Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory z papiňáku

Nápadů, jak připravit brambory netradičním způsobem, není nikdy dost. Tento, za použití tlakového hrnce a kousku másla, z nich vykouzlí dobrotu, ke které se rádi budeme vracet. Navíc je příprava velmi rychlá.

Hodnocení receptu je 5,0 (115×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 890 kJ /
930 kcal
Bílkoviny20,14 g
Tuky17,40 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy162,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm plátky. Krok 2: V tlakovém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme, okmínujeme a důkladně promícháme, aby byly obalené máslem. Krok 3: Hrnec zavřeme, dáme vařit na střední plamen. Jakmile začne hrnec syčet, ztlumíme na nejnižší plamen a necháme vařit ještě cca 5 minut. Krok 4: Poté odstavíme z ohně, hrnec necháme zavřený, dokud sám neuvolní pojistku.

TIP: Jak nerozvařit brambory

Zveřejněno 22. 6. 2010

Poznámka autorky isindy

Doma takto připravujeme brambory k minutkám už dávno. Brambory si ponechají veškeré živiny a chutě, kombinace s máslem a kmínem je nádherně provoní.

Když "vychytáte" ten správný plamen a čas, tak brambory budou na spodu krásně opečené do hněda, vrchní část podušená v másle a promícháním se chutě promísí. A opravdu tam není ani trošku vody.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brambory z papiňáku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l26l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brambory z papiňáku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l26l

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (143)

Jednou jsem nevychytala čas a brambory jsem rozvařila, od té doby toto praktikuji záměrně, když chci při letním vaření na chatě rychlé šťouchačky. Přidám osmaženou cibulku na slanině a je hotovo. Chuťově je to pro mě lepší a podstatně rychlejší než brambory vařené ve vodě, ale uznávám, že to je trochu humpolácký způsob, nicméně nedám na něj dopustit:-)

Boží brambory <3

janky3: za mne :yes::-*
Taky pamatuji fronty u řezníka od 5 od rána a každý čtvrtek před knihkupectvím...

Vypadá to úžasně a máslo je máslo. Asi používáte přepuštěné máslo. Já v něm našla zalíbení a používám ho často, hlavně do různých pyré i na smažení. Když jsem byla malá, ledničky nebyly a moje maminka máslo přepouštěla, pokud se vůbec sehnalo, protože dost často nebylo. Pak jsme stály já a moje sestra dvousetmetrovou i delší frontu. Každá jsme koupila jedno máslo, víc se nesmělo., sestra běžela s máslem domů a já mezi tím stála znovu frontu a držela místo sestře. Někdy se nám podařilo i 6 másel a byly jsme hrdinky. Pak ho maminka přepustila a vydrželo i bez lednice. Někdy dávala část do studené vody a vyměňovala ji. Máslo mělo obal z voskovaného papíru, tak ve vodě přežilo. Vůbec si neuvědomujeme, jak se máme, když máme automatické pračky, lednice, mrazáky, myčky atd. Chtěla jsem Vám pochválit brambory a nějak jsem se rozepsala.

Připravuji takto brambory s velkou oblibou už pár let, střídavě s kmínem, libečkem, cibulí. V této úpravě jsou brambůrky velmi chutné a navíc extra rychlé. Protože jsem se zpočátku také bála připálení ze spodní strany, vždy před odstavením z ohně hrncem zatřesu, abych brambory uvnitř prohodila.

Vařil jsem dnes prvně a povedlo se. Všem moc chutnalo.Díky za recept.

Já tímto způsobem dělám šťouchané brambory, osmažím slaninu, přidám brambory a zeleninu, ochutím a zaleju 2 cm vody ze sklenice, vařím 5 minut a nechámto dojít.

Také mi vyšly a hned napoprvé. Dělala jsem jednu porci pro manžela na zítřek do práce k masu. Byly to pouze 3 větší brambory. Na indukci nejprve stupeň 8 a jak začal hrnec syčet, tak jsem stáhla na 5. Super rychlé.:yes:

Brambory vyšly senzačně. Dělala jsem je přesně podle receptu a vypadají jako na fotce. Díky za skvělý recept.:-)

Já tam přidávám ještě na kolečka nakrájenou cibuli, a pak ne 5 minut, ale 4.

Povedlo se hned na podruhé. :-D
Poprvé jsem zapomněl snížit teplotu a brambory byly zespoda pěkně spálené.
Podruhé jsem postupoval takto: sporák na střední úroveň, jakmile začala unikat pára, tak snížit na "jedničku" (tedy ne úplné minimum) a takto vařit 5 minut. Po 5 minutách sporák vypnout a na té samé plotýnce brambory nechat dalších 5 minut dojít - takto budou pěkně vařené i z vrchu. Poté vypustit páru a odklopit poklici.
Bylo pro mě velkým překvapením, jak ty brambory byly rychle uvařené a jak byly chutné.

Prvotním impulsem k vyhledání (tohoto) receptu, byla informace K. Šípa v jeho pořadu Všechnopárty, kdy toto vaření brambor poradil Z. Pohlreichovi, který na to koukal trochu nevěřícně, a jak sám přiznal, doposud toto vůbec neznal. :-)

StandaCB: Kdo má rád, může přidat třeba lahůdkovou mraženou zeleninu je tak akorát na skus zároven' s uvařenými bramborami .:yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

MarcelaPa: Jsi milá. :-D

Prpcek: jasan, já to ale nevzdám.;-):-D

MarcelaPa: Považuj se za člena. Naše heslo zní: "neúspěch nás spojuje". :-D

Prpcek: prosím, jednu přihlášku do klubu. Brambory z papiňáku se mi také nepovedly.:-( Anička je prostě Anička, paní kuchařka.:yes:

Ahoj všem. Chci se přihlásit do klubu "neúspěných", kde je v tuto chvíli snad jenom ada a Tessi. Také jsem udělal 3 pokusy, u kterých jsem měnil nastavení tlakového ventilu a mírně i teplotu. Brambory byly vždy dole připálené, nahoře měkké a zcela bílé (voněly krásně a byly i jedlé). Výsledek se bohužel ani zdaleka nepodobal bramborám Aničky Kocíkové. Prostě "mistr" umí a ti neúspěšní jenom "čumí". Ještě bych chtěl poznamenat, že ostatní přiložené fotky (samozřejmě mimo fotek Aničky) nejsou rozhodně moc přesvědčivé. Tak nějak vypadal i můj výtvor (mimo těch několika spálených, ale chutných brambor), ale očekával jsem mnohem víc. :-(

HonzaV: množství není podstatné, udělá se stejně, když je jich na dně jako když jsou dejme tomu max do půlky hrnce

"Prosím, je tu někdo, komu se nezadařilo??" - bude to asi v tom, že těch brambor je málo, recept je na kilo. Málo brambor = málo vody = málo páry = problém.

:yes: děkuji za prima recept, různě přidávám suroviny(čerstvý špenát, česnek, majoránku,tymián,..)a chutná :-p

Tessi: myslím, že nikdo takový tady není:-)) Pokud dodržíš postup, brambory máš na plátky, necháš je chvíli "syčet" na malém ohni (ztlumené ploténce), pak sundáš hrnec na prkénko a necháš tak deset minut bez otevření papiňáku zchladnout, dokud se sám neotevře - chladnutím se sníží tlak - tak nevím, v čem máš problém. Předpokladem je, že ti těsní dobře papiňák:-))

Prosím, je tu někdo, komu se nezadařilo?? ;-)
Už opakuji přesný postup po třetí a stále mám vrchní brambory křupavé - syrové... A to jich tam mám tak na dvě maličké porce.. takže u nás určitě žádná úspora času.. hlady už šilhám :-)

Veronika:

Veronika: pojistka se uvolní,trvá to asi 5 minut;-)

Veronika 7. 3. 2014 08:50
pro:spagetka
Děkuji, ja právě z tlakáče vždy tu páru vypustím,takjsem nevěděla jewstli to jde i bez toho.Moc děkuji.Hezký den.

Veronika: Viz poslední věta v receptu: "Poté odstavíme z ohně, papiňák necháme zavřený, dokud sám neuvolní pojistku" ;-);-);-)

Veronika 7. 3. 2014 08:05
Dobrý den všem, mám prosím dotaz...když uvařím ty brambory v papiňáku, pojistka se uvolní i když ho nevypustím? mám fagor se 2 úrovněma tlaku a vždy ho vypouštím,tak nevím zda když ho nechám dle receptu bez vypuštění,jestli tu pojistku uvolní...??? Děkuji.

isindy:Isi,teď se cítím docela...asi takto:-8:-8:-8Díky:-K

Anna Kocikova: moc hezká fotka, dávám ji jako hlavní, ta moje nestála za nic ;-):yes:

isindy:Ivanko,nechci se opakovat,ale je to vážně super recept:-p:-K:yes:
Slibuji,že dávám už opravdu poslední fotku této dobroty:-D:-Dkterou jsem ale určitě nedělala naposledy;-):-))

Zkusil jsem,nechci říkat špatný,ale jedl jsem a taky dělám lepší.:-):-8

Anna Kocikova: děkuji Aničko, za pozdrav i za oblibu receptu :-) taky se mějte krásně :-) sleduji, jak Lubovi krásně vaříš :-)

isindy:Ivanko,velice ráda a velice často dělávám Tvé papiňákové brambory:yes:Moc Tě s Lubou zdravíme a za báječnou rychlou baštu(viz opět foto)děkujeme:-p:-K:-*

Tuhle vychytávku opravdu neznám a moc se mi hodila do krámu,když jsme dělali biftečky :-8 Určitě zopakuji a vyzkouším i jiné varianty ;-) Díky za nápad,který zaslouží bod :yes:

Nadia: děkuji, těší mě, že chutnají nejen v naší rodině :-)

Všechny zdravím a musím se podělit, jak jsem tímto receptem včera potěšila sebe, manžela i syna. Běžně vaříme brambory v mikrovlnce (jen sůl, kmín, bez vody), ale tomuhle jsem neodolala. Po prostudování komentářů jsem použila máslo, sůl, kmín, mladou cibulku, dva rozkrojené stroužky česneku. Nechala jsem papiňák na elekřině pomalu rozjet (stupeň 3), nechala 8 minut a vypnula. Neodstavovala. Nechala dojít. A ta nádhera, co na mně vykoukla, ty opečené zlatavé brambůrky, ta hňahňavá šťávička...a ta vůně! Přiložila jsem opečenou "bavorskou masovou klobásu" 84% masa a okurkový salát, ale vystačilo by si to i jen samo o sobě. Díky!:yes:

:yes::yes::-K

Dělala jsem přesně podle návodu a byly perfektní. Naprosto měkoučké a vespod krásně osmahlé. Když se dodrží přesný postup, tak se to musí určitě podařit. Jen nepouštět to rozehřátí hrnce z počátku na plný plyn. Hezky pozvolna. :yes::yes:

kachvoj: díky všem za vyzkoušení, hlásím se k autorství, protože to Iva dávala ještě v době, kdy jsem nebyla registrovaná a vyzobávala si mé staré recepty. zkusit můžete s jakýmkoliv kořením, já mám nejraději prosypané smaženou cibulkou z trhu - teď by ji snad měli podle letáku mít i v Lidlu a viděla jsem i v Bille

Brambory jsem vyzkoušela a jsou super :-)) chutnaly dokonce i mé sestře která jinak brambory nemá ráda :-p:-!:yes:

Tak jsem to děvčata zkusila včera s kmínem a dnes jen máslo. Já říkám delikatesa. Brambory jsm promíchala se solí v míse.o P"apiňáku dala máslo a hned na vařič. Když se rozpustilo, hrnec byl již nahřátý, tak jsem tam nasypala bramory. Promíchala s teplým máslem a hned dala pokličku. Okamžitě se uzavřel ventil a už to šlo. Díky za dobrý nápad. Příště dám jiné ingredience.:-))

Ještě chci dodat, že jsem je neměla tak vypečené, protože jsem se bála abych je nespálila, ale příště určitě napravím, nechám větší plamen plynu.:-))

Brambůrky jsou výtečné:-p, chutnaly i mému manželovi, který brambory moc nemusí.Určitě zopakuji;-). V oblíbených již mám uloženo a posílám bodík.:yes: Je to úspora času a určitě i u nás plynu.Díky za receptík.

Jééé,kdysi jsem je tu zahlédla a zase na ně ale zapoměla.Dík Aničko za připomenutí,pustím se do nich.Isahu,zdravím:-K:-K

Isi:-*opět jsme si moc pochutnali:-p:yes::yes:Dělávám tu Tvou pochutinu hodně často a za príma receptík Ti nikdy nepřestanu blahořečit:-KVšak mě znáš-já a papiňáky;-):-D:-DBodík už nelze,tak alespoň další foto:-)

Petrusja: Já mám papiňáky 2,a dělal jsem je ve starém, ten nemá ještě ten ventilek a zadařilo se.Ten s ventilem asi potřebuje trochu víc páry, než ten ventilek zaskočí;-);-)

zanna: asi půjde o druh brambor - lépe se mi osvědčily salátové, ty moučné se rozsypou

tak jsem zkoušela tyto brambory a jsou teda docela rozvařené :-( což je škoda, příště asi udělat silnější, nebo nevim proč to tak je?ale jinak chuťově výborné!

Vůbec mi nezaskočil ventilek od papiňáku, takže mi ani nezačal syšet velký ventil.. máte někdo také zkušenost? Nebo, že bych měla nějaký špatný papiňák?;-(

Reny:Neobávej se, brambory obsahují spoustu vody, takže se spodek trošku opeče - podle toho, jak dlouho necháš "syčet" a vlastně se udělají v páře, nevyvaří se do vody chuť brambor, přidávám i sušenou smaženou cibulku z trhů. Ivana má fakt pravdu, dělám takhle brambory od doby, když stará KUKTA byla hitem (pro mladší generaci - Kukta se jmenoval starý hliníkový papiňák)

Všude píší, že se tlakový hrnec nesmí používat bez vody - v návodu
od výrobce je psáno:
Nikdy nepoužívejte tlakový hrnec bez vody. Mohlo by dojít k vážnému poškození.
Nepoškodí se pojistka nebo hrnec ?
Mám obavy, nemáte s tím zkušenosti ? Bojím se tento recept udělat, abych nepoškodila tlakový hrnec.

Podle tohoto receptu vařím brambory dlouho, občas přidám lžíci sádla :yes: a doporučuji, jsou výborné :-K + 60

mabi: paráda ;-)

dělala jsem poprvé a určitě ne naposledy, jsou naprosto luxusní :-K díky

Radka Novotna 15. 7. 2011 10:14
Brambory umi dobre uvarit kazdy. Myslite? Radsi se jeste podivejte sem
http://www.vseovareni.cz/tipy-a-techniky/skola-var...

chocolate:super :yes::yes::yes:;-):-K

Dnes v presu (kotlety čekaly v troubě) přišla řada na tuhle báječnou vychytávku.Tisíceré díky Ivo:-K.
Můj muž opět prohlásil, že ten papiňák jsme měli mít už dávno jen kvůli těm bramborám:-D.
P.S.:Dnes byla i kůrčička, kotletka zbyla, brambory ne.

chevy: nezašlapu :-D:-D:-D náhodou se sádlem to určitě taky byla voňavá dobrota, zase v trochu jiné chuťové dimenzi :yes:....s tím máslem bez ostatního je to "nejčistší" podoba, ale lze samozřejmě rozšiřovat chuťovou paletu o česnek, cibuli, slaninu, bylinky, zmíněné sádlo...:yes::yes::yes: pokaždé budou trochu jiné, ale vždycky dobré ;-):-p

chevy:už jsem to též dělala se sádlem a přidala třeba trochu česneku a bylo to také super;-):yes:

Isindy asi mě zašlapeš do země, ale musím to napsat. Doma ani kousíček másla, ale sádlo:-! bylo, tak šup tam s kouskem sádla a trochu sekaného libečku, jak bylo v nějakém komentáři. Kousek sekané cibule přihodila jsem též a teď mám tak nacpaný pupík:-8 a hu.. tedy pusénku umlaskanou:-8:-K:-K

Lucka: :-) díky za komentář i inovaci :-K

Je to super recept. Byly hotové hned. Ještě sem je dala na plech a do trouby na gril aby se udělala kůrčička. Takto můžete mít pečené brambory a nemusíte čekat hodinu aby se upekly :yes:

Tématické fráze:
brambory v papináku bez vody na másle, brambory vařené v papináku, vaření brambor v papinaku, brambory na cibuli vařené v papiňáku, brambory v tlakáči, vařené brambory v papiňáku, brambory v tlakovém hrnci, brambory v papináku na másle, papiňák, vaření v papiňáku, pecene brambory v papinaku, brambory na masle v papinaku, brambory pečené v papiňáku, recepty z papiňáku, brambory vařené v papiňáku bez vody, papiňák recepty, jak vařit v papiňáku, vaření v papiňáku recepty, recepty pro papiňák, brambory

Suroviny:
brambory, máslo, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu