Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč kynutý litý s ovocem

Kynuté těsto ve spojení s ovocem je dokonalost sama. Podle tohoto receptu je těsto řidší, snadno se s ním pracuje a koláč je krásně nadýchaný. Ať už s kyselkavou rebarborou, nebo se sladkými švestkami, koláč je výborný.

Hodnocení receptu je 4,7 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 40 min včetně doby kynutí

130 min (90 min příprava + 40 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 862 kJ /
2 357 kcal
Bílkoviny47,65 g
Tuky90,24 g
Vláknina10,60 g
Cholesterol 564 mg
Sodík 531 mg
Sůl1,30 g
Sacharidy333,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pekáč s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku a uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Přidáme zbylé mléko, žloutky, sůl, rozpuštěné a vychladlé máslo a vypracujeme řidší těsto (aby se dalo vylít na pekáč) a přikryté necháme vykynout. Krok 4: Těsto promícháme, vlijeme do pekáče a ještě necháme chvíli kynout. Potom poklademe ovocem a posypeme žmolenkou. Krok 5: Žmolenka: v kastrůlku rozpustíme máslo, sundáme z ohně, vmícháme cukr a po jeho rozpuštění lžičkou postupně vmícháváme potřebné množství mouky, dokud se nezačnou dělat žmolky. Krok 6: Pečeme v troubě předehřáté na 180-190 °C do zrůžovění okrajů, přibližně 40 minut. Správně upečený koláč kontrolujeme špejlí, zapíchneme ji do těsta a po vytažení musí být suchá.

TIP: Nejlepší švestkové koláče

Zveřejněno 24. 3. 2010

Poznámka autorky Nadja

* Pokud těsto nejprve poprášíme lehce moukou a pak klademe ovoce, nezapadne do těsta.

* Můžeme použít rebarboru - řapíky oloupeme, nakrájíme na kousky, poklademe na těsto, pak sypeme cukrem se skořicí.

* Nebo půlené švestky - na těsto dáváme slupkou dolů, sypeme žmolenkou.

* Také je dobré švestky posypat mletým mákem s cukrem a skořicí.

* Nebo mákem s cukrem a skořicí posypeme těsto, na něj naskládáme švestky a posypeme žmolenkou.

* Můžeme použít i jakékoliv jiné ovoce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč kynutý litý s ovocem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OgGQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč kynutý litý s ovocem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OgGQ

Marie

Komentáře (28)

Marie Svarcova: jj, kdo má rád mák, tak určitě <3

:-)<3:yes: s mákem a švestkami je nejlepší :yes::-K

;-) janatka: jsem ráda, že jsi koláč vyzkoušela a že chutnal. S meruňkama musel být výborný. Na slíbené foto se budu těšit.
U nás se vždy dělal se švestkama (pod ně někdy přišel mák) - z jiného ovoce jsme dělali bublaninu. <3

Upečeno s meruňkami pod které jsem dala náplň ze zbytku žervé, zakysanky.;-) Moc dobré, nějak jsem nestihla fotku, tak příště.

ivulinka: Ivanko, děkuji za hezké foto a jsem ráda, že koláč chutnal. S višněma musel být zvláště dobrý, pěkně nakyslý (kyselky miluji).

Nadi, dnes jsem pekla lívanec podle tvého receptu, moc často ho nepeču, ale chtěla jsem změnu. Vypeckovala jsem na něho zavařené višně. Je moc dobrý, spěchám s pochvalou, s fotkou a s poděkováním za recept:-K:-8;-)

Blanka, Hellzdenka: děkuji a jsem ráda, že se dílo podařilo a koláč chutnal.;-)

No a bod samozřejmě dávám!:yes:

Hellzdenka 25. 7. 2015 12:50
Koláč jsem dělala z 1,5 množství - atypický větší plech - meruně na střídačku s jahůdkama, je opravdu výborný, do těsta jsem přidala trochu muškátového květu drceného, nic nezkazí, buchtu pěkně ovoní. Špetku, ne hrst. Metlila jsem el. metličkami.

Výborný koláč a přitom jednoduchý recept, budu používat dál::yes::yes::-)):-)).Dělala jsem ho se švestkami.:-p. Díky Naďo!:-Ktoprecepty.cz

jdu do něj:yes:;-):-p už ted' tu slintám :-D:-D posílám bodíky:yes::yes::yes::-K

Ivet: ;-) tak jsem zvážila, pak odměřila a doplnila do receptu - :-O mouky je cca 4 dl, cukru necelá půldecka nebo také 5 lžiček, ale každá lžička je jinak velká. Ale cukru si můžeš dát podle vlastní chuti. Droždí = u nás půlka kostky. Kostka tuku je 250 g - polovina 125 g a 80 g jsou asi 2/3 z té poloviny.
Doufám, že takto to stačí. Ať se Ti zadaří a dobrou chuť.:-K

Ráda bych zkusila váš nízký kynutý koláč, ale jde o to, že nemám přístup k váze. Nebyl by možný alespoň hrubý hrníčkový odhad? Jsem v Norsku a ráda bych něco tradičně českého pro moje zahraniční studenty ze všech koutů světa :-) Děkuji.

Jiřička: Můžu vám napsat přesný recept na litou bublaninu.. Dáváme na ní třeba jablka, třešně,rybíz, maliny,a výborná je i s meruňkami. Takže: 0,5l mléka, 6 vrchovatých lžic hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 vejce a špetka soli. Vše smíchat, mezitím dejte do trouby plech s kusem másla,to se rozpustí a trosku seškvaří, na to nalijte tekuté těsto a na to naházejte ovoce. Peče se to tak dlouho až začnou okraje hnědnout.. potom to sypeme skořicí a vanilkovým cukrem.. a jíme to lžící přímo z plechu. Výborný oběd :) nebo sváča ;-)

Jani, děkuji za krásnou fotku. Třešinky já miluji, hned bych si je dala, ale nejraději jen tak, bez koláče.

Nadi, dovolila jsem si přidat foto varianty s třešněma a pochvalu za dobrý a rychlý recept:-):yes: Bod už jsem ti dala dříve;-)

Ivana79: děkuji za hezkou fotku a doufám, že vám chutnal.

Ja som robila čerešňový so škoricou:-p:yes::yes:bez žmolenky

Omlouvám se všem,komu jsem neodpověděla (jsem teď dlouhodobě mimo dosah internetu) a děkuji za odpovědi Žížalce.
;-) Lenko - peču stejně jak Ti popsala Žížalka.
Teplota trouby - já mám ještě starý typ bez přesného označení teploty,ale typuji to také na těch 180°C. Když se z trouby line příjemná vůně,koláč okénkem sleduji jak je zabarven,pak zkusím špejlí (po vpichu musí zůstat suchá). Pokud už je koláč růžový a ještě není dostatečně propečený,snížím teplotu,příp.vypnu vrchní topení.
:-S Jiřičko - nemám pocit,že by koláč chutnal po lívancích. Dost se těsta liší - do lívanců dávám dvojnásobek mléka,žádný tuk,skoro žádný cukr,polovinu droždí a jen 1 vajíčko.

Jiřička 17. 6. 2010 13:51
Mám otázku je to podobné těsto jako na lívance. Moje maminka dělávala bublaninu a třešněmi a říkala jí litá a chutnala jako lívance. Místo drobenka sypala bublaninu krystalem se skořicí.
V jejím sešitu receptů nemá nic podobného. Asi jí dělala z hlavy

:-)No, já čas nesleduju. Dělám to tak, že když buchta začne z trouby vonět, už nikam nechodím a hlídám ji. Ale asi tak 15-20 minut to trvá ;-)

A peče se to 15 nebo 20minut?
Jdu to zkusit poprvé, tak uvidím, jak to dopadne.
Díky za rychlou odpověď.

Teď jsem dočetla a hned ho du dělat.

Lenka: u kynutých těst předehřívám na 180°C, po vložení snižuju na 150 - 160°C.

Na kolik má být trouba předehřátá? Díky za doplnění.

Výborné těsto,chutný koláček je výsledkem:-pdíky za recept a bodík své jmenovkyni:-K

:-)) HankoPu děkuji za bodík a zvláště za pěkné fotečky.
DP nemám, ale u tohoto těsta se suroviny prakticky jen zamíchají, není třeba ho dlouze vypracovávat, tak je to i ručně rychle hotové.

Naďo, moc nám chutnalo:yes: s těstem mi pomohla pekárna:-D a použila jsem nakrájené meruňky. Posílám fotky a bodík:yes::yes: +

Tématické fráze:
lité kynuté těsto, litý kynutý koláč, kynutý lívanec na plech, kynutý koláč, litá kynutá buchta, kynuté těsto lité na koláč, litý koláč s ovocem, kynutá litá buchta, kynutý koláč s třesněmi, litá buchta s ovocem, kynutý litý koláč, kynutá buchta se třešněmi, kynutá bublanina, litá buchta s merunkami, kynutá buchta s třešněmi, kynuté těsto lité, kynute lite těsto, lity kolac, kynutá bublanina s drobenkou, kynutý lívanec

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, cukr, mléko, žloutek, máslo, sůl, ovoce, tuk, mouka hrubá, máslo, cukr, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu