Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboračka zase jinak

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: 3,5 l

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie683 kJ /
163 kcal
Bílkoviny6,28 g
Tuky0,88 g
Vláknina16,67 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,90 g
Sůl4,67 g
Sacharidy26,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Celer, mrkev a petržel nastrouháme na hrubší nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Krok 2: Na másle či oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu a česnek a pomalu smažíme téměř dozlata. Je třeba hlídat a míchat, aby se nepřipálilo. Krok 3: Osmaženou zeleninu zalijeme 2-2,5 l vlažné vody, přidáme masox, houby, sůl, pepř, majoránku, koření, brambory a vaříme na mírném ohni cca 0,5 hodiny, za občasného promíchání. Krok 4: Nakonec lehce zahustíme jíškou, já používám pro urychlení tmavou instatní, lze samozřejmě i domácí tmavou jíškou z másla a hladké mouky. Krok 5: Jíšku nakonec dávám z ryze praktických důvodů, pokud ji dáme hned zkraje, má polévka tendenci se trochu zespodu připalovat, pokud často nemícháme...a instantní není třeba dlouho provařit. Krok 6: Na talíři přizdobíme nějakou zelenou bylinkou (petrželka, pažitka) a pak už jen pozorujeme blažené výrazy jedlíků.

Zveřejněno 6. 6. 2010

Poznámka autorky isindy

První letošní úlovek hub mi dnes připomněl tuto klasiku, vím, že je zde bramboraček přehršel, prohlížela jsem recepty - co kuchařka, to jiný postup :)

Snad bude tento vyhovovat i někomu dalšímu, doporučuji vyzkoušet, osmažená zelenina dodá úplně jiný šmak, než jen vařená.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramboračka zase jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkzp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramboračka zase jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkzp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

jéééééééééé :-O:-O:-O fakt že ne :-D:-D:-D hned opravuji, díky za upozornění :-K

Houby, houby, houby, ale v polévce nejsou.:-D Postup čtu již po třetí, ale o houbách ani zmínka. Asi se chybička vloudila.;-) Isahu, dávám ti za pravdu.:yes: Dušená zelenina dává polévce lepší chuť, než zelenina ve vodě jenom vyčvachtaná. Jana Pá, sušené houby se do polévky máčet nemusí.

ivuš, to jsem moc ráda, že vám chutnala, děkuji za obrázky :yes: já díky dnešnímu tříkošíkovému úlovku ji budu asi vařit taky:-D

no ta bude asi moc výborná:yes::yes::yes:

Ivči, ale že se povedla, fotky toho důkazem, děkuji za skvělý recept na polévku. Manžel husté a vydatné polévky miluje:yes:
A koukám, že bod už jsem kdysi poslala.

Super:yes:

Isahu, já také zeleninku s cibulkou nejprve osmahnu a to nejen u bramboračky, ona pak nemá tolik tu blátivou chuť a zůstane pěkně celistvá. Mám jí tu taky "Jihočeská bramborajda"Bramboračky jsou klasika, ať je její postup jakýkoliv a proto ti dávám 6.bod:yes:

Isahu, moc hezké, jak obrázky tak receptík.

Také mám ve zvyku zeleninu i brambory neprve smažit (či restovat), jen to celé pak posypu moukou, prosmahnu a zaliju vývarem (vodou + masox). Dělávala to tak moje babička, takže mohu potvrdit, že bramboračka je tak mnohem lepší a poslat bod...:yes::-p

Ze všeho nejvíc se mě líbí ty houbyčky. Polévku dělám podobně, ale čerstvé houby ještě letos nemám, no ale ještě mám v mrazáku trošku.

:-O;-):-D,ale ty houby bych raději namočila předem;-):-p-myslím sušené:-D:-D:-D

Tématické fráze:
bramboračka z čerstvých hub, jíška do bramboračky, bramboračka ze sušených hub, bramboračka s čerstvých hub, bramboračka bez hub, jak dlouho vařit sušené houby, domaci jiska, bramboračka bez jíšky, domácí tmavá jíška, tmavá bramboračka, braboracka, jak dlouho macet susene houby, domácí bramboračka bez hub, tmavá jíška recept, bramboračka postup, tmavá jíška postup, jak dlouho varit cerstve houby, braboracka polevka, jiska postup, recepty bramboracka z cerstvych hub

Suroviny:
celer, petržel, mrkev, cibule, pórek, houby, brambory, majoránka, česnek, sůl, pepř, vývar, koření polévkové, máslo, jíška tmavá instantní

Přidat fotografie receptu