Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halászlé podle Kajmana

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jiri V. Jiri V.

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie788 kJ /
188 kcal
Bílkoviny1,38 g
Tuky0,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Odřezky, rybí hlavy, bílou rybu povaříme v osolené vodě společně s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření. Vývar přecedíme a dáme bokem vychladnout. Maso obereme a pomeleme. Krok 2: Na sádle nebo slanině osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme mletou sladkou papriku, podle chuti i pálivou, přidáme lečo nebo čerstvou papriku a rajčata. Přilijeme trochu rybího vývaru, necháme chvíli vařit. Krok 3: Obrané a pomleté rybí maso přidáme do hrnce a dolijeme rybím vývarem. Necháme táhnout asi 3/4 hodiny. Dochutíme a již nyní můžeme halászlé podávat. Krok 4: Pokud máme porce kvalitnějších ryb, můžeme přilít trochu bílého vína a přidat porce kapra, případně porce z dalších druhů ryb. Víno přidáváme proto, aby se porce ryb nerozvařily. Vaříme asi 10 minut při mírném varu. Krok 5: Obsah hrnce po vložení rybích porcí již nemícháme, když tak opatrně, aby se rybí porce nerozpadly. Osobně raději při přípravě na sporáku opatrně míchám. Podáváme horké, někdo ještě ochucuje feferonkou.

Zveřejněno 20. 5. 2010

Poznámka autora Jiri V.

Recept byl uveřejněn v rybářském časopise Kajman.

V časopise byla uvedena příprava v přírodě.

Halászlé se dělá v každé oblasti jinak. Jednu z možných variant popsala ve svém receptu Magdalenka, zde na Topreceptech.

Obzvlášť podrobný popis na přípravu halászlé je v článku pana Juraje Dioszegiho http://www.judio.wz.cz/pojednani_halaszle.php

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halászlé podle Kajmana

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E0Rl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halászlé podle Kajmana

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E0Rl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Lituji, ale "halászlé" je lidová, jednoduchá polévka, v Maďarsku si ji vařili rybáři. I překlad je špatný, v maďarštině jedná se o rybářskou polévku a ne o rybí. Suroviny: ryby, cibule, sůl, pepř, sladká a pálivá červená paprika, pokud možno maďarská a možno přidat jedno rajče a jednu papriku. To je vše. Bobkový list, nové koření, kečup, víno, lečo, a já nevím co, jsou lidovou tvořivostí českých autorů. Nic takového neměli rybáři k dispozici, vařili pouze z toho co si ulovili v řece a zeleninu kterou přinesli z domova. A osmažit cibuli na tuku je v tomto případě rybářský hřích. Ryby s osmahnutou cibulkou se v Maďarsku dělají, ale to je úplně jiné jídlo, je to "halpaprikás" nebo "pörkölt", apod. Úplně něco jiného než "halászlé".

Člověk asi nesmí dát na první dojem. V Česku když si dám zelňačku, nebo gulášovku někde v restauraci, či v hospodě(kde se vaří více na kvantitu, než kvalitu) tak se také nedá srovnat s domácí poctivou výrobou:-p

Tuto drahou polévku jsem si dal ve Velkém Meděru, přímo v madarské restauraci, protože jsem o ní dost slyšel. Byla hnusná, nedalo se to jíst.:-//

Jahoda
Dělal jsem jej doma , nikoli v kotlíku u vody .
Ber to ,prosím ,jen jako název pro rozlišení od jiných receptů na halászlé .
Za bodíky děkuji , halászlé je opravdu dobré .Děláme jej doma často .

Halászlé od Magdalenky jsem už vařila, je přímo výborné, mankovy www jsem si dost pročetla, takže Tvoje Halászlé možná zkusím, ale proč proboha Panelákové:-(( (kvůli mlíčí a jikrám:-?, to si taková famózní polívečka nezaslouží;-(. Ale samozřejmě je Tvoje volba...jen já se s tím asi nesmířím:-S:-D:yes:;-)

uz jsem zkousel vse varit, ale rybi polevku jeste ne, mozna je to ta prava proto jeden bodik

Tématické fráze:
halászlé, halasle, halászlé z filé, madarské halasle, pravé halasle, pravé madarské halásle, halaszle recept, prave halaszle, halászlé po česku, halászlé s lečem, halasle příprava, maďarská rybí polévka halászle, recepty madarské halászlé, polévka halaslé, maďarská kuchyně haláslé recept, pravá hálaszle, halazle od a, halasle polévka, časopis kajman recepty, kotlík na halászle

Suroviny:
cibule, rajče, sůl, pepř, koření nové koření, bobkový list, paprika sušená sladká, koření na ryby, slanina, víno bílé, kapr

Přidat fotografie receptu