka (krabicové stačí, dělám z polotučného, ale chci zkusit i z plnotučného), 100 g cukru (pokud dáte malo, nezhoustne to), 20 g másla (není nutné). Lze přidat třeba vanilkový cukr, kakao (pak máte pikao). Vše smíchat, přivést k varu a udržovat cca 15 minut,podle toho jak to chcete husté. Funguje to na principu odpadu vody z mléka, ale musí tam být dostatek cukru.
Pobavilo mě, jak tu někdo psal, že průmyslově vyráběné KM se vyrábí stejným způsobem :-D

Tak už jsem ho několikrát dělala a DOBRÝÝÝÝ :yes::yes::yes:

A hlavu máte? co ji používat... 29. 9. 2013 16:46
Normální kondenzované mléko se dělá tak, že se svaří běžné mléko s cukrem na sirup (tedy cca 60% cukernatost). Přípaně se tam dá přidat máslo, aby to mělo smetanovější chuť.

Používat margarín a sušené mléko? PRoč? Zkoušeli jste někdy spočítat náklady? O chuti margarínu ani nemluvě.

Ahoj devcata! Pisete, ze pokud je ve vysledku mleko huste, muze se trochu naredit. Jenze - delala jsem presne podle receptu a vysledek je ponekud ridsi. Co s tim? Jinak chutove je vyborne :-K

ďakujem za fajnový recept ;-) som mimo SR a tu neviem zohnať salko a tento recept určite odcením...dúfam, že sa mi podarí :-)

Nic proti tomtuto receptu, ale jak v komentáři kousek níže píše David, i já jsem pouze svařila mléko a trochu cukru a bylo bezva. Mám nesnášenlivost na laktózu, takže krásně mohu použít mléko bezlaktózové, které díky bohu mají dnes už i v Kauflandu nebo třeba Intersparu.

Uz ste niekedy chutnali SALKO???
Tak radsej nechutnajte a s tymto budete velmi spokojni...
ale, ak ste ho uz jedli a chceli by ste s tymto receptom konkurovat, tak budete sklamani ako ja:(
Nastastie som spravil iba polovicnu porciu a idem si kupit SALKO:))

MacLeod:
Pak dej vědět jak to dopadlo. Jen počítej s tím, že s těmi žloutky to bude mít kratší trvanlivost:-).

Vyzkouším to, do domácího jogurtu a probiotického nápoje. Jen tam dám třtinový cukr co jsem koupil v Kauflandu a dám tam i jeden nebo dva žloudky.

Marvi_cz 4. 1. 2012 18:20
Přeji pěkný den a děkuji za super recept. Našel a hned vyzkoušel. Nikde ve fóru jsem to nenašel, jsem tedy jediný, kdo má Salko moučné? Zkoušel jsem prohřát na vroucí vodě, zjemnilo se to, ale nepříjemná moučná příchuť přetrvává. Co s tím?

Děkuji za radu. :-)

david: Hm, to asi vyzkouším. Mám nesnášenlivost na laktózu, sice to není tak nebezpečné jako alergie na mléčnou bílkovinu, ale stačí trocha a bolesti jsou na světě. Ale miluju dezerty s mlékem a mléčnou čokoládou. Sójové mléko moc dobře nesnáším, tak jsem přemýšlela nad klasickým bezlaktózovým. V obchodě jsem viděla 1,5% a pak taky bezlaktózovou smetanu na šlehání, i když ta je dost drahá. Myslíte, že by to s tím fungovalo? Když to nepůjde, tak zkusím nahradit rýžovým mlékem, to je lepší než sójové, ale stejně to není úplně ono.

david: neni 30 min. málo??

david:
prosím o recept, díky

dobry den proc tak tezke recepty staci varit mleko a cukr a varit 30min a je to
:-)

david: dobry den
chtela bych se zeptat kolik mleka a cukru?:-?

No chuťově to úplně stejné není, ale velmi se to tomu podobá. Po vychlazení je to použitelné stejně jako to pravé Salko a ten rozdíl tam cítit není. Dělala jsem to z poloviční dávky a mám toho 600ml.

díky, díky, určitě vyzkouším, jen co manžel večer dorazí se sušeným mlíkem :-) jsem na to zvědavá, jestli to bude chuťově opravdu podobné jako to kupované, fakt je teď zbytečně drahé a už dlouho přemýšlím, jak si ho vyrobit sama... Je z něj výborný jednoduchý koláč - linecké těsto potřít směsí salka a šťávy ze dvou až tří citrónů, navrch naplátkované mandličky:-)

Amálko,máslo určitě nevadí...Jen nahradit to sušené mléko asi nebude nejlepší, myslím, že by se to brzo zkazilo a chuť by byla určitě jiná...Co se týká výroby kupovaného, myslím, že to nebudou mít o nic složitější :-))

Ingrid, myslím, že už se tady někdo ptal, máslo by asi použít šlo, že? Pořád přemýšlím o tom normálním mléce, jestli by nešla voda a sušené mléko nahradit normálním tučným mlékem. To by se asi vařilo dost dlouho, co? Docela by mě zajímalo, jak přesně probíhá výroba toho kupovaného \"kondenzovaného\":-))

Jsem ráda, že mnoha lidem recept poslouží;-)

Tento recept jsem dlouho hledal. Nechal jsem si mleko s CR privest. Perfektni na domaci vajecny konak dle moji mamy.

Iness - chtěla bych moc poděkovat za recept! Dcera je alergická na mléko, ořechy, med, aj.... díky tipu, že jde Salko udělat i ze sójového mléka jsem dnes zkusila (spolu s nugetou) a super! Děkuji!
Úprava receptů a fotka, zde:
http://foto.dama.cz/foto.php?f=816284

Je to dobrota mnam

Dobrý nápad, určitě udělám i s nutelou a i další. Salko běžně zapomínám a suš. ml. bývá skoro pořád. Díky.Přiletí bodík.:yes:

Vypadá to dobře a je toho hodně,vyzkouším:yes::-K

:-p:yes: veľmi zaujmavy napad!:-K určite vyskušam!:yes:

zkusila jsem a super, byla z toho flaška vaječňáčku mňam mňam:-p úža nápad:yes:

No, Iness, děláme co můžem ;-). Teď akorát čekám a doufám, že se neobjeví něco takového i u dětí. Taťka už je velkej kluk, tak chápe lépe, že nemůže to či ono. U holčiček by to bylo horší. Nebudu ale malovat čerta na zeď :-).
Koukala jsem na tvůj profil, máme to všechno dost podobné :-). Máš hezké recepty, těším se na další :-K.

Jancza: to máš pravdu, že jsou i horší,vážnější a zákeřnější nemoci. Alergie ,,jen" znepříjemňuje a ztrpčuje život:-(...Ale co,my s nějakou alergií zatočíme,co říkáš?:-*:-D

Iness, díky i za milá slova :-K. Když jsem objevila tyhle stránky, zrovna tu byl tvůj recept novinkou. Ještě že tak, nikdy by mě nenapadlo něco podobného hledat. Takhle jsem si ho všimla a hned zkusila a výsledky už znáš :-). Prostě to byla bezva náhoda, že jsem TOPky objevila zrovna v tu chvíli. Ráda dělám rodince pomyšlení a u manžela musím často přemýšlet a improvizovat. Díky tobě se dostáváme zase o kousek dál :-K. Život s alergií je těžší - sama to znáš, ale mají lidi i horší problémy, viď.

Tématické fráze:
domácí salko, recept na domácí salko, domácí salko recept, krem z kondenzovaneho mleka, výroba kondenzovaného mléka, recepty z kondenzovaneho mleka, jak výrobit salko, vaření kondenzovaného mléka, zmrzlina z kondenzovaného mléka, karamelový krém ze salka do cukrovi, karamel z kondenzovaného mléka, cukrovi z kondenzovaneho mleka, karamelový krém ze salka recept, kokosky z kondenzovaného mléka, výroba slazeného mléka, krém ze salka na cukroví, krém ze salka recept, domácí vaječný konak, salko mléko, recept z kondenzovaneho mleka

Suroviny:
mléko plnotučné, smetana ke šlehání, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu