Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní červená čočka

Dobrým doplňkem zdravého jídelníčku je červená čočka, která je bohatá nejen na vlákninu, ale i na bílkoviny. Pikantní čočku, dochucenou kurkumou a koriandrem, využijete jako přílohu, nebo jako samostatný pokrm.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Martina_H

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby namočení čočky

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby namočení čočky)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 429 kJ /
1 058 kcal
Bílkoviny59,88 g
Tuky5,28 g
Vláknina58,02 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy165,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku naložíme na půl dne do vody. Pokud máme loupanou čerenou čočku, namáčet nemusíme. Krok 2: Poté vaříme do měkka, aniž bychom přidávali koření. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Rajčata nakrájíme na kousky. Chilli papričku pokrájíme. Krok 4: Mezitím osmažíme na oleji cibulku, rajčata, utřený česnek, chilli papričku a veškeré koření. Krok 5: Osmažíme (pokud se připaluje, můžeme přidat malinko vody) a nakonec do vzniklé pasty přidáme uvařenou čočku. Krok 6: Povaříme asi 5 minut.

TIP: Nízkokalorické potraviny - červená čočka

Zveřejněno 30. 4. 2010

Poznámka autorky Martina_H

Je-li čočka příliš ostrá, můžeme zjemnit jogurtem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní červená čočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y730

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní červená čočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y730

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

červená čočka, pokud není loupaná, tak určitě namáčet. ta loupaná je hotová opravdu rychle.:yes:

Namacet cervenou cocku? Proc? I bez namaceni je uvarena behem 5-10 minut a protoze nema slupku, tak se behem chvilky rozpadne (nedrzi tvar) a ani nenadyma...Ale jinak dobry receptik a zkusim...cervenou cocku totiz zboznuju

Ještě jsem zapomněla dodat, že je samozřejmě třeba vodu, ve které jsme čočku máčeli, slít (jsou v ní totiž rozpuštěné ty lektiny) a zalít ji vodou novou.

Čocka se namáčí z několika důvodů, jednak se rychleji uvaří, to však není to nejzásadnější, mnohem důležitější je, že se tím zbavíme lektinů, které způsobují např. nedostatečné využívání vitamínů, aminokyselin atd., po namočení je čočka také lépe stravitelná ;-)

:-p:yes:

namáčení asi ze zvyku ;-), jak říkáte, jde to i bez něj

Pokud je cocka loupana, take bych nenamacela, ale jinak si bodik za recept urcite zaslouzis, Marti. Cervenou cocku jsem si v posledni dobe zamilovala a pridavam ji skoro do vseho :-K:-D

:yes: červenou čočku mám ráda,ale proč ji namáčet?je brzy měkká..

Tématické fráze:
čočka červená recepty, červená čočka recepty, červená čočka, cervena cocka recept, červená čočka loupaná recepty, recepty z červené čočky, recept na červenou čočku, recept červená čočka, pikantni cocka, čočka červená, recepty červená čočka, recepty na cervenou cocku, recept z červene čočky, čočka recept, jak uvařit červenou čočku, loupaná čočka červená recepty, proc se cocka namaci, červená čočka loupaná recept, červená čočka loupaná, námáčí se červená čočka

Suroviny:
čočka červená, chilli paprika čerstvá zelená, cibule, rajče, česnek, zázvor mletý, koření kari, kurkuma, koriandr, pepř mletý, sůl, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu