Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový dort

Máme tady něco pro mlsouny. Čokoládový dort dá práci, jeho výroba je určena těm pokročilým v pečení. Nicméně radost oslavence za tu práci stojí a spokojení strávníci také. Čokoládový dort si získá stálé místo ve vaší kuchařce.

Hodnocení receptu je 4,8 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 50 min doba přípravy nezahrnuje chladnutí korpusu a krému

120 min (70 min příprava + 50 min tepelná úprava, doba přípravy nezahrnuje chladnutí korpusu a krému)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 835 kJ /
6 892 kcal
Bílkoviny102,25 g
Tuky401,30 g
Vláknina31,50 g
Cholesterol 2,33 g
Sodík 709 mg
Sůl1,93 g
Sacharidy702,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus: Žloutky ušleháme s cukrem, polijeme 5 lžícemi vody a vyšleháme. Přídáme dalších 5 lžic vody a došleháme do pěny. Potom lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec zlehounka vmícháme pevný sníh z bílků. Krok 2: Dáme do dobře vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Pak teplotu ztlumíme na 180 °C a dopečeme. Krok 3: Korpus rozkrojíme a promazáváme nejlépe až druhý den. Krok 4: Krém: Na páře svaříme smetanu ke šlehání s cukrem, Solamylem a nasekanou čokoládou do hustého krému. Povrch posypeme moučkovým cukrem (aby se nevytvořil škraloup) a necháme vychladnout. Krok 5: Do chladného pudinku vešleháme na malé kousky nakrájené máslo. Podle chuti můžeme krém ještě přisladit. Krok 6: Korpus dvakrát prořízneme, každý plát pokapeme uvařenou kávou nebo rumem a promažeme krémem. Zdobíme dle fantazie.

TIP: Návod, jak prokrajovat dort na jednotlivé pláty

Zveřejněno 4. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gr8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gr8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

výborný vysoký korpus, dobře natočený videorecept, dost se nám povedl (jen jsme místo klasické čokolády použily bílou čokoládu a krém přibarvily)

Jarmila Thiniusová 19. 6. 2016 18:24
nemá někdo recept na dort royal

Já mám ten krém nějaký moc řídký,kde jsem udělala chybu:-//

Martina Veselá 7. 11. 2014 10:52
Dneska jsem dodělala dort dceři ke druhým narozeninám.Je naprosto skvělej.Jiný už dělat nebudu....Opravdu vynikající.Jen jsem si ho promazala ještě rybízovou marmeládou :D:-)) ;-) :-p :-D

fgfcin: doplněno

chtel jsem se zeptat je tam napsane ze 300 piskoveho cukru:-? jeto tak nebo nepochopil jsem to diky uz predem za :-)odpoved:D

tento dort jsme si vybrali protoze byl lehky na pripravu delali jmse ho mamce k narozeninam spolu z moji sestrou povedl se moc diky byl moc moc dobry:yes::-)

nemá chybu,dnes jsem pekla a je výtečný.Ten krém je úžasný,nadýchaný,jemný.jen jsem místo čokolády dala dvoje ledové kaštany a neměl chybu!!!!!!!!!

Těsto dobré, ale ten krém mi vyšel moc řídký, po stranách stékal a chtělo to víc čokolády :( 1 čokoláda na 2 šlehačky a máslo byla opravdu jako nic, takže mi vzniklo spíš našlehané máslo s příchutí kaka :(

tatana + Evča: Nejsem autorka receptu, ale je taky dost důležité mít opravdu dobře a do pěny vyšlehané žloutky s cukrem a vodou, taktéž mít pevný sníh. Do bílků přidávám vždy malou špetičku soli. A jak se vše smíchává dohromady, tak opravdu pomalu, jemně a opatrně, aby nám pěna nespadla. Nevyplatí se spěchat. Peču v plynové troubě, tak stupně vždy jen odhaduju. Pokud byla tvrdší kůrka, tak se třeba pekl už dlouho, nevím.....Ale jak píše Pája, když se dortík naplní krémem, tak se pak rozleží a zvlhne.;-)Tak při dalším pečení, přeju mnoho zdaru:-K

pro tananu a Evču: Já jsem byla spokojená. Napadá mě, korpus se zvlhčí naplněním. Není třeba podléhat panice při vytažení upečeného korpusu z trouby. Zdravím :-)

Vcera jsem poprve zkusila tento korpus, ale take mel tvrdsi kurku a docela suchy.Moje predstava byla o nadychanem dortu, to s bohuzel nevyplnilo.Budu hledat a zkouset dal.

Tak nevím co jsem udělala špatně ,ale teď jsem ho vyndala z trouby a zdá se mi ,že má tvrdší kůrku.Je to normální? Pekla jsem dnes po prve dort,tak nevím;-( můžete poradit?

Tak jsem včera pekla tenhle korpus už podruhé a nemůžu si ho prostě vynachválit :-). Použila jsem i šlehačkový krém, na který jsem dala kolečka banánu. Celé jsem to potřela krémem a protože je na 99% jisté, že se dneska celý sní- velká rodinná oslava-potáhla jsem ho marcipánem a ozdobila :). Nejenže vypadá skvěle, ale už se všem sbíhají sliny :-K:-) Kdyby to šlo, přidávám další bod :-D:yes:

Teď jsem dopekla korpus na zítřejšího Valentýna-máme navíc s mužem výročí v tento den. Koupila jsem ještě k tomu formu srdce, takže je to naprosto úžasný..sice mi to vyběhlo maličko do boule-je to kulaté-ale to srdíčko je :) takže doufám, že až to naplním a ozdobím, tak udělám drahému radost.

Můj nejoblíbenější korpus na dort:-p:yes:+10 bodík

Hledala jsem jaký dort, bych upekla kamarádovi jako poděkování za obraz, co mi nakreslil...a ejhle! :-) Měla jsem co dělat, abych ten dort nesnědla sama! :-)) Přidávám bod i fotku :-K:yes:

Korpus jsem upekla podle tohoto receptu, byl úžasný. Jen krém jsem použila vlastní. Dovolila jsem si přidat fotku. ;-) :yes: +5

výborný i hned po pečení:yes:děti nechtěli čekat do druhého dne a tak se plnil hned jak vychladl;-).krém byl podobný.dort měl velký úspěch:yes:a to jsme nic neslavili:-K.bodík už je tam;-)

Dortík mě zaujal a tak jsem ho hned vyzkoušela:-),pro kamarádku k narozeninám:-K. Ale asi jsem někde udělala chybu :-( ,na obrázku je krém světlý a já ho měla tmavý ,ale jinak moooc dobrý :-p:yes:

vypadá hezky :yes:+2:yes: vyzkouším...:yes:

Jo, jo, jedny kaštany na jednu šlehačku stačí. Dělala jsem ji zrovna minulý týden dceři na dortík k narozeninám. Dala jsem jedny kaštany a kousek čoko na vaření, ale to není nutné. Pro jistotu přidávám ještě malý plátek másla, aby byla tučnost šlehačky jistá :-D.

Jiřička 18. 3. 2010 16:51
Janczi, děkuji za radu. Pařížskou šlehačku znám, ale s kaštany ji vyzkoušenou nemám. Pokud bych použila kaštany tak na jednu šlehačku mám dát jednu tyčinku kaštanů? :-) J.

Jiřičko, sice nejsem Líba, ale dovolím si radit :-8. Líba opravdu popisuje pařížskou šlehačku a ta se samo ušlehat musí. Druhý den vychlazená jde šlehat dobře do tuha. Já když ji dělám, tak ji chvilku povařím, Líba píše "do varu". Nevím, jaký je v tom ve finále rozdíl, ale mám vyzkoušeno tak, jak píšu. Také je dobré místo čoko na vaření dát ledové kaštany, sice dražší, ale ta chuť :-p:-p.

Jiřička 18. 3. 2010 13:15
Líbo (neregistrovaná),
zaujal mě Tvůj recept na krém, ale mám dotaz. Jedná se o pařížskou šlehačku? Nepíšeš nic o tom, že by se měl krém druhý den šlehat, ale pouze plnit dort. To znamená, že vychladnutím je krém hotový? Děkuji za zprávu J. :-(

Dort je opravdu výborný!! krém jsem dělala trochu jiný, ale těsto bylo skvělé.Nadýchané a lehoučké :)sklidila jsem s ním velký úspěch.děkuji

misto bileho kremu zkuste:3 smetany ke slehani,3 cokolady na vareni,smetanu nalejte do kastrulku doni prissypte nahrubo nastrouhanou cokoladu a zahrivejte az do varu.pak ji ve vode ochladte dejte do lednicky a druhy den muzete plnit dort .je to vynikajici,muze se jeste dozdobit bilou slehackou:

Tématické fráze:
dorty recepty, čokoládový korpus, čokoládový krém, čokoládový dort recept jednoduchý, recepty dorty, čokoládový korpus recept, korpus na dort recept, čokoládový krém recept, recept na dort, recept na korpus dortu čokoladovy, čokoládový dortový korpus, dort recept, cokoladovy korpus na dorty recepty, parisky dort, dortománie fotopostupy, recept na čokoladový korpus, luxusní čokoládové dorty-fotogalerie, cokoladovy krem do dortu recept, výborné krémy do dortu, čokoládový

Suroviny:
vejce, cukr krupice, voda, mouka polohrubá, prášek do pečiva, kakao, tuk, mouka hrubá, smetana ke šlehání, cukr, solamyl, čokoláda na vaření, máslo, káva

Přidat fotografie receptu