Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krhanické křupky "Chlapáci"

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie429 kJ /
103 kcal
Bílkoviny1,53 g
Tuky1,36 g
Vláknina2,67 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24,03 g
Sůl60,00 g
Sacharidy19,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nálev zahřejeme k varu a necháme hodinu louhovat. Do sklenic si zatím k okurkám přidáme (buď na dno, nebo průběžně do sklenice): 1 vinný list, kopr, 3-5 koleček mrkve, 3-5 koleček cibule, můžeme dát i 1-2 feferonky pro ostřejší nátury. Krok 2: Z nálevu odstraníme bobkové listy a připravené okurky ve sklenicích zalijeme nálevem. Sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80°C.

Zveřejněno 13. 4. 2010

Poznámka autorky jahoda

U tohoto receptu jsem slíbila recept na okurky

http://www.toprecepty.cz/recept/11322-uzena-krkovi...

Tento výtečný recept pod názvem Krhanické křupky je od p.Vojtěcha Synáčka, Ústí n.Orlicí, vítěze soutěže O nejchutnější nakládačky na Floře Olomouc.

Byl zveřejněn v časopise Zahrádkář.

Název "Chlapáci" vzešel při naší první ochutnávce.

Pokud někdo budete mít chuť vyzkoušet, byla bych ráda i za foto:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krhanické křupky "Chlapáci"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w0z1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krhanické křupky "Chlapáci"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w0z1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

Díky Ivě za připomenutí receptu, také mám tento recept v oblibě a jelikož letos se na nakládačky opět chystám, udělám a foto přidám, bodík dám rovnou, neb vím, že chutná ;-);-):yes::yes:

Jahoda ;-) spomenula som si,tak píšem že dnes idem robiť chlapákov znova :-)) Tento rok nebudem moc zavárať ale tento recept nesmie chýbať,boli fakt výborné :-p:-p:yes:

Určite napíšem;-)Teraz je toho moc,mám ešte v záhrade rajčiny,papriky,cviklu,mangold a hlávkový šalát,v sobotu som už naložila kapustu do suda,takže neviem aký šalát skôr robiť:-DAle pri prvej príležitosti okoštujeme:-)Ja tiež zavarím za rok tak 4-5 druhov nálevov a potom si zapisujem,ktoré uspeli.U nás je zatiaľ favoritom nálev s horčicou:-p

Ivana79:;-) Ivi díky moc za fotečku:-K
Pokud jsi přidala feferonku, tak budeš mít "chlapáky", jsou pikantnější-ostřejší, ale u nás jedou:-D
Ráda zavařuji několik druhů - různé nálevy, protože jedna chuť okurek je u nás "nuda":-):-8
Ivi, jestli si vzpomeneš, napiš, jestli chutnaly, díky:-K

Som strašne zvedavá aké budú:-))Recept mám zapísaný,tak dúfam že budem opakovať:-)

VOSY z Krhanic 26. 9. 2010 15:26
Vážení přátelé,velice mě těší,jak Vás můj recept na okurky zaujal a věřím,že vám i chutnají.Experimentuji již delší dobu a mohl bych přidávat další až po založení vlastní stránky.Tak Vám přeji hodně štěstí při nakládání a pohodičku při pěstování okurek.A když máte více sliumáků než okurek,zavařte je.:-p Vyzkoušel jsem je v tomto láku a zdařilo se.Jediná vada zatím je v tom,že jsou nepoživatelné.:-((
:-)Zdraví VOjtěch SYnáček

Skvělý recept, díky za něj

Včera v rámci zavařovacího dne došlo i na tyhle okurčičky. Trochu jsem se bála, že nálev bude hodně sladký, přece jen těch 43 tabletek umělého sladidla mi přišlo hodně:-O, ale když jsem ho ochutnala, tak mi přišel výrazný sladko-kyselý, a to je dobře:yes:. Jsem zvědavá, až ochutnáme, tak jaké budou:-p.
Jahodo, díky za recept:-K

Jahodo, děkuji za odpověď:-K
Nakonec se mi podařilo u takové babky kořenářky sehnat celý koriandr i vše ostatní, takže se můžu směle vrhnout na "Chlapáky".
U nás je okurková sezóna v plném proudu, tak jsem chtěla zavařovat o víkendu, ale nebylo co. Naši už mají sice "odzavařováno", ale to co vyrostlo navíc, rozdali po známých. Ale myslím, že když pár dní počkám, tak ještě něco vyroste:-)

suzanno, já používám celé koření, nebo když nemám, tak improvizuji, dám zelené a v Tvém případě bych dala i mleté. Okurkám to vadit nebude a nálevu už vůbec ne:-);-)
Někdo nálev scedí, aby tam nezůstalo to koření, ale já to tam nechávám. Už se těším, že konečně letos také něco zavařím:-))

Jahůdko, okurková sezóna je v plném proudu a já bych ráda vyzkoušela tyhle "Chlapáky". Jen bych potřebovala ujasnit, ten koriandr, pepř a nové koření se používá celé? Nebo může být i mleté? Pepř a nové koření celé není problém sehnat, ale koriandr jsem viděla jen mletý.....

Sice mám svůj léty ověřený nálev,ale tento vyzkouším. JESTLI OKURKY NESEŽEROU SLIMÁCÍ JAKO LONI.ZA VELKÁ PÍSMENKA SE OMLOUVÁM,ZASE JE ASI V ČUDU KLÁVESNICE,A TO JE MĚSÍC NOVÁ.

;-):yes::yes:+2

JanoPá, počet tabletek je správně, je to cca 18dkg cukru, což tak odpovídá, normální cukr tam už nepřijde:-). Ale bohužel Ti neřeknu už, na kolik 0,7 sklenic, protože loni nám úrodu sklidily kroupy a já to nějak neprožívám, protože každý nálev je jiný a záleží, jak moc tam máš vše napěchované. Až dojde, uvařím další...:-)), ale jsou suprovní a s tím vinným listem + koření zase jiné;-)

Já dávám 13-15cukerínú+2dcl cukru na 2l vody,Tvůj recept určitě vyzkouším až budou okurky:yes:+1

Tématické fráze:
křupky recept, domácí křupky, křupky recepty, sladko kyselý nálev na okurky, jak se dělají křupky, synáček vojtěch, jak se vaří krupky, pěstování jahod v sudu, recept na křupky, vojtěch synáček, okurky chlapaci, domácí křupky recept, ječné krupky, recepty krúpky, okurky křupky, krupky ječné recepty, recept křupky, skini v krupce, znojemske krupky recepty, okurky nakládačky křupvé

Suroviny:
okurka čerstvá, voda, ocet, sůl, sladidlo umělé, koření nové koření, pepř, koriandr, tymián, koření hřebíček, bobkový list, feferonka

Přidat fotografie receptu