Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup z květů černého bezu

Stálicí mezi domácími sirupy je bezesporu ten z bezových květů. Vařily ho už naše babičky a prababičky, v létě z nich připravovaly osvěžující limonádu. Využít ho ale můžete i do čaje nebo jen tak samotný, například při nachlazení.

Hodnocení receptu je 5,0 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucasinka Lucasinka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min bez doby macerování

50 min (50 min příprava, bez doby macerování)

Suroviny pro 2 litry

2litry

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 268 kJ /
4 127 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky1,44 g
Vláknina8,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 021,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květy obereme ze stopek, zalijeme 1,5 litrem převařené a vychladlé vody a necháme do druhého dne vyluhovat. Krok 2: Druhý den uvaříme cukerný roztok z 0,5 litru vody a cukru. Krok 3: Necháme vychladit a poté přilijeme šťávu z citronů. Výluh přecedíme, vmícháme ochucený cukerný roztok a přelijeme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu. Sirup je určen k rychlejší spotřebě. Krok 4: Takto získáme kolem 2 litrů šťávy. Doporučuji pít chlazené s plátkem citronu - velice osvěžující v teplých dnech.

TIP: Bez černý a jeho využití. Víte jak květy vhodně zpracovat?

Zveřejněno 21. 6. 2010

Poznámka autorky Lucasinka

Recept mám od kamarádky, která dává 1 citron a 50 g kyseliny citronové. V místě bydliště jsem nemohla kyselinu citronovou sehnat, ale dočetla jsem se, ze ji obsahují všechny citrusové plody, především citrony, takže jsem přidala dva kousky citronu. Kdo chce, může kyselinu citronovou přidat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z květů černého bezu

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gnX6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z květů černého bezu

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gnX6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Super recept. Moc díky

Sirup je výborný.
K citronu bez chem. ošetření jsem přidala cca 20g kyseliny citronové.

Perfektní Recept. Už mám několik lahví vytvořených, je skvělý a chutná ještě líp ????

To přece se musí nechat trochu zkvasit, jako burčák u vína, aby nápoj obsahoval bublinky, jako šampaňské a toho trochu alkoholu, co obsahuje, přece nevadí, nepije se to po litrech. No, nééé.::-p

casino: Přesně tohle jsem měl na mysli a pro dospělé bych se nebál jít dál, delším kvašením bezinkového nápoje vzniká víno chudých a samozřejmě plně zdravý nápoj, při větším množstvím, dokonce lehce projímavým účinkem.:-D

Zobrazit starší odpověď

Lucie Davies 19. 6. 2016 23:42
Kyselina citronova se v UK da koupit :-) jmenuje se Citric Acid :-) taky kupuju :yes:

hud:stačí přidat konzervant a vydrží i do dalšího roku např.Hassa....

nechapu a nechapu když napišu recept tak uvedu jaka je trvanlivost a pokut nevite tak nepište nic :-((

Kristýna 6. 6. 2014 09:00
Alena Urbančíková, Lubno 55, Frýdlant nad Ostravicí: Dobrý den, dělala jsem podle Vašeho receptu sirup a zatím to vypadá, že se vydaří. Když ho dělala vždy mamka podle jejího receptu, tak nám vždy zkvasil, tak snad se to teď už povede.. když jsem byla taťkem donucena udělat rovnou trojitou dávku.. :-))

petrželka-smím se zeptat,to jde zamrazit?????:yes:

Alena Urbančíková, Lubno 55, Frýdlant nad Ostravicí 21. 5. 2012 13:17
Paja:Alena.Urbancikova@seznam.czMůj, náš rodinný recept.Na asi 40 velkých květů černého bezu, které opláchnu od pylu, předem uvařím a vychladím 6 litrů vody. Opláchnu a kolečka nakrájím 3 citrony a dva pomeranče.Toto vše ponořím do vody a nechám stát 24 hodin. Scedím tak, že na 12 litrový kbelík posadím velký cedník a do něho vlhkou dětskou plínu, která zachytí vše co do sirupu nepatří. Do roztoku rozpustím 100 gramů kyseliny citronové a nasypu 8 kg cukru krupice/krystalu/. Několikrát denně míchám až do rozpuštění cukru. Tekutina zůstane čirá za asi dva dny. Plnit do čistých láhví/mohou se vypláchnout alkoholem/. Vydrží několik let.

Paja:

Ahoj,taky se chystam delat...chtela bych se zeptat,zda to mate nekdo vyzkousene misto cukru s medem???pripadne kolik ho davate?Loni jsem ho delala poprve s cukrem tedy...moc nezhoustl,ale i tak byl dobry,ale bylo ho malo:-D

:-D

Raven, ja jsem odtrhala ty tluste velke stonky. Ty jemne jsem nechala. Citron s kurou je v poradku - pusobi i konzervacne (misto nej lze pouzit kyselinu citronovou). Ale nahorklou chut sirup mit nema. Mozna je to zpusobeno tim neotrhanim stonku (pokud jsi neotrhal ty tluste stonky), jinak me nic nenapada.

CHci se zeptat ja jsem tam neotrhal stoho ty stonky a dal jsem tam citon s kurou a ta štava ma nahořklou chut ma to taky byt??;-(;-( ale davam bodiiik :yes::yes:

Tento sirup dělám už dlouho.Mám ho zmrazený v půllitrových petkách a vytahuju ho celou zimu.Je výborný:-K:yes:

Tématické fráze:
černý bez sirup, sirup z bezu, černý bez sirup recept, bez cerny recepty na sirup, cerny bez, sirup černý bez recept, stava z kvetu cerneho bezu, květ černého bezu, akátový sirup, sirup černý bez, černý bez květ, bez černý sirup, recepty z květů černého bezu, recepty z černého bezu, akátový sirup recept, štava z černého bezu, květ černého bezu recept, černý bez recepty, sirup z bezu recept, šťáva z bezu

Suroviny:
květy černého bezu, voda, cukr, citron

Přidat fotografie receptu