Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základní hnědá omáčka

Základní silná omáčka, která se dá využít i na přípravu dalších pokrmů. Z kořenové zeleniny, uzeniny, kostí a vína připravíme omáčku, kterou po vychladnutí můžeme zamrazit a mít ji tak vždy po ruce.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Středně náročný

Doba přípravy 330 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 300 min 4-5 hodin

330 min (30 min příprava + 300 min tepelná úprava, 4-5 hodin)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 054 kJ /
7 422 kcal
Bílkoviny680,64 g
Tuky503,95 g
Vláknina24,90 g
Cholesterol 1,71 g
Sodík 7,76 g
Sůl18,84 g
Sacharidy30,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu očistěte a nakrájejte ji na větší kousky, cca 1-2 cm silné. Cibulku nasekejte nahrubo. Krok 2: V kastrolu na oleji orestujte zeleninu (čím více budete restovat, tím více bude omáčka hnědá). Krok 3: Přidejte kosti, slaninu a šunku nakrájenou na kostky. Následně vložte přepuštěné máslo a podlijte asi půl litrem vína a nechte vařit i 4 hodiny. Vyndejte kosti a všechno přelijte přes cedník, co vám zůstane, tak rozmixujte. Krok 4: Dejte to do kastrolu k omáčce a pořádně to promíchejte. Pokud je toho polovina původního množství, tak je to hotové. Nechejte vychladit. Nalijte do tvořítek a nechte zmrazit.

TIP: Jak ochutit tradiční omáčky

Zveřejněno 4. 6. 2010

Poznámka autora jan.alois

Množství surovin lze upravit podle toho jaké množství chceme uvařit.

Koření podle vlastní chuti. To víš, nevaříš prvně. Tři listy, čtyři bobky a deset-patnáct pepřů. To nechám na tobě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základní hnědá omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MJ1O

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základní hnědá omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MJ1O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Dává se tam voda? Kolik té vody? Díky

Jo tohle je klasika, variant je více, vizuálně skoro všechny jsou stejné viz např. fotka tady http://gastronomie-typ.blogspot.cz/2012/04/univerz...

Je to takové zvláštní jídlo, na jednu stranu se tím opovrhuje, jako čímsi školnojídelnovým, na druhou jednoduchost občas má své výhody. A když se nepoužije chemie, tak vlastně neexistuje důvod nadávat na zdravost. Jen ten vzhled... :-D

boze to jsou kecy, to si nech na blog a ne do receptu. mozna, ze by recept byl dobrej, ale filtrovat ho z tech kecu nebudu. du na jinej

Tak pardon, tohle je sice hezký recept, určitě ho zkusím, ale od UHO ze závodky to má hoooodně daleko. Žeby tam lili víno, nebo dávali šunku, to silně pochybuji

pred chvili jsem dovarila a je to naprosto bozi!!! dalo mi dost premahani to opravdu nalit do formicek a nesezrat to rovnou :-D

super:-D:-D:-D:yes:

Bezkonkurencni! :yes:

:yes::-D:-))

Druhý nejlepší "LIVE" (živě) napsaný postup výroby UHO, první byla asi Dobromila R. nebo se pletu a jan.alois je numero UNO?;-);-);-)

Jene jsem ráda,že tě tady máme na Topkách,to je vždy počteníčko na jedničku a více.Jen tak dál ať si užijí naše bránice:yes::-D:-D

jan.alois:-)):-D, trochu jsem to popletla, jasně, omáčka, ne poleva!!:-)):-D

univerersální hnědá
omáčka neboli uho . cibule olej mouka . a potom byla ještě polévka MNV mrkev nudle voda za kačku deset

No, můj syn, když se učil na kuchaře, tak tomu říkali UHO:-))..univerzální hnědá poleva:-)):-D, jak píše isahu;-)

Od Drobka mně to těší ale dámy nezoufejte jsem vám nakloněn.
:-O:-))

Krásné, UHO jak by měla být a není. Zasloužíš veřejnou pochvalu před otevřenou lednicí. A bod ode mne k tomu.:-))

Jane, toto je omáčka podle mých představ. Žádná připálená zásmažka na barvu nebo tmavá instantní jíška:-((:no:UHO, ale kvalitní suroviny a literární zpracování to je to pravé ořechové vaření. Kór, když se hotový výtvor bohatě okoření láskou :-p:-p:-D:yes:

supr supr supr:-!:-!:-)):-)) jasnej 6.:yes::-))

:-D:-)):yes:

Jane, takhle ale asi UHO ve školní jídelně ani v nemocnici nedělali, co??:-D:-D poslala bych je na školení, možná by to pomohlo....;-):yes:

Vždyť to dámy dělám pro vaší potěchu . Že bych vás musel učit vařit ?
To určitě ne.:-O

Álojz,:-))ty fejetonisto humoristo:-!ty nás ale bavíš:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Milá dámy to vás musí bavit . Pravil klasik . a díky za projevenou přízeň
:-K

Jendo,číst tvoje postupy to je paráda,úplně si to vždy představuji.:-Ddávám bod,protože je to opravdu výstižný.A dle popsaného postupu to svede určitě každý.:yes:;-)

jane.aloisi,ty mě bavíš:-)veršuješ jak básník,vaříš jako profík,já před tebou klobouk smekám a posílám bodík:yes::-D;-)

Dej to do kategorie pro Začátečníky - protože tohle je základ :yes:

Tématické fráze:
uho omáčka, uho, uho omáčka recept, omačka uho recept, omáčka uho, uho recept, recept na uho omáčku, základní omáčka, recept na uho, základní tmavá omáčka, recept na hnědou omáčku, jak udělat hnědou omáčku, recept uho, tmava omáčka, jak ztmavit omacku, univerzální hnědá omáčka-recept, jak udelat uho, uho omáčky, tmave omacky, recept na uho omacky

Suroviny:
cibule, mrkev, petržel, celer, šunka od kosti, kost telecí, slanina, tymián, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, ghee, olej, sůl, madeira

Přidat fotografie receptu