Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravanka "z Hané"

Moravanka je zeleninová směs, známá svou typickou pikantní chutí. Má široké možnosti použití do salátů, pomazánek nebo jako základ pod maso. Pokud máte dost různé zeleniny, můžete ji takto zužitkovat.

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie570 kJ /
136 kcal
Bílkoviny3,63 g
Tuky3,50 g
Vláknina4,17 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24,03 g
Sůl60,00 g
Sacharidy20,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Malé okurky necháme celé, větší nakrájíme na kolečka nebo čtvrtky. Cibuli pokrájíme, malé cibulky necháme v celku. Mrkev, kedluben, papriku a celer pokrájíme na kostičky. Krok 2: Připravíme nálev: vše smícháme a zahřejeme k bodu varu a necháme hodinu louhovat. Krok 3: Nyní dáme do sklenic na dno feferonku (malou kulatou maďarskou celou, nebo ½ pálivého kozího rohu – co seženete), kousek kopru, nasypeme směs nakrájenou na kostičky do 1/2 litrové nebo 3/4 l sklenice (viz foto-obsah 375 ml). Dále nandáme okurky a necháme místo i na cibulky (cibuli). Krok 4: Zalijeme vylouhovaným přeceděným nálevem a sterilujeme uzavřené víčky 20 min při 80 °C. Krok 5: Vychladlé necháme uležet na tajném místě minimálně 14 dní.

TIP: Čalamáda - nejlepší recepty

Zveřejněno 23. 7. 2010

Poznámka autorky jahoda

Uvedený rozpis zeleniny samozřejmě není podmínkou, každý se řídí svou chutí. Dle přidaných komentářů k receptu doporučuji přidat např. květák.

Nálev: (použitý z http://www.toprecepty.cz/recept/11571-krhanicke-kr...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravanka "z Hané"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyJY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravanka "z Hané"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyJY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

mimosa: ano, ano v syrovém stavu, zavařování je stejné jako u okurek...:-K

Snad nebudu vypadat jak ...,mrkev a kedlubna,příp. květák se dává syrové?Díky.

Také si dělám Moravanku doma, upotřebíme ji hlavně na vajíčkovou tlačenku. Nálev si dělám stejný jako na okurky, na který jsem zvyklá. Ale ráda zkusím i něco nového.:-)

Vypadá to moc dobře, ráda bych vyzkoušela. Jen mi vadí to umělé sladidlo, nemáte někdo "přepočet" na cukr?

Ivo, potěšila jsi mne a díky za vyzkoušení a za fotečky:-K! Také se snažím vše zužitkovat a právě jsi mne přímo navedla, protože tento víkend také likviduji "zbytky" ze zahrady. A u nás nejedou sladké zavařeniny, ale jen kyselé:-D Tak bude další mix:-p;-)

Ani,robila som dnes,dá sa povedať že viacmenej zo "zvyškov" zeleniny,ktorú sme v záhrade ešte mali:-8 takže som dala pár uhoriek,celer,mrkvu,fazuľu a kukuricu.Keďže ju používam často aj do zemiakového šalátu,papriku nedávam.Ale ten nálev je výborný,keď to zbadali moji rodičia,chceli to zjesť ešte pred sterilizovaním:-D+foto

jahoda:-K velké díky za tento báječný :-preceptík, dělala jsem včera, dnes rodinka:-K a hlavně má pusinka :-))neodolala - jednu sklínku rozdělala - no moravanka je výborná:-p:yes: a co teprve až se rozleží:yes:, nedělala jsem ji rozhodně:-* naposled a kdo váháte zkuste ji:-!vřele doporučuji a zasloužený 12.tý bodík uděluji:yes:;-)

Posilam 9. bodik a ukladam. Vzdy je dobre mit v zasobe takovy receptik pro pripad nouze. Nikdy nevite, co se muze stat. Nekoho napadne, ze to vlastne vubec neni zdrave a celkem k nejidlu, prestanou to prodavat a co my potom? :-)) V dnesni dobe by me uz neprekvapilo vubec nic. :yes:;-):-K

Nádhera:-K:yes:

Teda to je recept :yes::yes:uz se tesim to ja muzu jsi sikulka;-)

Si šikovná:yes:Ja tiež môžem kyselé v akúkoľvek hodinu:-Dlen keby som mala čas vyskúšať všetky takéto dobré recepty,už mám v pivnici dve bedničky uhoriek a jednu baraních rohov...:-//Ale keby sa našiel čas,tak vyskúšam:-)):yes:

Ještě jsem zapoměla napsat, dávám i růžičky květáku, ten nám v ní moc chutná.

Jahůdko, výborný recept a parádní fotka:yes::yes:+6

Není nad šikovné české hospodyňky, jak to říkal Vladimír Menšík, že uměly zpracovat co kde rostlo, do okruhu několika kilometrů a jak vidno, dodnes to umí ;-):-p:yes: proto zasloužený 3. bodík

Moravanku dělám už hoodně dlouho, začala jsem jí dělat už za komunistů, v obchodě tenkrát na ni narazit byl docela zázrak a nám tolik chutnala.Tak nezbylo nic jiného než si jí udělat.

Tématické fráze:
moravanka recept, recept na moravanku, moravanka, domácí kunovjanka, recept moravanka, domácí moravanka recept, domácí moravanka, nálev na moravanku, moravanka zelenina, moravanka recepty, zelenina moravanka, recepty moravanka, zavařování moravanka, recept na domácí moravanku, recepty domácí moravanka, moravanka nálev, jak zpracovat kozí rohy, zavařenina moravanka, recepty z hané, jak udělat moravanku

Suroviny:
okurka čerstvá, cibule, mrkev, kedlubna, celer, paprika čerstvá červená, hrášek, kukuřice, feferonka, kopr, voda, ocet, sůl, sladidlo umělé, koření nové koření, pepř, koriandr, tymián, semínka hořčičná, koření hřebíček, bobkový list

Přidat fotografie receptu