Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory z papiňáku

Nápadů, jak připravit brambory netradičním způsobem, není nikdy dost. Tento, za použití tlakového hrnce a kousku másla, z nich vykouzlí dobrotu, ke které se rádi budeme vracet. Navíc je příprava velmi rychlá.

Hodnocení receptu je 5,0 (115×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 890 kJ /
930 kcal
Bílkoviny20,14 g
Tuky17,40 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy162,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm plátky. Krok 2: V tlakovém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme, okmínujeme a důkladně promícháme, aby byly obalené máslem. Krok 3: Hrnec zavřeme, dáme vařit na střední plamen. Jakmile začne hrnec syčet, ztlumíme na nejnižší plamen a necháme vařit ještě cca 5 minut. Krok 4: Poté odstavíme z ohně, hrnec necháme zavřený, dokud sám neuvolní pojistku.

TIP: Jak nerozvařit brambory

Zveřejněno 22. 6. 2010

Poznámka autorky isindy

Doma takto připravujeme brambory k minutkám už dávno. Brambory si ponechají veškeré živiny a chutě, kombinace s máslem a kmínem je nádherně provoní.

Když "vychytáte" ten správný plamen a čas, tak brambory budou na spodu krásně opečené do hněda, vrchní část podušená v másle a promícháním se chutě promísí. A opravdu tam není ani trošku vody.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brambory z papiňáku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l26l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brambory z papiňáku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l26l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (143)

Jednou jsem nevychytala čas a brambory jsem rozvařila, od té doby toto praktikuji záměrně, když chci při letním vaření na chatě rychlé šťouchačky. Přidám osmaženou cibulku na slanině a je hotovo. Chuťově je to pro mě lepší a podstatně rychlejší než brambory vařené ve vodě, ale uznávám, že to je trochu humpolácký způsob, nicméně nedám na něj dopustit:-)

Boží brambory <3

janky3: za mne :yes::-*
Taky pamatuji fronty u řezníka od 5 od rána a každý čtvrtek před knihkupectvím...

Vypadá to úžasně a máslo je máslo. Asi používáte přepuštěné máslo. Já v něm našla zalíbení a používám ho často, hlavně do různých pyré i na smažení. Když jsem byla malá, ledničky nebyly a moje maminka máslo přepouštěla, pokud se vůbec sehnalo, protože dost často nebylo. Pak jsme stály já a moje sestra dvousetmetrovou i delší frontu. Každá jsme koupila jedno máslo, víc se nesmělo., sestra běžela s máslem domů a já mezi tím stála znovu frontu a držela místo sestře. Někdy se nám podařilo i 6 másel a byly jsme hrdinky. Pak ho maminka přepustila a vydrželo i bez lednice. Někdy dávala část do studené vody a vyměňovala ji. Máslo mělo obal z voskovaného papíru, tak ve vodě přežilo. Vůbec si neuvědomujeme, jak se máme, když máme automatické pračky, lednice, mrazáky, myčky atd. Chtěla jsem Vám pochválit brambory a nějak jsem se rozepsala.

Připravuji takto brambory s velkou oblibou už pár let, střídavě s kmínem, libečkem, cibulí. V této úpravě jsou brambůrky velmi chutné a navíc extra rychlé. Protože jsem se zpočátku také bála připálení ze spodní strany, vždy před odstavením z ohně hrncem zatřesu, abych brambory uvnitř prohodila.

Vařil jsem dnes prvně a povedlo se. Všem moc chutnalo.Díky za recept.

Já tímto způsobem dělám šťouchané brambory, osmažím slaninu, přidám brambory a zeleninu, ochutím a zaleju 2 cm vody ze sklenice, vařím 5 minut a nechámto dojít.

Také mi vyšly a hned napoprvé. Dělala jsem jednu porci pro manžela na zítřek do práce k masu. Byly to pouze 3 větší brambory. Na indukci nejprve stupeň 8 a jak začal hrnec syčet, tak jsem stáhla na 5. Super rychlé.:yes:

Brambory vyšly senzačně. Dělala jsem je přesně podle receptu a vypadají jako na fotce. Díky za skvělý recept.:-)

Já tam přidávám ještě na kolečka nakrájenou cibuli, a pak ne 5 minut, ale 4.

Povedlo se hned na podruhé. :-D
Poprvé jsem zapomněl snížit teplotu a brambory byly zespoda pěkně spálené.
Podruhé jsem postupoval takto: sporák na střední úroveň, jakmile začala unikat pára, tak snížit na "jedničku" (tedy ne úplné minimum) a takto vařit 5 minut. Po 5 minutách sporák vypnout a na té samé plotýnce brambory nechat dalších 5 minut dojít - takto budou pěkně vařené i z vrchu. Poté vypustit páru a odklopit poklici.
Bylo pro mě velkým překvapením, jak ty brambory byly rychle uvařené a jak byly chutné.

Prvotním impulsem k vyhledání (tohoto) receptu, byla informace K. Šípa v jeho pořadu Všechnopárty, kdy toto vaření brambor poradil Z. Pohlreichovi, který na to koukal trochu nevěřícně, a jak sám přiznal, doposud toto vůbec neznal. :-)

StandaCB: Kdo má rád, může přidat třeba lahůdkovou mraženou zeleninu je tak akorát na skus zároven' s uvařenými bramborami .:yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

MarcelaPa: Jsi milá. :-D

Prpcek: jasan, já to ale nevzdám.;-):-D

MarcelaPa: Považuj se za člena. Naše heslo zní: "neúspěch nás spojuje". :-D

Prpcek: prosím, jednu přihlášku do klubu. Brambory z papiňáku se mi také nepovedly.:-( Anička je prostě Anička, paní kuchařka.:yes:

Ahoj všem. Chci se přihlásit do klubu "neúspěných", kde je v tuto chvíli snad jenom ada a Tessi. Také jsem udělal 3 pokusy, u kterých jsem měnil nastavení tlakového ventilu a mírně i teplotu. Brambory byly vždy dole připálené, nahoře měkké a zcela bílé (voněly krásně a byly i jedlé). Výsledek se bohužel ani zdaleka nepodobal bramborám Aničky Kocíkové. Prostě "mistr" umí a ti neúspěšní jenom "čumí". Ještě bych chtěl poznamenat, že ostatní přiložené fotky (samozřejmě mimo fotek Aničky) nejsou rozhodně moc přesvědčivé. Tak nějak vypadal i můj výtvor (mimo těch několika spálených, ale chutných brambor), ale očekával jsem mnohem víc. :-(

HonzaV: množství není podstatné, udělá se stejně, když je jich na dně jako když jsou dejme tomu max do půlky hrnce

"Prosím, je tu někdo, komu se nezadařilo??" - bude to asi v tom, že těch brambor je málo, recept je na kilo. Málo brambor = málo vody = málo páry = problém.

:yes: děkuji za prima recept, různě přidávám suroviny(čerstvý špenát, česnek, majoránku,tymián,..)a chutná :-p

Tessi: myslím, že nikdo takový tady není:-)) Pokud dodržíš postup, brambory máš na plátky, necháš je chvíli "syčet" na malém ohni (ztlumené ploténce), pak sundáš hrnec na prkénko a necháš tak deset minut bez otevření papiňáku zchladnout, dokud se sám neotevře - chladnutím se sníží tlak - tak nevím, v čem máš problém. Předpokladem je, že ti těsní dobře papiňák:-))

Prosím, je tu někdo, komu se nezadařilo?? ;-)
Už opakuji přesný postup po třetí a stále mám vrchní brambory křupavé - syrové... A to jich tam mám tak na dvě maličké porce.. takže u nás určitě žádná úspora času.. hlady už šilhám :-)

Veronika:

Veronika: pojistka se uvolní,trvá to asi 5 minut;-)

Veronika 7. 3. 2014 08:50
pro:spagetka
Děkuji, ja právě z tlakáče vždy tu páru vypustím,takjsem nevěděla jewstli to jde i bez toho.Moc děkuji.Hezký den.

Veronika: Viz poslední věta v receptu: "Poté odstavíme z ohně, papiňák necháme zavřený, dokud sám neuvolní pojistku" ;-);-);-)

Veronika 7. 3. 2014 08:05
Dobrý den všem, mám prosím dotaz...když uvařím ty brambory v papiňáku, pojistka se uvolní i když ho nevypustím? mám fagor se 2 úrovněma tlaku a vždy ho vypouštím,tak nevím zda když ho nechám dle receptu bez vypuštění,jestli tu pojistku uvolní...??? Děkuji.

isindy:Isi,teď se cítím docela...asi takto:-8:-8:-8Díky:-K

Anna Kocikova: moc hezká fotka, dávám ji jako hlavní, ta moje nestála za nic ;-):yes:

isindy:Ivanko,nechci se opakovat,ale je to vážně super recept:-p:-K:yes:
Slibuji,že dávám už opravdu poslední fotku této dobroty:-D:-Dkterou jsem ale určitě nedělala naposledy;-):-))

Zkusil jsem,nechci říkat špatný,ale jedl jsem a taky dělám lepší.:-):-8

Anna Kocikova: děkuji Aničko, za pozdrav i za oblibu receptu :-) taky se mějte krásně :-) sleduji, jak Lubovi krásně vaříš :-)

Tématické fráze:
brambory v papináku bez vody na másle, brambory vařené v papináku, vaření brambor v papinaku, brambory na cibuli vařené v papiňáku, brambory v tlakáči, vařené brambory v papiňáku, brambory v tlakovém hrnci, brambory v papináku na másle, papiňák, vaření v papiňáku, pecene brambory v papinaku, brambory na masle v papinaku, brambory pečené v papiňáku, recepty z papiňáku, brambory vařené v papiňáku bez vody, papiňák recepty, jak vařit v papiňáku, vaření v papiňáku recepty, recepty pro papiňák, brambory

Suroviny:
brambory, máslo, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu