Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlá rajská omáčka

Nasladlá chuť rajské omáčky spoustě z nás připomene dětství. S čím ji budete podávat je jen a pouze na vás, hodí se k plněným paprikám, masovým kuličkám, nebo vařenému hovězímu masu.

Hodnocení receptu je 5,0 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kitulinecka kitulinecka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 25 min

30 min (5 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 375 kJ /
568 kcal
Bílkoviny17,98 g
Tuky7,67 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 30 mg
Sodík 206 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy105,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a v hrnci na rozpáleném tuku orestujeme dosklovita. Krok 2: Přisypeme cukr, který necháme zkaramelizovat. Poté přidáme protlak a necháme probublat. Krok 3: Přidáme bobkový list, sůl, hřebíček, nové koření, pak zalijeme asi půl litrem mléka, promícháme a necháme povařit. Krok 4: Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě nebo v mléce. Dochutíme citronem, případně dosolíme, dosladíme a přidáme špetku skořice. Krok 5: Po uvaření přepasírujeme přes cedník. Podáváme s knedlíkem a plněnými paprikami nebo masovéými kuličkami.

TIP: Tipy, díky kterým bude vaše rajská dokonalá

Zveřejněno 26. 3. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlá rajská omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r25L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlá rajská omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r25L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (80)

Kuličky vypadají dost hezky, jak je děláte?

Máme raději sladší rajské,ale tahle byla na nás až moc sladká. Za vyzkoušení určitě stojí,u nás příště klasika.

Výborná, místo mléka jsem přidala vývar, zahustila perníkem a zjemnila 2 PL kysané smetany.:-)

RH-12:
Jj, perník na strouhání se prodává :yes:
Ale avšak nouze naučila některé Dalibory housti ;-)https://www.toprecepty.cz/recept/37303-pernik-na-s...

Dajda: ještě existuje perník na strouhani/vaření

RH-12: Nadrobíte nebo nastrouháte perník do omáčky místo mouky a rozvaříte ho. Perník Vám ji nejen zahustí, ale také ochutí a osladí. Dříve existoval perník na vaření (nevím, zda stále ještě), ale klidně takhle upotřebíte zbylé zdobené perníčky z Vánoc. Moje babička dávala kupované rumové perníčky.

1aja.j: Jak perníkem nebo spíše jaký perník, předem děkuji za odpověď Karel

Zrovna jsem ji dovařila, rychlá a výborná <3 :yes: Jen zahušťuji perníkem,krásně pak voní :yes:

Rajskou nejím, ale tohle je ta nejlepší rajská... Dělám ji kvůli chlapovi a dětem a i já si pochutnám<3

:-* moc dobra, dekujeme

Taky musím omáčku pochválit. Byla hotová za chvilku a moc jsme si všichni pochutnali. Dokonce i dcera jí jedla a to rajskou moc nemusí. Super :-):yes::yes:

Výborná :yes:

Ted jsem ji dovařila, je exkluzivní.

vezekmin1: Musím potvrdit. Je hotová za chviličku a výborná !!!! :yes:

já ještě přidávám malou špetku mleté skořice nakonec,chut to ještě zvýrazní:-p

Moc děkuji za recept :-) Byl to můj druhý pokus o rajskou a tentokrát se opravdu povedla :-) Ještě jednou děkuji :-)

moc,moc dobrá, opravdu se povedla a taky chutnala:-p

Petra Ku.:
Perníkem zahušťovala i moje babička. Já zase dělám na omáčky bešamel, používám mléko, nebo i vývar. Na rajskou si udělám v létě z vyzrálých a tedy i měkčích rajčat základ do sklenic a pak je rajská hned hotová.
Rajčata rozmixuji, naliji do kastrolu s cibulkou, přidám sůl, nové koření, bobkový list a celou skořici, trochu cukru a nechám probublávat dokud se neodpaří většina vody, tj asi třetina, pak propasíruji a podle potřeby ještě nechám probublávat. Pak dám do sklenic a zavařím. Mám potom i v zimě po ruce s chutí čerstvých rajčat.

Rajska je vyborna,poprve se mi povedla palec nahoru :-):yes::-p mnamka i deti ji snedly a to ji nemusi :-p

Tuhle rajskou jsem dělala dnes poprvé a musím říci, že měla opravdu velký úspěch. Příteli velmi chutnala. Sice jsem měla trošku strach jak to dopadne, jelikož tu není napsaný kolik čeho, ale nakonec jsem to nějak od oka odhadla. ;-) Jinak bezkonkurenčně dávám palec nahoru! :yes:

Uprostřed vaření jsem zjistila, že nemám citron :-8, tak ho nahradila mandarinka a bylo to báječné, příště dám zas! Přidala jsem tedy i stroužek česneku, příště zkusím dva. Moc jsme si pochutnali :yes:

Vlasta L. 18. 2. 2014 12:38
Docela mi chybělo v receptu kolik čeho. Tak jsem s tím trochu bojovala, ale dopadlo to asi dobře, je to rajská. ;-) Jinak těm, co nejsou kuchtičky, asi jako já, a nejen jim... ;) doporučuji místo pasírování nacpat všechno koření do čajítka, pak je hned vše venkku a stačí rozmixovat, pokud je třeba...

Lenka24:teda.. děkuju.. jsem hrozně ráda, že vám taky tahle rajská chutná jak mě....hrozně mě to těší ....:-8:-)

kitulinecka: S mlékem, to slyším poprvé, já vždy vývar, že bych to zkusila? Rajskou miluji..:-*

Po dlouhém hledání jsem konečně našla výbornou rajskou, díky moc za receptík, fakt šmakovala :-)):-K

:-p vyyyborna....dnes jsem potrebovala rychle uvarit pro 3 hladove krky....a pochutnali si :-K

vladěna 2. 2. 2014 20:22
prosím kolik se tam dává toho koření??? děkujiwww.toprecepty.cz

Dneska jsem vařila velmi podobně, jen s tím rozdílem, že místo mléka používám vývar, asi síla zvyku :-) Ale je to dobrota i tak :-8 A nezahušťovala jsem moukou, ale nastrouhaným perníkem :-)

:-K SKVĚLÁ A NEJLEPŠÍ:-K

rychla, jednoducha a vyborna!!!! posilam bodik a ukladam do oblibenych. ;-):-K:yes:

nejsem žádná kuchta, a podle receptů se mi málokdy co podaří. Stejně tak tohle - srazilo se mi to, chuťově taky nic moc, nevěděla jsem, kolik jakého koření tam dát... už jsem si říkala, že v nejhorším to půjde našim prasátkům. No a pak přišel na řadu tyčový mixér (nemám cedník, tak že to rozmixuju) a BINGO! je to pěkně krémové a rozmixovala jsem tam asi omylem zbylé koření no a je to prostě rajská!! díky za recept :-K

Ahoj, recept je super, rajská mi moc chutná, ale mám jí moc světlou. Dala jsem půl litru mléka a větší protlak (125g). Jak docílím krásné rudé barvy?

Tématické fráze:
rajská omáčka, rychla rajska omacka, jednoducha rajska omacka, rychla rajska, rajská s masovými kuličkami, rajská omáčka s mlékem, rajská omáčka bez vývaru, jednoducha a rychla rajska, rajská omáčka recept, rychlá rajská omáčka s masovými kuličkami, rajská omáčka z mléka, rychlá rajská omáčka s kuličkami, jednoducha rajska omacka recept, rajská omáčka rychlá, luxusní rajská omáčka, rajská omáčka z protlaku, rajská omáčka z vyvaru, rajská s mlékem, rychlá rajská omáčka recept, rajska omacka s masovymi kulickami

Suroviny:
cibule, olej, cukr, bobkový list, sůl, koření hřebíček, koření nové koření, mléko, protlak rajčatový, citron, mouka hladká, skořice

Přidat fotografie receptu