Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupaté knedlíky po x-té .... ale strašně dobré

Chlupaté knedlíky patří mezi rodinné stříbro staré české kuchyně. K pečenému vepřovému masu se zelím jsou možná oblíbenější než knedlíky houskové či bramborové. Pokud hledáte tip na vydatný oběd, je tento recept přesně pro vás.

Hodnocení receptu je 5,0 (102×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Arnik

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 650 kJ /
2 306 kcal
Bílkoviny252,35 g
Tuky48,61 g
Vláknina33,75 g
Cholesterol 918 mg
Sodík 815 mg
Sůl1,46 g
Sacharidy200,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve pokrájíme maso na kousky (asi jako na guláš), přidáme 1 oloupanou, pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a 2 bobkové listy. Osolíme a opepříme a v troubě pečeme zvolna doměkka. Maso nesmí být suché, proto podle potřeby přidáme trochu tuku nebo vody. Je potřeba, aby bylo v mase dost šťávy. Krok 2: Zatímco se peče maso, oloupeme a pokrájíme druhou cibuli, osmahneme, přidáme zelí a dusíme doměkka. Krok 3: Oškrábeme a nastrouháme syrové brambory, slijeme z nich vodu, ale nevyléváme ji a dáme ji v misce stranou. Krok 4: Přidáme nastrouhané uvařené brambory, trochu teplého mléka, dvě vejce, osolíme, přidáme trochu mouky. Slitou vodu z brambor opatrně slijeme tak, aby v misce zůstala vrstva škrobu. Ten přidáme do těsta a podle potřeby přidáváme mouku, aby vzniklo těsto tak akorát. Nesmí být tuhé ani příliš řídké. Krok 5: Dáme vařit osolenou vodu, uvaříme v ní zkušební knedlík a podle potřeby těsto upravíme - např. zahustíme moukou. Krok 6: Těsto vykrajujeme lžící, aby knedlíky nebyly moc velké. Pak je vaříme asi 5 minut. Nedáváme jich vařit moc najednou. Během vaření s nimi opatrně pohybujeme, aby se nepřilepily na dno hrnce. Krok 7: Než se knedlíky uvaří, smícháme maso se zelím. Krok 8: Uvařené knedlíky vyndáme do hrubšího cedníku, aby se zbavily vody a teprve pak je vmícháme do masa se zelím. Krok 9: Vše důkladně promícháme a můžeme servírovat.

TIP: Jak na chlupaté knedlíky

Zveřejněno 21. 6. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlupaté knedlíky po x-té .... ale strašně dobré

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krMX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlupaté knedlíky po x-té .... ale strašně dobré

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krMX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (55)

Chlupaté knedlíky dnes k obědu a určitě ne naposledy, děkuji!:-)

No vpodstatě klasika na které není co zkazit,chutná vždy výtečně a po různu s mnšíma obměnama vaří snad každá rodina....jen nechápu jednu věc.Pomalu každý recept naších předků ověřené chutí se musí Zk...t něčím co je "IN" olivový olej,záhon nějaké trávy či zelenina,cizrna a červená řepa.....uděléjte si z toho klidně vanu salátu-cpěte se tím do aleluja ,ale prosím v klasických jídlech to nemá co dělat

Podle receptu jsem zkusila jen chlupaté knedlíky. Opravdu jsou výborné, asi nejlepší, co jsem kdy zkusila. Nejsou tak gumové jako jen že syrových brambor. Děkuji za recept, dávám 5*

To video asi k tomu receptu nepatří.

eva hubova: :-D ne, nepatří...Díky Evi, nahlásím to ;-)

to znam uz 65 let

Chlupaté knedlíky dělám jen ze syrových brambor. Dávám do nich hladkou mouku. Do knedlíků z vařených brambor hrubou. To mě radila paní hotelierová Pohlová.

Já dělám chlupaté knedlíky jen ze syrových brambor a z vody ve které je vařím udělám pak vynikající polévku-která teda někomu nechutná,protože tam cítí škrob-no naše celá rodina ji miluje <3

chlupáče jedině ze syrových brambor,knedle nechavám třikrát ,,vykypět....a pak z hrnce rovnou na pekáč s výpekem. u nas se podavaji se škvarkama a zelím nebo ja je miluju s usmaženým vajíčkem...i králik na česneku neni marny :-)

Recept je od mojí babičky. Já je tak s ůspěchem vařím už 45 let. Polovina brambor syrových a polovina brambor vařených. Samozřejmě odhadem. Najemno nastrouhat, přidat dětskou krupičku a sůl. To je všechno. Těsto nabírám lžící a vařím v osolené vodě asi 8 minut až vyplavou.

Znám,znám velice dobré,do brutvanu spolu s masem hned přidávám to zelí(asi šetřím nádobí).

Marie Suchánková 7. 10. 2016 09:48
Zdravím! Přiznám se, že velmi ráda studuji nové i ty staré recept. Jenže mám takový problém, že dostanu takový hlad, že musím vstát a jít něco uvařit a nejlépe něco nového, co jsem si přečetla. Už jsem poučena a dopředu se předzásobím běžnými ingrediencemi, abych nebyla zaskočena přílišnou chutí, tak, jak tomu bylo ještě nedávno. Zdravím všechny podobné fajnšmekry. Vaše obdivovatelka Maruška.:no::-Q

Taková dobrota-chlupaté knedlíky:-K:-D:yes:<3:-)

:-):yes::yes::yes:

Bábina Marta 8. 8. 2016 21:47
Dělám ještě jiný recept,s houbami.Nejlepší je to se sušenými.Houby dám povařit ve slané vodě..vody jen trošku,dám rozpustit máslo,osmažím jen do skleněna cibuli,přidám zcezené houby. Potom tak pět minut to smažím s houbami a do toho dávám vybrané knedlíky.Co se týká másla tak nešetřím a hub dávám dost,pokud mám.Je to vynikající.Pokud mám té tekutiny z hub menší množství,tak je do toho vyleju. Je v ní hodně houbová vůně i chuť.

Tak..zkusila jsem to podle vašeho receptu a bylo to úúúžasný :-), doteďka jsem to podávala odděleně, ale dohromady je to prostě láábuž :-P

Takhe to děláme léta. Až na česnek a bobkový list. Děláme to i s farmářskou slaninou nebo uzeným. To je bašta :-)

Výborné není co dodat , dělala jsem z krkovičkou prostě pecka, jedině jsem ještě dodělávala zelíčko pro nás tam ho bylo málo. :-Q:-Q:-Q

jez.diana51 24. 4. 2016 19:15
Dělám je už roky, ale místo masa dávám cibulku a anglickou slaninu nebo kousek uzeného. Jsou opravdu vynikající. :-)

Perfektní, zvládne i samotný chlap, který nikdy moc nevařil. Popis je tak perfektní, že si všichni zúčastnění nemohli vynachválit. :yes::yes::yes:

tak toto určite nie sú chlpaté knedlíky, pravé chlpáče sú zo surových zemiakov, robím ich už viac ako 25 rokov, k tomu extra kapustíčku a pečené bravčové, alebo kačku, či husu. A vždy ich je málo, každý si prsty oblizuje :)

Iva:Také děláme chlupaté knedlíky za syrových brambor se zelím.Maso nepeču, ale osmažím na cibulce a někdy to dělám s uzeným nebo s uzenou slaninou. A to je bašta:-))

Jana: Jj,nejlepší jsou s uzeným.:yes:

Nic ve zlém, ale tohle dělávala už maminka před mnoha a mnoha a mnoha lety. Takže nic nového pod sluncem. A chlupaté neboli frncochaté knedlíky jedině ze syrových brambor. I když z toho se nestřílí, jak kdo chce a má rád :-)).

Také tohle jídlo dost často dělám a z vody,co se vařily knedle,polívku.Je to vynikající.A někdy stačí i škvarečky doma vyškvařené.No,dietní to sice není, ale dobrota veliká a za tím pivko.:-!:-!:-!:yes::-p

Chlupaté knedlíky dělám jen ze syrových brambor,domácí kysané zelí a buď uzené,nebo vepřové maso,to je dobrota:-)

Martin Pittner 15. 3. 2016 19:15
Promiňte , ale toto nejsou pravé chlupaté knedle , ty jsou pouze ze syrových brambor a tzv gumových rohlíků , NIC JINÉHO

Martin Pittner: Pravé chlukpaté jsou přesně tak, jak je původní recept - je to zaručeně vyzkoušené těsto, jinak to nikdy nedělala moje babička a ani maminka - takže vlastně 100 let zpětně!!!!!!!!!!!!!!!!!:-p

Dělám chlupaté knedlíky,máme je moc rádi.Vařený brambor nepřidávám.Na talíř dávám vše odděleně,vypadá to líp.Zbytek ale pak už také smíchám.:-p

Tak to je ohromná mňamka. Dělám je docela často.:-):-):-)

DUŠAN PAJDLHAUSER. 25. 11. 2015 17:52
JO TAKE TO DĚLAM JIM MOOOOC RAD ZROVNA MAM TAM V LEDNICI JEDNU PORCI PRAVE ČESKE ,SELSKE ŽRANICE,MILUJI A NEDAM DOPUSTI NA TODLENCTO JIDLO NO PROSTĚ ENJO NONO
:yes:

S masem ale třeba i s uzeným jsou vynikající. Dělám je už spoustu let ale bez vařených brambor. Zkuste někdy až budou houby, udělat klasickou smaženici a smíchat s chlupáčema. To je bašta!!!!!!!!:-p

Včera jsem dělala poprvé, chuťově to nebylo špatné,ikdyž si pod chlupáčema představuji něco jiného(podle receptu mojí matky). Jen to těsto bylo strašně řídké, přidala jsem snad půl kila mouky aby se z toho stalo něco co se už dá dát vařit.A to jsem veškerou šťávu z brambor vyždímala. :-S

k tomu není co dodat je to žranice:-p:-)):yes:

Tématické fráze:
nejlepší chlupaté knedlíky, výborné chlupaté knedlíky, domácí chlupaté knedlíky, mekke chlupate knedliky, chlupaté knedlíky jako od babičky, chlupaté knedlíky, těsto na chlupaté knedlíky, chlupate knedliky s houbami, chlupáče s houbami, chlupáče s houbama, chlupaté knedlíky od babicky, příprava chlupatých knedlíkú, nejlepší chlupaté knedlíky, polévka z chlupatých knedlíků, chlupate babičky, chlupaté kndliky, voda z chlupatych knedliku, po té, domácí chlupaty knedlik, vynikající chlupaté knedlíky

Suroviny:
maso, cibule, zelí kysané, česnek, bobkový list, sůl, pepř mletý, brambory, brambory, mouka hrubá, vejce, mléko

Přidat fotografie receptu