Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohankové rizoto

Pohanka je velmi kvalitní potravina, důležitá hlavně kvůli tomu, že obsahuje rutin. Pokud si nejste jisti, jak ji zpracovat, vyzkoušejte toto výborné zeleninové rizoto. Kromě zeleniny do něj přidáte i slaninu, která mu dodá skvělou chuť.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 852 kJ /
2 116 kcal
Bílkoviny63,98 g
Tuky21,77 g
Vláknina65,65 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 56 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy384,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pohanku dobře propláchneme studenou vodou, ponoříme do vroucí osolené vody a asi 8 minut vaříme. Scedíme a necháme okapat. Krok 2: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Krok 3: Nakrájenou cibuli osmažíme, podusíme na ní zeleninu, okořeníme a smícháme s pohankou. Krok 4: Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme a přimícháme k rizotu. Na závěr dochutíme majoránkou.

TIP: Pohanka v naší kuchyni

Zveřejněno 12. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankové rizoto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YDK

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankové rizoto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YDK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Kupuji pohanku od výrobce Šmajstrla a tam píší vařit 20 min.Ráda si nechám poradit.:-) . Takže buď ji jen 2x spařím (nebo ji spařím a pak 2 min vařím) a i s vodou ji dám do peřin na 15 min.? :-O

Dneska jsem uvařila pohankové rizoto s čerstvou zeleninou: mrkev,celer,pórek,řapíkatý celer na másle cibulku nato kari koření,kmín.
Pohanku jsem vařila 3 minuty,pak jsem dala pod peřiny "dojít"...:yes: je to vynikající mňamka,přeji všem dobrou chuť ;-);-):-D:yes::yes::yes::yes:

Správně se pohanka vaří do 3 minut a nechá se dojít, jinak je na nic.:yes:

Pohanka se nesmí vařit, ničí se tím rutin, který je blahodárný pro cévy.(Pohanka obsahuje také spoustu minerálů a vitamínů.) Pohanku propláchneme ve studené vodě, necháme stát asi hodinku, lehce přisolíme,pak prudce přivedeme k varu a odstavíme.Necháme opět stát až změkne. Pěkně v teple, nejlépe v peřinách.Asi 15 až 30 minut. Tak se nejlépe zachovají všechny zdraví prospěšné látky. Kdo si chce udělat třeba karbanátky, nebo pohanku zapékat, či dál tepelně upravovat, poničí většinu zdraví prospěšných látek, ale už to, že pohanka je bezlepková a obsahuje vlákninu, je samo o sobě fajn i třeba v karbanátcích.:-)Kupujte pouze světlou pahanku, ne tmavou. Ta tmavá je zničená loupáním za horka.;-)

janička 2. 2. 2012 19:03
Tak teď jsem z toho jelen,píšete vařit 2 -3 minuty,aby se nezničily živiny ,nechat dojít,ale když udělám z pohanky karbanátky nebo sekanou,tak to se ještě dál tepelně zpracovává a živiny se ničí nebo nee??Může mi prosím někdo odpovědět..díky:-)

Pořád nemám jasno ve vaření pohanky. Zbavím se toho typického pachu tím, že ji napřed propláchnu? Pak ji zaliju horkou vodou, ev, krátce povařím, sliju a nechám dojí? nebo tam mám část vody nechat, v tom případě kolik? Jsem začátečník, poraďte...rodině pohanka smrdí a já ji mám jíst kvůli žílám...

Pohanka-lámanka (taková ta drť) stačí spařit nebo vařit 2-3min a nechat odstát, krupka pitřebuje vařit déle.

FFgirl:Pohanka když by se vařila 20minut,tak v ní nezůstanou už žádné důležité živiny pro naše tělo a zdraví:-(Takže pokud výrobce uvádí 20minut vařit je to nesprávné.:-(

Pohanku uvařím nebo spařím, na pánev dám nakrájenou slaninu, cibuli, nakrájené žampiony, rozmačkaný česnek a trochu Aromatu. Po deseti minutách vmíchám horkou pohanku, posypu posekanou natí z narašené cibule, kterou pěstuji ve vodě na parapetu,a podávám.

Inšpirovala som sa týmto receptom, iný postup (na osmaženú cibuľu, cesnak a mäso so zeleninou som dala pohánku, zaliala vriacou vodou, keď to zvrelo, som vypla platňu). Zvykám si na špecifickú chuť,ale môžem povedať, že to bolo veľmi chutné. +

Dneska jsem pohankove rizoto udelala - jako prilohu. Bylo to mooc dobre.;-) Koupila jsem pohanku ve varnych saccich - a v navodu bylo varit 20 min. Tak nevim jak to je s tou perinou. Uvarena byla akorat. Davam bodik a pridavam si do oblibenych.

Pohánku netreba variť. Pohánka sa sparí vriacou vodou, zleje, potom sa opäť zaleje vriacou vodou, prikryje a dá do tepla. Do deky, do perín:-)Po 20-30 min je hotová.

Tématické fráze:
pohanka jak uvařit, pohanka, recepty na jídla z pohanky, jak se vaří pohanka, recept pohanka, jak uvařit pohanku, pohanka lámanka recepty, recept z pohanky, vaříme z pohanky, pohanka recepty jak vařit, vaření pohanky, rizoto recept, jak varit pohanku, pohanka-recepty, pohankové rizoto se zeleninou, vaříme s pohankou, recept pohanka lámanka, co z pohanky, pohanka lámanka recept, recept s pohankou

Suroviny:
pohanka, sůl, mrkev, petržel, celer, cibule, olej, majoránka, slanina

Přidat fotografie receptu