Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vařená rýže

Je možné, že rýže není vaše nejoblíbenější příloha. Někdy je suchá, jindy jste ji připekli a nebo rozvařili na kaši? Vyzkoušejte tento recept s kouskem jemného másla. Doporučujeme přidat i voňavé bylinky nebo houby.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 15 min

20 min (5 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 117 kJ /
1 223 kcal
Bílkoviny21,14 g
Tuky18,50 g
Vláknina5,70 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 18 mg
Sůl0,09 g
Sacharidy240,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Přebranou rýži propláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou, vsypeme do většího množství vařící osolené vody, zamícháme a přivedeme k varu. Krok 2: Vaříme zvolna při nižší teplotě až změkne (asi 15 minut). Krok 3: Rýži přecedíme přes hustý cedník a necháme okapat. Pak ji vložíme zpět do hrnce a vidličkou ji společně s máslem lehce promícháme. Krok 4: Můžeme nakonec přidat petržel, pažitku, houby atd.

TIP: Jak správně uvařit rýži?

Zveřejněno 12. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vařená rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5oB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vařená rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5oB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Vladimír 3. 4. 2017 23:30
Takhle se vaří rýže v hospodě - všechen rýžový vývar přijde nazmar a jíte jen bílou hmotu. To umí s prominutím každý blbec. Doma se ale rýže dusí pod pokličkou, aby všechno přiměřené množství vody vsákla a nic nepřišlo nazmar. Chce to ale umět, milé hospodyňky... A varné sáčky? No fuj!!!

Sodovka: Díky za výbornou radu !! :-K Vařila jsem ji přesně tak a je VÝÝBORNÁ !!! :-p

kordulka04 2. 8. 2012 11:45
Ewiczech:tak takhle to dělám také a je nejlepší!!! Zrovna se mi dopekla, už se nemůžu dočkat:-))

cisco:ty blbče bud ticho:-((:-((:no:

:-! :-! :-!Nechápu ty lidi kteří tu píšou takový bláboly o že je to zbytečný dávat to sem. Ale tak proč sem lezete? Kdyby to nebylo zbytečný tak se sem ani nekouknete. ZAMYSLETE SE NAD TÍM:-! :-! :-!

jdungila:když umíš vařit rýži tak proč si čteš tyto stránky-já ocenuji každou radu k vaření i k pečení :yes:

nevím proč se někdo pozastavuje nad tím,že někdo neumí uvařit rýži.Opravdu dobrou rýži je umění uvařit.Moje matka i tchýně neuměly uvařit dobrou rýži až do své smrti.Vždycky ji měly mazlavou a tím pádem nikomu nechutnala,jinak ale byly obě výborné kuchařky. Můj recept je 1díl rýže,1 a půl dílu vody dobře osolit a opepřit,navrch položím rozpůlenou cibuli a přidám velkou lžíci másla.Přikreju pokličkou a v troubě ji peču,dokud se nevypeče všechna voda.Vypnu troubu a nechám ji stále přikrytou ještě několik munut odpočinout.:-8

Ewiczech 4. 8. 2011 11:24
Nejlepší recept na pečenou rýži ;-) : cibulku nakrájenou na kostičky osmažit na oleji do zlatova, přidat hrnek oprané rýže (nejlepší je kulatozrnná), osolit, přidat vegetu, až je trochu opražená zalít dvoma hrnkama vody a dát píct do trouby asi na 20 min.:-)5

jananavratilova100 22. 7. 2011 09:26
nechápu proč se někdopohoršuje nad tímto receptem..kdyby v době kdy jsem se učila vařit existoval internet..ušetřilo by mi to spousty času,nervů.peněz..a spálených hrnců..:-D...děkuji autorce :-K

Lada:Tak já jsem si to vyloženě vyhledala,protože uvařit rejži v pytlíku a nebo vařit a scedit umím taky ale tak jak se tu popisuje ne,díky za receptík))):-)

Sodovka- dělám rýži přestě takto-včetně cibulky a osmažené rýže před tím, než ji zaliji, ale nevařím-peču v troubě.

Nejraději vařím rýži Parboil (nerozvaří se).:yes: Propláchnutou rýži nechám na sítku okapat. Mezitím si na oleji osmažím větší cibulku, nakrájenou nadrobno. Když je cibulka do zlatova usmažená, přidám k ní rýži a ještě cca ½ - 1 minutu rýži míchám spolu s cibulkou.;-) Pak vše zaliji vařící, ochucenou vodou = slepičí nebo hovězí bujón, sůl, vegeta, curry, sušená petrželka. Voda má být dost slaná - rýže to snese.:yes: Na 2 hrnky rýže dávám necelé 3 hrnky vřelé ochucené vody.(rýži měřím na hrnky a vodu také) Pozor při lití vřelé ochucené vody do horké – rozpálené rýže :-! Vše zasyčí a zabublá. Vše zamíchám a nechám pomalu (velice mírně) pod pokličkou dusit až se voda vypaří. Trvá to přibližně 20 minut. Po uvaření rýži zamíchám. Komu jsem tenhle způsob vaření rýže doporučila, tak jinou nedělá. I ten kdo mi moc nevěřil, teď děkuje, že je rád, že takhle rýži připravuje.:-p Záleží na maličkostech – usmažená cibulka a pak na chvíli osmahnutá i rýže. (někdy přidávám i maražený hrášek a kukuřici) Vše zalité ochucenou vodou, která doopravdy musí mít slanější chuť. Ochucenou vodu vždy osolit i když je z bujonu a z vegety dost slaná.;-)

Ještě jednou díky!!! Rýže se konečně povedla!!! :-) Jen bych chtěla ještě napsat jeden takový svůj poznatek - snad pomůže i ostatním začátečníkům :-) Asi hodně záleží i na tvrdosti vody (my máme dost tvrdou vodu), protože když jsem se držela obecně zažitého poměru "1 hrnek rýže a 2 hrnky vody" tak byla rýže vždycky nedovařená a přitom slepená... Tentokrát jsem zkusila dát 3 hrnky vody, vařila jsem asi 18 minut výsledek byl vynikající - rýže akorát, nelepila se a ani nezbyla žádná voda na slití, jen jsem nechala maličko okapat přes cedník, jak píše Lenka :-) Takže Leni díky, a všem ostatním hodně zdaru při vaření rýže! :yes:

Přidávám se k většině s poděkováním, že Lenku napadlo sem dát recept na vařenou rýži. Když jsem si vařila rýži jen pro sebe, tak jsem to neřešila, prostě jsem ji nějak uvařila, ale většinou nebyla tak jak má být... Ale přítel je v tomhle dost náročný a tak raději kupuje drahou pytlíkovou rýži, na té se snad nedá nic zkazit... Dokud se mi nepodaří uvařit rýži tak jak má být, tak ho nepřesvědčím, že kupovat pytlíkovou je zbytečné... Takže dnes to zkusím podle tohoto receptu, věřím že se konečně povede :-)

jak je to spravně na kilo ryže kilo vody nebo 2litry vody na jedno kilo
:-p

Tématické fráze:
jak se vaří rýže, ryze recepty, jak uvařit rýži, ryze, jak varit rýži, jak dlouho varit ryzi, ryze recept, jak dlouho se vaří rýže, jak se dlouho vaří rýže, jak uvařit rýži bez sáčků, recepty z rýže, priprava ryze, recept na rýži, recept ryze, recepty rýže, recept na vařenou rýži, jak varit ryzi basmati, jak vařit rýži v rýžovaru, jak spravně uvařit rýži, jak dlouho vařit rýži v pytlíku

Suroviny:
rýže, máslo, sůl

Přidat fotografie receptu