Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina s bešamelovou omáčkou

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Morrigen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie293 kJ /
70 kcal
Bílkoviny5,10 g
Tuky2,25 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 9 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy7,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vody dáme vařit nejdríve růžičky květáku, potom očitěnou a na kolečka nakrájenou mrkev nebo baby karotky a nakonec růžičky brokolice. Až je zelenina měkká, vyndáme ji. Krok 2: Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a přidáme mouku tak, aby vznikla jíška. Tu potom necháme úplně zchladnout. Krok 3: Až jíška vychladne, přivedeme 700ml zeleninového vývaru opět k varu a jíšku do něj zašleháme. Až bešamel zhoustne, přilijeme smetanu s mlékem. Krok 4: Po chvili smícháme žloutek z jednoho vajíčka s třemi lžícemi bešamelu a zašleháme opět do hrnce. Dochutíme solí, pepřem, špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a podle chuti dalším kořením (kari, čerstvé i sušené bylinky atd). Krok 5: Uvařenou zeleninu můžeme dát prohřát do omáčky nebo jen dát na talíř a přelít. Dobré je i posypat strouhaným sýrem.

Zveřejněno 19. 5. 2010

Poznámka autorky Morrigen

Protože většinou nemám po ruce čerstvou zeleninu, používám zeleninu mraženou (brokolice, květák, mrkev) kterou osmahnu na másle a místo vývaru použiji zeleninový masox

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelenina s bešamelovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q6J5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelenina s bešamelovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q6J5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Ahoj. Jestli mohu reagovat. :-)

Základní bešamelová omáčka:
Stejný postup jako u základní bílé (světlé) omáčky, jen vodu nahradíme mlékem.

Pro laiky ;-)

Základní světlá omáčka:
V kastrůlku rozpustíme 3 dkg másla, přidáme 4 dkg hladké mouky a na mírném ohni asi 3 minuty mícháme. Pak přilijeme 0,5 litru teplé vody. Dvacet minut provaříme za častého míchání, osolíme a opepříme

Bílá velouté
Do hotové světlé základní omáčky přidáme 2 žloutky rozmíchané ve 100 ml smetany a ochutíme několika kapkami citronu.

Jednoduché a luxusní :yes:

Výborný recept:yes: Sice ho realizuji v trochu zkrácené a zjednodušené variantě, ale se stejným výsledkem. Zaslouží bod a dovolím si přidat obrázky...
+:yes:

děkuju děkuju, sem rada, ze se libi :-8 dnes vecer budu varit jako "lehkou veceri" (samozrejme kazdy spraskame jedno baleni zeleniny) tak snad pak nahazu i fotky... provensalske koreni je skvely napad, dnes vyzkousim...

:-p:-p:yes:

Zeleninku já můžu kdykoliv:-p:yes:

Morrigen:-)přesně tuhle zeleninu (bretaňská) jsem včera dělala i s tou omáčkou (přidala jsem provensálské koření) jako přílohu ke kuřecímu plátku a bramborám;-) - omáčkou jen přelévám.Jen jsem do omáčky po vypnutí ještě přidala strouhaný tvrdý sýr,protože na sýrové omáčky se nechá můj starší syn ukecat:-p;-).Posílám ti první boďku a jsem ráda,že jsi sem tenhle recept přidala.

Tématické fráze:
breťanská zelenina, beshamel recept, beshamel, zapečená zelenina s bešamelem, caneloni recept, bešamelová omáčka se sýrem, bešamelová omáčka se sýrem, zelenina s bešamelem, brokolice s bešamelovou omáčkou, bretanska zelenina recept, zelenina s omackou, květák s bešamelovou omáčkou, losos s bešamelovou omáčkou, recept na caneloni, zelenina v bešamelové omáčce, recepty květák brokolice, bešamelová omáčka se zeleninou, zelenina v bešamelu,, caneloni, dušená zelenina s bešamelem

Suroviny:
brokolice, květák, mrkev, máslo, mouka hladká, smetana, mléko, vejce, sůl, pepř, ořech muškátový

Přidat fotografie receptu