Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový perkelt / pörkölt /

Připravte si letní oběd po vzoru maďarské kuchyně. Pravý perkelt – pörkölt se ničím nezahušťuje a správnou chuť mu dodává kromě koření pouze vložená vyzrálá zelenina, koncentrovaná pasta a cibule. S těstovinami bude pokrm opravdu top!

Hodnocení receptu je 4,9 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 458 kJ /
1 066 kcal
Bílkoviny116,40 g
Tuky34,23 g
Vláknina23,24 g
Cholesterol 214 mg
Sodík 316 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy64,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle zpěníme jemně pokrájené cibule a necháme zesklovatět. Krok 2: Přidáme maso pokrájené na kostky, opečeme, osolíme, přidáme obě papriky, pastu, mírně podlijeme a dusíme. Krok 3: Mezitím krátce spaříme rajčata, zchladíme je a oloupeme. Krok 4: Když je maso téměř měkké, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, jemné nudličky paprik a doděláme doměkka.

TIP: Rozdělení vepřového masa

Zveřejněno 23. 7. 2010

Poznámka autorky maris

Perkelt se nikdy nezahušťuje, ale komu by to tak opravdu hodně vadilo, může šťávu zahustit lžící mouky rozmíchané v trošce vody a nechat provařit. Už to ale nebude perkelt a žádný Maďar ho nepochválí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřový perkelt / pörkölt /

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q6x5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřový perkelt / pörkölt /

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q6x5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

No, nevím co tohle je, ale pörkölt určitě NE!
Pörkölt se dělá výhradně z rajčat, papriky, feferonek, cibule a HOVĚZÍHO nebo BARANÍHO masa!
I celý ten váš recept je nějakej divnej...
Především, pörkölt je jídlo hunskejch a turkotatarskejch nomádů. Nechovali prasata a byli to muslimové. Tudíž jejich jídla vepřové maso postrádaly!
Cibule. Základem pörköltu je cibule nakrájená buď na centimetr a půl tlusté měsíčky nebo na hodně velké čtverce (klidně i 2x2 cm). Žádná "nadrobno pokrájaná..."
Cibule se smaží na hovězím loji nebo kachním či husím sádle na nejnižší teplotě i dvě hodiny... Půlku času otevřená, půlku přikrytá. Pak se přidá hodně mleté papriky, velice krátce, asi minutu, minutu a půl, se na prudkém ohni smaží, pak se přilije voda a rychle se míchá, aby nezhořkla. Pak se k ní přidají na hrubé kusy nakrájená rajčata s paprikou a na tenké kolečka nakrájené feferónky a dusí se pod pokličkou až do momentu, kdy se začnou oddělovat slupky paprik a rajčat. Pak se tam vloží maso, zesílí se oheň na maximum a maso je nutno otáčet, aby se zatáhlo. Když se zatáhne, dolijete vody do půlky masa, zavřete hrnec pokličkou, uberete oheň na minimum a necháte maso pomalu dusit i 3 hodiny.
Pak maso vyjmete a dáte na desku trošku schladnout.
Ořežete z nej všechno trčící, plus viditelný loj. Tyto části nakrájíte na drobno a vrátíte k zelenině. Odkryté dusíte až do rozvaření masa. Úbytek vody a rozvařené maso tak zahustí zaklad lépe než jíška nebo škrob.
Rajčata a papriky by už měly mít svlečenou kůži a ta by měla být zkroucena. Cibule by měla být "ztracena" - nevidíte ji, ale cítíte její kusy a chuť.
TOHLE je pörkölt! Zeleninové hlavní jídlo nebo zaklad dalších jídel (při vrácení na kostky nakrájeného masa a dušení s černým pepřem, majoránkou, tymiánem, rozmarínem, dobromyslí,... získáte kupříkladu maďarský guláš).

Moanka: já moc děkuji, i za fotku, :-K jsem moc ráda, že chutnalo;-):-)

To jsem ráda, že jsem na tehle recept narazila. :yes: Mňam! Vůbec jsem to jídlo neznala, ale správně jsem odhadla, že to bude dobrota… <3 Píšu si a moooc děkuji. ;-)
Přeji hezký zbytek dne. :-)

tara23: moc děkuju za vyzkoušení i krásnou fotku. Mám radost, že vám chutnalo;-):-K

Dnešní výborný oběd. Uvařila jsem přesně podle receptu a velká spokojenost. Podávala jsem s těstovinou Budu vařit častěji<3:-K:-K

Marie Svarcova: Maruško, moc děkuji:-K:-K

:-)<3:yes::yes:Líbí se mi pěkný recept, nádherné foto a k tomu to vysvětlení. Nezahušťuji ničím perkelt ani guláš vydusí se a zahustí cibulí.:-K

marundo:-), jsem ráda, že jste si pochutnali, díky:-K

dnes bylo k obědu, mooooc dobré. Jen jsem omáčku zahustila, přišlo mi to hodně vodnatý. Ale už si přepisuju do své kuchařky a určitě budem vařit častěji. :yes:

Tedy holky, koukám že máte krásný fotky, Maris, moc hezký receptík, bodík vám oběma:yes::-!

Jahůdko, já jsem Ti nepoděkovala za krásnou fotku - takže díky za ni i za realizaci receptu;-):-K

jahůdko - to mám radost:-) Bude taky fotečka ?:-K

tak to nemá také chybu mňam:yes:

Perkelt je výborný, uvařila jsem na zítra, ale asi ho budu muset dát pod zámek:-)), aby něco zůstalo. Nebylo třeba vůbec zahušťovat, jak píše Maris, stačí nechat pořádně šťávu vydusit. Doporučuji:yes::yes:

Tato jídla zbožňuji, kombinace brambor, rýže a pikantního masa se šťávičkou je úplně super. Určitě vyzkouším, nemám sice pastu, ale mám perkelt-bujon bez "E", který je chuťově taky dobrý.
Bezva recept a k tomu pěkná fotka:-):yes:

Tématické fráze:
perkelt z vepřového masa recept, perkel, vepřový perkelt se smetanou, pörkölt, perkelt, perkelt recept, výborný perkelt, drzkovy perkelt, perkelt z vepřového masa, madarský vepřový perkerlt, recept perkel, drzkovy gulas, vepřový perklet, gulaš perkel, maďarský perkelt, maďarský vepřový perkelt, madarský perklet, nokedli, porkolt recept, perkel recept

Suroviny:
maso vepřové, cibule, paprika čerstvá červená, rajče, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, pasta perkelt, sádlo, sůl

Přidat fotografie receptu