Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohanková kaše

Připravte si skvělou pohankovou kaši, variací se nabízí spousta, můžete ji připravit na sladko i slano. Navíc je takhle superpotravina bezlepková, lehce stravitelná a obsahuje velké množství cenných minerálů a vitaminů.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 874 kJ /
926 kcal
Bílkoviny35,20 g
Tuky8,70 g
Vláknina24,00 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 124 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy164,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pohanku přebereme a dobře ji na cedníku propláchneme. Krok 2: Pohanku vsypeme do osoleného vroucího mléka, dobře promícháme. Krok 3: Odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením ubývají nejcennější látky - rutin a vitamíny. Krok 4: Porce kaše pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem a skořicí. Krok 5: Pohanková kaše je moc dobrá i naslano. Můžeme do ni vmíchat osmaženou cibuli, podušené houby nebo brynzu.

TIP: Nejlepší recepty z pohanky

Zveřejněno 12. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohanková kaše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZEJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohanková kaše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZEJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Honila mě bezlepková mlsná, i uchýlil jsem se k tomuto "jídlu" Ony ty uvozovky tam nejsou omylem ;-)
To co jsem si uhotovil vypadalo stejně jako na obrázku...
O kaši mám poněkud jinou představu... Když jsem přidal více mléka, tak to bylo mléko s čímsi jako broky ;-)
Omluvím se ovesné kaši za nevěru a pokorně se k ní zpět připlazím :-8
No, asi je to v hlavě, jak říkají Angláni :-8

Tahle pohanková kaše je moje nejoblíbenější:yes:

tejaja: sama jsem kolikrát poznala, že...Nie všetko, čo sa píše na internete, musí byť aj pravda.....:-)
Ale předpokládám, že náš největší producent pohankových výrobků ví, co píše. Tuhle jeho radu o termicky zpracované pohance znám a také předávám dál.
A že Karel Šmajstrlu doporučuje?:-))Nedívím se. Je výborný, ochotný a hlavně - mnoha lidmi osvědčený;-)

tejaja: souhlas, proto jablka neloupem např.do štrúdlu, ani do kompotů, směsí, k masu atd, zrovna tak hooodně málokdy loupu rajčata, a když,tak šlupky usuším a použiju.

Inak ešte ma napadlo, že pohánka obsahuje rutín, vie snáď každý. Ale málokto už vie, že rutín obsahujú aj jablkové a paradajkové šupky,banány, broskyne, kiwi, lesné plody a tiež výluh z bieleho a zeleného čaju. ;-)

tejaja: V tom souhlasím, pro pohanku z Jablonce do Frenštátu?:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Jinak, ale na netu se fakt dočteš naprosto protichůdné informace, která že ta pohanka je lepší po zpracování - mechanicky, či termicky a každý způsob má své obhájce. Takže tady si asi bude každý myslet to své.

zizala: Nie všetko, čo sa píše na internete, musí byť aj pravda. Ono sa za studena síce čiastočne ewnzýmy zachovajú vpo väčšom množstve, ale rutín zmizne skoro úplne. Ale tvoj názor ti neberiem. Mňa skôr jemne nahnevalo presné doporučenie, od akého výrobcu pohánku kupovať.;-)

tejaja: ;-) Na stránkách věnovaných pohance se píše přesný opak:

"Při vyloupávání pohanky ze slupky se používají dva způsoby. Lepší je mechanické loupání, kdy se pohanka loupe za studena, mechanickým obrušováním, takže nedochází k ovlivnění kvality enzymů atd…
Při loupání za tepla se zrno nejdříve napaří, zahřeje, ochladí a pak oloupe. Tento způsob ale pohanku částečně znehodnotí."

Karel Mohyla: Ste na omyle. Termicky lúpaná pohánka sa lúpe síce pri vyššej teplote, ale veľmi kratučký čas. Pohánka mechanicky lúpaná má všetky prospešné látky obsiahnuté v tobolke preč. A keďže najdôležitejšia zložka - rutín - sa nachádza práve v šupke, v samotnom semene pomenej, nie je práve dobré ju olúpať a vyhodiť preč.
Alebo žeby šlo o reklamu? ;-)

Karel Mohyla 21. 2. 2016 17:50
Když se tak dívám na ty obrázky pohankové kaše, je podle barvy zřejmé, že se jedná o "termicky" loupanou pohanku. Čili vlastně zničenou v ohledu účinných látek, pro které hlavně pohanku jíme. Kupujte raději mechanicky loupanou ze mlýna Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm.;-)
Karel.

A mně se nezdá kategorie, do které je to zařazeno... pohanka přeci není luštěnina, ale spíš obilovina...

Agabata Bogačov 1. 2. 2011 11:22
Sexy. :-p :-O :-) :yes: :-)) :-D :-*

Já mám recept na sladkou kaši z pohanky - v poměru a 1,5 l mléka a 3/8 l pohanky. Na slanou kaši pak na 1 l vody 300 g pohanky. Ale je fakt, co si pamatuju, že děda miloval kaši hodně hustou a já mám zas radši řídčí ;-) Takže myslím, že stačí, aby si to každý zředil podle sebe, berme to jako orientaci ...
Jo jinak mě udivilo, že tu tak základní recept chybí :yes::yes:

Akosi sa mi nezdá to množstvo mlieka...

Tématické fráze:
recept na pohankovou kaši, pohanka recepty, jak uvařit pohankovou kaši, pohanka lámanka příprava recepty, kaše z pohankových vloček, recepty z pohanky, pohanka po sladku, pohanka na sladko, pohankova, pohanková kaše s jablky, recepty pohanka, pohankové překvapení, krupičková kaše, pohanka pro kojence, pohankové recepty, sladká pohanka, jak uvařit pohanku, jak udělat pohankovou kaši, pohanka recepty sladké, pohankova lamanka recepty

Suroviny:
pohanka, mléko, sůl, cukr, skořice mletá, máslo

Přidat fotografie receptu