Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ghee (přepuštěné máslo)

Přepuštěné máslo je ideální na smažení, vaření a i pečení. Má specifickou oříškovou vůni a chuť. Snadno si jej také vyrobíte doma. Stačí k tomu kostka másla, hrnec a trocha trpělivosti. S našim receptem to jistě zvládne každý.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

michsamant michsamant

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci rozpustime maslo a privedieme ho do varu. Stiahneme plamen na najslabsie a varime ho za staleho miesania kym nam nezostane cira zlta tekutina. Krok 2: Vtedy odstavime z ohna a nechame 2 hodiny chladnut. Krok 3: Vychladnute uskladnime vo vzduchotesnej nadobe.

Zveřejněno 5. 5. 2010

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ghee (přepuštěné máslo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pZJr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ghee (přepuštěné máslo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pZJr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

:yes::yes::yes::yes::yes::-K:-K:-K:-K

M:-Ky to děláme doma také a nejlepší jsou na něm usmažené řízečky.Mňamwww.toprecepty.cz/images/design/smajlici/19.gif

:-))Už vím,co je Ghee:-8+11:yes:;-)

@olina, ano ghee sa neprepaluje a tiez dobre ochuti jedlo
@Ani, moze sa vyrabat len z masla nie margarinov...bud kupovane alebo domace na znacke snad nezalezi, len aby to nebola nijaka nahrazka masla,ale prave maslo
@drobek, nie je zaco...snad aj to video pomohlo aj ked ujo je tam tak na lahko :-D

:-O Děkuju Děkuju a děkovat nepřestanu. Už jsem na to narazil mockrát, že mám použít ghee, ale nikde jsem se nedozvěděl kde ho vzít, když v supermarketu jsem to nenašel:-*.
Takže děkuju, už jsem to vytisk a bude to první stránka v mé sbírce receptů.:-K Po té chvále je bod snad samozřejmý, ne?:-K

:-K:yes:..a můžeme připravit z jakéhokoli koupeného másla?-nemyslím samozř. rostlinné,ale značku

Jak mám přeložit - pri vyprazani nehori - tzn., že se nepřepaluje?

:yes::yes:+5

Zajímavé:yes:

Před časem jsem viděla dokument o nějakém francouzkém kuchaři, který jezdí po světě a popisuje tamnější kuchyně. O ghee už jsem tedy slyšela od něj, když ho tam používal. Ale jeho přesnou přípravu jsem neviděla. Je super, že jsi tady a rozšiřuješ nám obzory. :yes::yes::yes:

Ano, je to prepustene alebo topene maslo. Kolko ludi tolko sposobov vyroby. Nakoniec som sa spytala mojho manzela na jeho vyrobu, pretoze ako chlapec ho pripravoval s jeho tetou, ked cez prazdniny chodili do rodicovskeho domu, ktory je v malej dedinke, takze maslo, Ghee, Paneer su vsetko domaca vyroba, nie obchodove.
@zizala, myslim, ze aj to moze byt spravny postup.

Zase bude "múdrá":-O a jsem tomu ráda, že se mohu poučit:yes::-D

Příprava přepuštěného másla je zdlouhavá a vyžaduje pozornost. Já si to urychluju: rozpustím máslo, nechám zpěnit a vychladnout. Pak udělám dvě díry až na dno a tudy vyleju sraženou syrovátku. Ještě jednou nechám zpěnit, přeliju do čisté sklenice a je to. Asi to není úplně ono, ale stačí mi to ;-):-8

Já jsem nikdy nevěděla, co je tím myšleno a raději jsem se nechtěla blbě ptát:-)):-D. Díky moc, za tuto informaci, Miško;-):yes::yes:

;-) Takto připravenému máslu se u nás říká máslo přepuštěné. Dříve se hodně dělalo na venkově z doma utlučeného másla, v němž zůstávalo dost podmáslí, proto by se brzy kazilo. Když se máslo přepustilo, zůstalo dobré až do dalšího tlučení másla čerstvého. Používalo se všude, kde by se jinak dalo čerstvé máslo, jen na namazání chleba se moc nehodí - má odlišnou chuť i konzistenci.
;-):-K

Tématické fráze:
ghee, přepuštěné máslo, na co použít přepuštěné máslo, ghee recept, co je přepuštěné máslo, priprava prepusteneho masla, přepuštěné máslo recept, výroba ghee, ghee priprava, výroba přepuštěného másla video, výroba přepuštěného másla, příprava ghee, jak vyrobit přepuštěné máslo, čo je ghee, tlučení másla, topené máslo, jak přepustit máslo, přepuštěné máslo příprava, prepustene maslo video, jak se dělá přepuštěné máslo

Suroviny:
máslo

Přidat fotografie receptu