Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort nejen prázdninový

Dorty jsou zpravidla nedílnou součástí jakékoliv oslavy. Tento můžete připravit třeba dětem k vysvědčení a k oslavě začátku prázdnin. Je připraven z banánového dvoubarevného těsta, vanilkového krému a zdobí jej lahodná šlehačka, kokos a jahody.

Hodnocení receptu je 5,0 (87×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 195 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 75 min

195 min (120 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 23 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 631 kJ /
3 258 kcal
Bílkoviny72,22 g
Tuky112,49 g
Vláknina24,00 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 609 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy467,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 175 °C. Krok 2: Banány oloupeme a v míse rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Krok 3: Vejce rozdělíme na žloutky zvlášť, do vyšší nádoby a bílky do druhé vyšší nádoby, kde z nich se špetkou soli, vyšleháme pevný sníh. Krok 4: Ke žloutkům přidáme cukr, promícháme a pak přilijeme horkou vodu a společně šleháme do husté pěny. Poté do ní pomalu zašleháme rozmačkané banány. Krok 5: Mouku a prášek do pečiva smícháme dohromady a tuto sypkou směs postupně zašleháváme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Krok 6: 2/3 těsta si odebereme a vmícháme do něj kakao smíchané s troškou mouky (netvoří se pak hrudky). Krok 7: Těsto dáváme střídavě do středu připravené formy - vždy 2 lžíce tmavého a 1 lžíci světlého. Krok 8: Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 175 °C a poté teplotu snížíme na 170 °C. Pečeme přibližně 50-55 minut podle typu trouby. Jestli je korpus hotový, můžeme vyzkoušet zapíchnutím ostré špejle do těsta. Je-li čistá, je hotovo. Korpus necháme vychladnout. Krok 9: Vanilkový krém připravíme podle návodu. Krok 10: Zároveň připravíme i šlehačku ke zdobení. Moučkový cukr promícháme se ztužovačem a pomalu je vsypeme do smetany na šlehání. Vyšleháme je do tuha a uchováme v chladnu. Krok 11: Studený korpus v polovině prokrojíme a spodní díl pomažeme pikantnější marmeládou (rybíz, maliny, angrešt) a částí vanilkového krému. Krok 12: Pak dort přiklopíme a horní plochu lehce pokapeme mlékem smíchaným s rumem. Dort pomažeme ze shora i ze stran zbytkem krému. Potom boky dortu ještě pomažeme tenkou vrstvou šlehačky a obalíme je v kokosu. Krok 13: Dort pak dozdobíme zbylou šlehačkou a jahodami dle fantazie.

TIP: Desatero o dortech - jak upéct, nazdobit nebo třeba nakrojit

Zveřejněno 18. 7. 2010

Poznámka autorky mirca75

Těsto jsem převzala s laskavým svolením od Papriky Markéty http://www.toprecepty.cz/recept/10782-bananovy-kol... a udělala jsem na něm pár lehkých změn. Taky jsme se dohodli, že dám dort jako nový recept, i když je částečně převzatý z jejího receptu. Děkuju jí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort nejen prázdninový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5RzA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort nejen prázdninový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5RzA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (89)

Moc dobrý dort,:-Q musela jsem ho bránit vlastním tělem, aby alespoň jeden kousek zbyl pro návštěvu.;-) Také se mi zdálo, že není moc vysoký, ale když se promazal, výška dobrá. Jeslit nevadí, přidala jsem foto.

A pokud delate vetsi formu tak urcite zvetsit mnozstvi delat z 6 vajec by melo stacit. Jinak dort uzasny, jednoduchy a dobry.:yes::yes::yes:

No je pravda, ze delano ve vetsi forme 25cm, ale nevyskocil, je moc nizky. Tak udelan jeste jeden a v pomeru klasika: 1 vejce, 1PL pol. mouky, 1PL cukru, jinak zbytek banany, kakao, vysledek je lepsi.

Chci poděkovat za inspiraci, dělala jsem ho své dcerce k narozeninám, moc chutnal a líbil se :yes:

Děkuji, právě jdu na něho :) tak snad se povede ;-) :yes:

to je nádherný dort, smekám :-p:-p:yes::yes::-K:-K:-K:-K

Renata:
už to tu kousek níž je:
autor: mata3636, vloženo: 05.03.2011 18:55:40
ak môžem poradiť ja, aj keď nie som autorka receptu: to mramorovanie sa robí tak, že 1/3 cesta sa zafarbí kakaom a potom do tortovej formy to dávate takto: 2 lyžice polievkové bieleho cesta do prostriedku formy, na to 1 lyžica kakaového cesta a na to zasa 2 lyžice bieleho cesta a tak ďalej. nemiešať, nebáť sa, ono sa ta samo roztečie až do okrajov formy.

Takže jednoduše: lžící do středu formy jedné barvu a na to zase do středu vlít druhou barvu a opakovat - roztíká se do stran samo :yes:

Dobrý den, vysvětlila by jste mi prosím, jak dosáhnu těch tmavých proužků? Jak 2 lžíce tmavého a 1 světlého, jako přes celou délku formy, přes sebe? Děkuji, R.

:yes::yes::yes::yes::yes::-)

muck chutná skvělě...;) :* Mirčo moc dobré.........;) :yes:

no úžasné...je to super dělám ho tak po 4. :D a j moc dobrý... ;)
:-D:-K

Tak jsme ho dnes celý s přítelem snědli, mňamka:-K No a pár chybiček: Korpus mi taky nevyběhl jak měl, nechápu proč:-( Možná příště taky udělám z větší dávky. A taky si určitě příště udělám vlatní vanilkový krém. Jinak jsem použila višňový džem a je v dortu vynikající.

Tento dort znám a dělám, říkám mu "kapaný dort", mám ho na Labužníku, já mám 1/3 těsta tmavého a 2/3 těsta světlého, samozřejmě je tento luxusní,:-p korpus není náročný na přípravu, ale to zdobení je pro mě horší...:-//

dobry den ja to mam vyzkouseno a su velice rada ze se mne povedlo :-D a byl vyborny dekuji za recept:-)):yes:

Zkusím udělat mamince k narozkám..;):-K , uvidíme,jestli se zadaří..bojím,bojím.. :)..jinak je nádherný !!!!

Simona Martinková 18. 5. 2012 12:26
Prosím vás, chtěla jsem se zeptat jak je to s tou formou.. používáte na tento dort normální dortouvou formu nebo formu o menší velikosti? díky za odpověď :-)

Tak jsem ho teď vyndala z trouby a nenaběhnul tak jak měl... je nizoučkej... ;-( příště se snad povede lépe ;-) po nazdobení snad taky udělá radost ;-)a splní účel. Je pro maminku k narozeninám :-p

dort se povedl a je moc dobrý!:) přikládám fotku a bodík:yes:

Lucko (neregi.):-) kokosem obaluji tak, že si do dlaně nasypu kokos, dort lehce nakloním a ten kokos na dort přitisknu. Jde to docela rychle a není až takových zbytků;-).

Dobrý den, mohu se jen zeptat jak se \"obaluje v kokosu\"? Zkoušela jsem na strany dortu kokos \"naházet\", ale myslím, že je to velmi nepraktický způsob:-)

Jenom nakukuji, tak nevím, jestli se někde níže píše o průměru formy (v receptu to nemůžu najít), ale to hraje velkou roli, jestli má průměr 20 nebo 26 cm. Možná proto byl piškot zdánlivě nízký:-O:-)

mirca75:Mirčo to bude tím, že už to máš v ruce :yes: Sama mám zkušenost, že i druh mouky může pozměnit chuť a hlavně konzistenci těsta;-)

Ivcaa:-) a Heluska:-), korpusy z tohoto těsta dělám docela často a vždy mi krásně vyběhnou do výšky. Těsto je sice malinko hutnější, ale rozhodně není husté. Je mi líto, že se vám korpus nepovedl:-(. Přeji hezký den:-).

Ivcaa:Já myslím, že to bude tím, že jsou v korpusu banány...proto dort nevyskočí a je asi hutnější;-) Bez banánů by byl asi korpus nadýchanější:yes:Ale nemám vyzkoušeno - je to jen doměnka...protože taky docela dost peču a dokážu si představit jak těsto reaguje.:-K

Ivcaa: mam stejnou zkušenost i přes krásně vyšlehané bílky. Tak nevím čím to :( Asi zůstanu věrná svému piškotovému korpusu, ale jinak promíchání barev se celkem zdařilo :)

Tak první pokus nevyšel :( použila jsem přesně to množství všech surovin na korpus, a je hrozně nízký :( tak to zkusím zdvojit :)

Dodo(neregi.):-), k fotkám jsem Ti nahrála i tu náplň, kterou jsem použila a tady Ti na ní přidávám odkaz http://www.rozvoz-potravin.cz/kategorie/10-knedlik.... Jsou to ty čtyři obrázy nahoře Dortová náplň ..... Ke krému - ano, zbylým krémem jsem obmazala dort a ještě jsem ho zlehka přetřela šlehačkou.
Mata3636:-), děkuju za pomoc pro Ivču(neregi):-K.

Dobrý den,co je krém Dr.Oetkera? :-) A on se pomaže seshora i ze strany a pak se jeste pomaže ten dort znovu šlehačkou? Děkujii

Děkuji moc za radu :) ;)

Ivča/neregistrovaná/ ak môžem poradiť ja, aj keď nie som autorka receptu: to mramorovanie sa robí tak, že 1/3 cesta sa zafarbí kakaom a potom do tortovej formy to dávate takto: 2 lyžice polievkové bieleho cesta do prostriedku formy, na to 1 lyžica kakaového cesta a na to zasa 2 lyžice bieleho cesta a tak ďalej. nemiešať, nebáť sa, ono sa ta samo roztečie až do okrajov formy. pre lepšie pochopenie si to pozrite na mimibazar.sk a do vyhľadávača si zadajte ružičková tortička, tam je to pekne nafotené. nech sa darí:yes:

Tématické fráze:
recepty moučníky, dorty od markéty recepty, dorty od markéty, báječné dorty od markéty, dobré dorty od markéty, dort, úžasné dorty od markéty, užasné dorty, velmi lehké krémy na dorty od markéty, dobre dorty, dorty od markéty fotoalbum, recepty moučníky dorty, dort k 18 narozeninam, dort k 18. narozeninám pro holku, dorty k 18 narozeninám, dort motýl, dobrý dort, moc dobré dorty, vanilkový krém na dort, báječné dorty od markéty recepty

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, cukr vanilkový, voda, mouka polohrubá, prášek do pečiva, kakao holandské, banán, mléko, cukr moučkový, marmeláda, mléko, rum, smetana ke šlehání, ztužovač, cukr moučkový, jahody, kokos

Přidat fotografie receptu