Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč je pomalu vařená polévka plná zeleniny, masa a červené řepy. Díky postupnému restování a dušení získá hlubokou chuť, která se nedá uspěchat ani nahradit. Každá lžíce je důkazem, že poctivost v kuchyni má smysl.

Hodnocení receptu je 4,6 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Besty Besty

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie999 kJ /
239 kcal
Bílkoviny6,48 g
Tuky0,72 g
Vláknina12,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 123 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy46,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, zalijeme asi litrem vody, trochu osolíme a necháme vařit na mírném ohni. Krok 2: Mezitím nakrájíme zelí na proužky a asi po půl hodině přidáme k masu. Krok 3: Cibuli nakrájíme nadrobno, zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, brambory na kostky. Krok 4: Ve větší hluboké pánvi rozehřejeme tuk, orestujeme cibuli dozlatova, postupně přidáme mrkev, petržel, celer, červenou řepu a rajčatový protlak. Vše krátce zarestujeme a promícháme. Krok 5: Vše spolu podusíme asi 10 minut, poté obsah pánve přelijeme do hrnce k masu a zelí. Přidáme nakrájené brambory, promícháme, podle potřeby dolijeme horkou vodou a vaříme zvolna přibližně 30–40 minut, dokud není maso měkké a zelenina dobře provařená. Krok 6: Dochutíme solí, pepřem a případně špetkou cukru, přidáme prolisovaný česnek a nasekanou petrželku. Kysanou smetanu podáváme zvlášť nebo ji přidáváme až na talíř do hotové polévky.

TIP: Časté otázky na téma boršč

Zveřejněno 9. 4. 2010

Poznámka autorky Besty

Famy o troch druhoch mäsa nie su pravdive, na chuti to nič nemeni. A na Ukrajine sa boršč vari z toho, čo je k dispozicii. Maso může být i trochu tučnější, pak je kvalitnější vývar.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ukrajinský boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/79q1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ukrajinský boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/79q1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

vyzkoušel jsem a povedl se. Jen zeleninu jsem nakrájel na nevzhledné kousky. Ale chutná to skvěle. Maso jsem nedal žádné, pouze vývar.

Vynikající lahůdka. Sice trošku pracnější na přípravu, ale vyplatí se to :-8

Ukrajincik: váš vulgární komentář mažu.

Velmi správně popsaný recept i chuť bude dobrá.Přesně jak dělají na ukrajině.majonézu ? Tak s tím jsem se na Ukrajině nikdy nesetkal.Vždycky jen smetana.Ještě tam může být trochu bílých fazolí.

petulka:

petulka:je to vec vkusu, niekomu chuti majoneza, niekomu smotana...:-)

skvělý recept,moc chutnal,jen mě to můj ukrajinský přítel naučil jíst s majonézou a je to lepší než smetana.:yes::yes::yes:

:-( mate to zeli nejake rozvaření?

Miluju !!! :-K:-8:yes:

pokud je ukrajinský,tak si necháme chutnat,jedla jsem boršč kdysi dávno na výletě a stál mě moc peněz(ještěže jsme už jeli z výletu)
byl vynikající,ale nikdy jsem se ho nenaučila vařit,tak snad si na něm z tohoto receptíku pošmáknu...:yes::-K:yes:+7

Dneska jsem ho uvařila,použila jsem místo kusu masa vepřové kosti,vývar byl skvělý...a boršč je taky výborný :-p:-p,dávám bodík a fotku...:-K

Jelikož máme v příbuzenstvu ukrajinské příbuzné a i dostala jsem od nich jejich velkou kuchařku, tak vím, co existuje variant boršče, nám chutná snad každý :-p:-p:yes::yes:

opuncie ,veď som pisala,že co dum dal;-), a ja som tiež z Ukrajiny:-)) a som rada, že sa Vam recept pači:-K

Tématické fráze:
boršč podle rodilé ukrajinky, recept na boršt, boršt, borsč, bořč, borč recept, boršč recept, borst recept, recept na boršč, ukrajinske recepty, ukrainsky borsc, polévka boršt, recepty boršt, borst polevka, recept boršť, borč recepty, jak uvarit borsc, polévka bořč, ruský bořč, rusky borc polevka

Suroviny:
maso vepřové, řepa červená, zelí bílé, brambory, mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, protlak rajčatový, pepř mletý, sůl, vegeta, olej, smetana zakysaná, petrželka

Přidat fotografie receptu