Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně

Srnčí maso je velice jemné, s nízkým obsahem tuku. Srna je jedno z nejmenších druhů zvěřiny s průměrnou váhou 12-15kg. Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Srnčí hřbet odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a vetřeme do něj koření na divočinu. Krok 2: Mezitím očistíme zeleninu, kterou nastrouháme na hrubším struhadle nebo nakrájíme na nudličky. Krok 3: Na másle a sádle restujeme zbytek slaniny, na ní pak zprudka hřbet, aby se zatáhla bílkovina. Když je opečený, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku ji smažíme, až pustí šťávu, přidáme do ní 1 polévkovou lžíci cukru a necháme karamelizovat. Krok 4: Do tohoto přidáme zbývající zeleninu a ještě chvíli dosmažíme. Krok 5: Pak přilijeme asi 2 dl červeného vína, přidáme přiměřeně vody a do tohoto základu vložíme zpět maso. Krok 6: Přikryjeme a dáme do trouby péci. Krok 7: Nejprve mírně, tak cca na 160 °C, aby se z masa uvolnilo také něco do výpeku a až je maso téměř měkké, zvýšíme teplotu. Krok 8: Hřbet vyndáme, zeleninu se slaninou rozmixujeme, čímž nám vznikne poměrně už dost hustá šťáva. Krok 9: Podle potřeby do ní přilijeme horkou vodu nebo také ne a je-li to nutné, trochu zahustíme. Krok 10: Přidáme lžičku rybízového džemu a necháme přejít varem. Krok 11: Dochutíme dle potřeby solí, popř. troškou citrónové šťávy, podle toho, jak to máte rádi a nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla.

TIP: Zvěřina - zpracování a oblíbené recepty

Zveřejněno 25. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

Jako příloha může být cokoliv, od knedlíků houskových, bramborových, noky, já jsem nakonec zvolila karlovarský knedlík velikosti malého míčku. Strávníci se shodli, že se tento pokrm vyrovná svíčkové, budete-li to chtít porovnat, musíte vyzkoušet. Myslím si, že by to šlo uvařit i ze zadního hovězího.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v8Mn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v8Mn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Recept supr, vynechala jsem slaninku (zapoměla jsem koupit :D) a nevadilo. Jediné co my chýbalo bol cca čas jak dlouho se má delat srnčí, musela jsem si dohledat jinde (dělala jsem prvně)

Letos jsem dělal už 2x srnčí maso a 2x si na tom smlsli naši psi.Tento recept jsem dodrže skoro na ,,chlup"přesnem.Víno jsem po konzultaci s profesionálním someliérem použil Frankovku suchou-4dcl,cukru jsem zkaramelizoval 3 polévkové lžíce a marmeláda byla domácí z našeho černého rybízu a padly toho taky 3 polévkové lžíce.Výsledek mi nikdo neuvěří,kdo to nezkusí.Na amatéra s praxí lepší jak od profíka.Děkuji :-K

opravdu špígl nígl jen misto rybízové zavařeniny jsem dal šípkovou,opravdu žranice

Dneka jsem udělala skoro to samé na zítřejší oběd, mám ráda když se trošku rozleží, ale až oba mužský zmizí tak ho schovám,na zítřek by nezbylo. Jim je to srdečně jedno, no a co, tak uděláš něco jiného. Holomci jedni.

Jani, srnčí můžu v jakékoliv úpravě a červené k němu patří:-p:-p.
:-!:-)):yes::yes::yes: +9

Srnčí je dobrota a jak koukám hned bych si dala také.Zvěřinu mám ráda,ale bohužel je málokdy k mání.:yes:+1;-)

No, nekdo "už ani neví", jak srnčí chutná a já ho neměla nikdy:-(, ale určitě si ho někdy uvařím, pokud ho seženu;-):yes:

Dělám úplně stejné, jen nepoužívám sádlo, je to lahůdka, jen už jsme hodně dlouho srnčí neměli. Posílám bodík:yes::-)+

To musí být mooooc dobré:yes:

Yanull, už ani nevím, jak srnčí chutná, tak dávno jsem ho totiž neměla, ale vím, že bych tam pro jemnost cmrndla trochu smetany jak se znám;-)Ale recept bezvadnej a máš jasnýho 2.boda:yes:

no úžasnéééééééééé mňam:yes::yes::yes::yes:hned bych si to dala:-))

Tématické fráze:
srnčí na víně, srnci na zelenine, srnčí hřbet, srnčí hřbet na smetaně, dančí hřbet, kančí hřbet na zelenině, srnčí hřbet recept, srnčí na červeném víně, recept na srnčí hřbet, dančí hřbet recepty, srnčí maso na víně, dančí hřbet recept, kančí hřbet na víně, divočina na zelenině, zvěřina na červeném víně, srnci hrbet recepty, srnec na víně, srnčí maso na zelenině, divocina na vine, karlovarský knedlík recept

Suroviny:
hřbet srnčí, slanina uzená, máslo, koření divočina, zelenina kořenová, cibule, víno červené, cukr krupice, mouka, džem rybízová

Přidat fotografie receptu