Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banica s balkánským sýrem

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 847 kJ /
5 221 kcal
Bílkoviny129,72 g
Tuky443,49 g
Vláknina5,00 g
Cholesterol 1,49 g
Sodík 10,62 g
Sůl26,34 g
Sacharidy175,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vymaštěného plechu pokládám dva listy listového těsta. Pak rozdrtím sýr rukama na malé drobky a vytvořím další vrstvu. Na sýr přijdou další dva listy těsta. Krok 2: Potom opět vrstva sýra a tak pokračuji, až mi dojde listové těsto. Pozor, vždy to musí končit vrstvou listového těsta navrch. Sýr lehce kořením šarenou solí nebo čubricou. Krok 3: Takto připravenou banicu rozkrojím nožem na čtverečky libovolné velikosti. Pak ji zaliji rozehřátým olejem. Krok 4: Klepnu vejce do perlivé vody a rozmíchám je dohromady. Vzniklou směsí zaliji celou banicu až ji rovnoměrně absorbuje. Krok 5: Peču v předehřáté troubě do zarudnutí. Po vyjmutí z trouby se vyklopí a pokryje ručníkem.

Zveřejněno 9. 4. 2010

Poznámka autora gmptop

Recepis mám od maminky majitele obchodu s bulharským potravinami v Praze.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banica s balkánským sýrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w068

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banica s balkánským sýrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w068

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Gabriel Cheribashki 17. 4. 2014 11:31
Moje babička mi to v Bulharsku jako malému dělala pořád. Naše bulharská část rodiny žijící v Česku na banicu nedá dopustit. Jedno z nejlepších jídel pod sluncem. Mňam.

BTW: Banica se buďto jako v receptu nahoře řeže na čtverce, nebo se točí do šneka, což jsem spíše vídal u mé babičky a nebo se dělá v celku na plechu. Je to jedno. Důležitá je přece chuť ne? :-p:-p:-p

Monika Panajotovova 3. 2. 2014 09:59
Zuzana Jordanova: Jéé přesně tak, my to dělaly s bulharskou babičkou a musí se to prokládat. Těch druhů bánic je samozřejmě víc, a i víc druhů postupů, toto je jeden z nich :):yes:

Zuzana Jordanova 6. 6. 2013 14:45
Dovolím si taky přidat komentář, jsem vdaná za Bulhara, tak mám recept na baničku z první ruky. U nás máme taky obchod s bulharskými surovinami, přímo dovezenými, banička se dělá z těsta-"kora za banica", tenké, jako papíry plátky těsta, se trhají na kousky a skládají, prokládají směsí podobnou, jako je tady popisována, ale + 2 velké bílé jogurty a těch vajec musí být minimálně 6, papírky, směs, papírky, směs, končí se směsí.:-)

tak nevím jak v Bulharsku 13. 9. 2012 21:03
ale v Makedonii a v Srbsku jsem odjakživa viděla banicu stočenou na plechu jako šnek...těsto se naplnilo sýrem-vejcem třeba i se špenátovými listy a od středu kulatého plechu - tepsije - se roloval šnek až se plech naplnil, zalévalo se to vejci se smetanou a minerálkou - lahůdka. Ty pláty jsou trochu nuda, vysušují se a ta PITA chutná jinak než BANICA mňam mňam :-)):-8

Tak právě jsme dodělali banicu... tedy trochu jinak než je zde popisováno.. dělali mi jí přímo bulhaři..do rozmíchaných vajíček se nadrolí balk.sýr a tám je jednotlivé pláty těsta potírají... ale je to mnamka a můžeme to jíst pořád :DDDD v Bulharsku to byla naše každodenní snídaně ;)

Zizala, to testo o kterem pise autor, neni vubec tucne ;-) Da se koupit v Praze ve vestibulu stanice metra Ladvi. Doufam, ze me ted nekdo nenarkne ze delam tomu obchodu reklamu, ja jsem tam jeste ani nebyla, ale krajane si tam to testo kupuji. Vse je dobre az na tu sarenou sul, nebo cubricu, ta se do banici opravdu, ale opravdu nedava :-O

Toto těsto jsem ještě nezkoušela, ale řecké těsto FILO, které je velmi tenké-listové, je bez tuku, proto se jednotlivé pláty potírají tukem. např. při přípravě baklavy.

Balkánská šarena sol
Složení: Sůl, červená paprika, kukuřičná mouka, pískavice, čubrica (saturejka)
Využití: Na zeleninové saláty, do polévek, na chléb nebo pečivo s máslem,sýrem,uzeninou, dochucení masitých jídel, prostě na vše.
Miloš jistě promine. Byla jsem také zvědavá, tak jsem trochu "gůglila" ;-)

Miloši, vypadá to dobře ;-) Musí se to ještě zalévat tím olejem? Listové těsto je poměrně tučné. A ještě nevím, co je šarená sůl :-8:-8

Tématické fráze:
bulharská banica, listove testo s balkanskym syrem, recepty s balkánským sýrem, koláč s balkánským sýrem, těsto na banicu, bulharská banica recept, bulharské pečivo, koláč banica, pečivo s balkánským syrem, slany kolac s balkanskym syrem, recept s balkanskym syrem, šarena sol, slané pečivo s balkánským sýrem, šarena sůl, bulharske listove testo, pita chléb se zeleninou a balkánským sýrem, bulharská banica - recepty, bulharska banica těsto, recepty z balkánským sýrem, bulharská bánice

Suroviny:
těsto listové, sýr balkánský, olej slunečnicový, vejce, voda minerální

Přidat fotografie receptu