Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselka mojí babičky

Recepty našich babiček nám dokazují, jak lze zužitkovat všechno, co je v domě. Ze všeho dokázaly vykouzlit dobrotu a my na ně po letech s láskou vzpomínáme a snažíme se je napodobit.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 096 kJ /
1 218 kcal
Bílkoviny65,67 g
Tuky64,04 g
Vláknina5,30 g
Cholesterol 1,20 g
Sodík 710 mg
Sůl1,59 g
Sacharidy92,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce - asi 20 minut a oloupeme. Vajíčka uvaříme naměkko - 3 minuty a prudce zchladíme. Zakysanou smetanu dobře prošleháme s hladkou moukou. Krok 2: Do hrnce dáme vařit 200 ml vody, do vroucí přilijeme kefír a znovu uvedeme k varu. Přidáme smetanu s moukou a za stálého šlehání metlou dobře provaříme (asi 15 minut). Osladíme a osolíme. Krok 3: Do hlubokého talíře vložíme bramboru, rozmáčkneme ji, přidáme vajíčko, osolíme a zalijeme horkou polévkou.

Top 7 - Kefír v oblíbených receptech

Zveřejněno 30. 6. 2010

Poznámka autorky Eliza

Babička dělávala tuto polévku vždy, když jí zkyslo mléko (místo kefíru).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselka mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ojmz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselka mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ojmz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

:yes::-)

Tudle neznám, já kyselačky ráda, ale mužský ne. Udělám si jí.

Eli "Kameňák" no jéje, jako svý boty, tam totiž dělali úúúúplně nejlepší zmrzlinu, jakou jsem kdy v životě jedla a jezdili na ní z daleka i cizinci, tak byla proslavená. Jenže ty obě sestry co jí dělaly zemřely a recept si vzaly do hrobu-škoda, nikdy už takovou jíst nebudem a dělali jí z kozího mléka, tak byla nakonec i zdravá;-)

Bibi, já myslím, že je to jihočeská záležitost, babička byla z Kamenného Újezdu (z "Oujezda" ;-):-) ), znáš?

Eli, takové polívčičky jsou moc dobré a naše babičky moc dobře věděli, proč to tak dělali. Oni nebyli jen kuchařky, byli i bylinkářky;-) Tuto taky dělávám, tak máš 1.bodíka:yes:

Jako dítě jsem nesnášela kyselé mléko, když jsem se ho omylem napila, ale tuhle babiččinu kyselku jsem milovala...:-p

Znám ji a je dobrá. Ještě dneska jí občas vařím, jen ne z kefíru, ale ze zakysanky.

Tématické fráze:
polévka kyselka, kyselka polevka, kyselačka, kyselačka polévka, jihoceska kyselka, polévka kyselačka, kyselka s bramborem, kyselačka z lišek, kyselka polivka, polívka kyselka, kyselka s houbami, polévka z kyšky, kyselka a brambory, kyselka polevka recept, polévky kyselka, kyselka z kyselého mléka, kyselka z mléka, kyselka se smetanou, recepty polévka kyselka, kyselačka recept

Suroviny:
kefír, smetana zakysaná, mouka hladká, brambory, vejce, cukr, sůl

Přidat fotografie receptu