Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maková náplň

Klasická vařená maková náplň je základem mnoha klasických českých moučníků. Využijete ji například do závinů, hřebenů, buchet nebo šátečků. Výborná je také na frgále nebo koláče lopaťáky o velikosti plechu, které po upečení nakrájíme na řezy.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dasenka

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 10 min

20 min (10 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 899 kJ /
1 649 kcal
Bílkoviny43,75 g
Tuky103,75 g
Vláknina37,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy116,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko uvedeme do varu. Krok 2: Vařící mléko lijeme do pomletého máku dokud nedosáhneme požadované konzistence náplně. Krok 3: Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru. Krok 4: Někdo ještě pro zpestření chuti přidává pikantní marmeládu (např. malinovou, rybízovou, višňovou...)

TIP: Česká superpotravina, aneb mák v naší kuchyni

Zveřejněno 4. 7. 2010

Poznámka autorky Dasenka

Pro množící se komentáře uživatelů, kterým se nádivka nepovedla, rozhodla jsem se recept přepsat tak, aby se podobné nezmary již dále nevyskytovaly. Bylo to hlavně díky velkému množství použitého mléka.

Ivulinka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maková náplň

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLkz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maková náplň

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLkz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (43)

Výborný recept, s mlékem jsem postupovala opatrně a podařilo se.
Nádivka dopadla na výbornou a děkuji.

Cukr přidávat až do vychladlého máku, s mlékem opatrně !!!

Škoda, že zrovna toho mléka tu není psaný poměr k uvedenému máku. To mi přijde docela důležitý. No nic, jdu tedy hledat dál. . . :-(

Vždycky jsem se bála dělat makové buchty. z přípravy máku jsem měla velký respekt. A ejhle, tohle se fakt povedlo.:-O:-O
Je to super recept a moc moc za něj děkuji :yes::yes::yes:

Já přidávám také povidla, nechápu, že někdo kvůli tomu, že je to řídké takovou dobrotu vyhazuje - dají se přidat piškoty, troška škrobu nebo ještě mák, příp.nechat přes plátýnko vykapat...

ivulinka: dnes jsem udělala náplň podle vás, stejně jsem to drobet přehnala s mlékem, ale dala jsem tam malinko škrobu a super. Místo marmelady 2 lžíce domácí rybízové přesnídávky a chuť je luxusní :-):-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-D

ivulinka: cathleen fotku přidala, ale bohužel si na přípravu absolutně nevzpomíná. A protože už od r.2009 nesoutěží, nepřidala v soutěži, nebo jen tak, vycuclou z prstu.
Mák v mleku vařím déle, dokud nezhoustne. Cukr přidávám do vychladlé náplně, pokud je řidší, přidám míň cukru a dám mleté piškoty.
(A vypadá to, že po mně ji s úspěchem dělala i Ceres....?)

Cathleen sice přidala fotku k receptu, ale patrně nedělala podle toho receptu, jinak by si takové boty určitě všimla, že mléka je v něm použito příliš mnoho vzhledem k množství použitého máku. Škoda, už dávno se totiž mohlo těm všem nezdarům předejít.

Dělám náplň jako níže píše ivulinka, mléko liji do máku až to dosáhne požadované hustoty. Takže ne automaticky množství, ale prostě dolévám.:yes::yes::yes:
A hlavně, když udělám víc náplně než spotřebuju, dávám do mrazáku.

spagetka: Vůbec mě nenapadlo, že můžu náplň mrazit. Děkuji za tuto poznámku. :yes::-)
Samozřejmě děkuji Ivulince za recept. :yes::-)
Ještě že Vás máme, zkušené kuchařinky a cukrářky.:-K :-K :-K

Zobrazit starší odpověď

Ivana:nevím, proč jste si nepřečetla komentáře než jste se pustila do nádivky:-O, už v srpnu toho roku jsem reagovala v komentářích, že recept asi nebude správný a napsala jsem, jak nádivku dělám například já podle mojí babičky....no komu není rady, tomu není pomoci...

tak vám pěkně děkuji za recept,..vůbec se nepovedl. píšete hrnek mléka a krnek maku,..měla jsem to hodně řídký tak jsem to vyhodila,..už nedám na rady pěkný den.

kájínek 28. 10. 2014 12:51
Poměr mléka máku medu cukru skořice jsem namíchal dle svého, ochutil decentně zrnkovou kávou a svému miláčkovi zadal výrobu buchtového těsta. Když bude málo makové náplně, už jsem připravil švestkové povidla ;-) Teď si jdu dát jednu hořkou plzeň a pak už budu čekat na čerstvé makové buchtičky. Dobrou chuť...:yes:

Honeysek: škoda, že sis nejdříve nepřečetla komentáře, možná bys ani tolik toho mléka nevařila.
Já dělám nádivku jinak, mák dám do mísy a uvařím si mléko, to pak opatrně liji do máku, dokud nemá krémovou konzistenci. Osladím, ochutím citronovou kůrou a hlavně přidávám 1-2 lžíce jakékoliv marmelády, babička to tak doma dělala a říkala, že nádivka je pak pikantnější.

Právě jsem to zkoušela a moc nadšená nejsem :( místo hrnku mléka a hrnku máku jsem musela použít skoro 4 hrnky máku ;-( ... malý detail .. jinak super

Pridala jsem rozemlete piskoty, mlete orechy a mandle:-K:yes: Super

Tématické fráze:
maková náplň, maková náplň recept, makova napln do buchet, jak se dělá maková nápln, recept na makovou náplň, recept makova napln, nápln maková, nejlepší maková náplň, makova nadivka, maková náplň s povidly, jak udělat makovou napln, maková náplň do koláčů, recepty maková náplň, vyborna makova napln, jak se vaří makova náplň, náplň do buchet mák, dobrá maková náplň, maková náplň bez mléka, maková nádivka do buchet, maková nápň

Suroviny:
mák mletý, mléko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, kůra citronová

Přidat fotografie receptu