Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašský kontrabáš

Krajové názvy místních specialit mají své odůvodnění. Pod kontrabášem se skrývá zapečená směs pohanky, brambor, vyškvařené slaniny a cibule. Vše korunuje strouhaný sýr. Podávat jej můžete třeba s kysaným zelím.

Hodnocení receptu je 4,9 (59×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 10 min

55 min (45 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 146 kJ /
2 903 kcal
Bílkoviny120,22 g
Tuky130,35 g
Vláknina50,52 g
Cholesterol 217 mg
Sodík 3,77 g
Sůl9,00 g
Sacharidy289,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Podle návodu uvaříme pohanku. Krok 2: Ve druhém hrnci uvaříme v osolené vodě oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Krok 3: V pánvi (nejlépe wok) vyškvaříme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu a krátce v ní osmažíme najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Krok 4: Přidáme na kostičky nakrájený bůček, chvíli opékáme, přisypeme uvařenou pohanku a dochutíme solí, majoránkou a mletým pepřem. Krok 5: Přidáme brambory, směs promícháme, vložíme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Krok 6: Posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě 5-10 minut zapečeme. Podáváme s kysaným zelím (nejlépe domácím).

TIP: Nejlepší recepty z pohanky. Jak se vaří pohanka a co z ní připravujeme

Zveřejněno 25. 7. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašský kontrabáš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AMz9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašský kontrabáš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AMz9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

:-)<3:yes::yes: Dík za pěkný recept, těch není nikdy dost. :-K

Hezké nedělní poledne :-K, právě si na kontrabáši pochutnávám :-*. Jen jsem neměla uzený sýr, tak jsem ho nahradila "olomoučákem" , o to víc to voní :-D:-D:-D.

Úžasná dobrota děkuji za recept. Budeme vařit častěji:yes::yes::yes::yes::yes:<3

Já to dělám ještě trošku jinak, na slanině podusím na drobno nakrájené kysané zelí a uzené opražím zvlášt s cibulkou a česnekem a pak všechny ingredience(směs,pohanku a brambory) smícham dohromady, dám na pekáč a zastrouhám sýrem. Pod grilem stačí zapékat cca 20 min a je to báječná lahoda))))))))))):-))nebojte se to dobře okořenit, nic tím nezkazíte:yes:

To je žrádlo :-p

Vynikající večeře. :yes: Uzené jsem dal do brambor s pohankou a dokřupava osmaženou slaninkou jsem to nazávěr posypal po povrchu.:-p

Jendo,dnes jsem se odhodlala a kontrabas spachala...:-D...postup jsem dodrzela,jen mi prislo moc jeste k uzenemu pridavat slaninu...tu jsem tedy vynechala a jen osmahla cibuli na sadle,pridala uzene,chvili opekala a pak smichala s bramborama a pohankou...te na tu gramaz brambor stacilo tak polovina uvedeneho mnozstvi pohanky....to,co zbylo jsem schovala a dam si v tydnu treba jako rizoto,nebo do polevky...mam vacsy,takze to jde...;-)...no a pekacek neni treba vysypavat,tak jsem pouze pro odlehcenou formu kontrabase zalila dvema vejci .... bylo to moc dobre...dokonce syn,ktery novoty moc nemusi,svou porci do posledniho zrnicka vyjedl...takze to nemuze byt zle...on teda k tomu snedl asi pul flasky od okurek presnidavky(samozrejme domaci) a ja si dala ty okurky...a jak rikam...moc dobre....:yes:;-):-K

Jani, jsem rád, že chutná a díky za foto;-):-K.

Jendo, kontrabášů tady máme sice povíc, vybrala jsem si ten tvůj, ikdyž malinko opět pozměnila postup. bylo to skvělé, ještě trochu zbylo a já chodím pořád uždibávat:-D. Když dovolíš, přidám foto.;-)

Pro neregistrované Lucii a KLarynet - 100 lidí a 100 chutí. Víc k tomu nemám co dodat, jedná se o valašskou kuchyni a díky za váš zájem. Dnes jsem si k večeři připravil pivní rizoto a moc jsem si pochutnal:-p:-p:-p. http://www.toprecepty.cz/recept/14208-pivni-rizoto...

Teda, dělala jsem to přesně podle receptu a mě, ani mému příteli to vůbec nechutnalo...:-(:no:

Dnes jsem delala a vubec mi to nechutnalo.. snedla jsem to s premahanim.. nevim, kde je chyba :(

Jendo :-! paráda :yes: +32

Míšo, jsem rád, že ti chutnalo:-) a dík za foto:-K. Mám připravených několik dalších zajímavých valašských receptů, ale realizovat je budu až po dovolené;-).

Jendo, děkuji za skvělý recept:-* Bylo to opravdu mňamózní:-p Všem doporučuji:yes: Místo uzeného bůčku jsem použila hovězí mleté maso.:-) Velkého boďana pro tebe:yes::yes: Dovolila jsem si přidat foto;-)

Tématické fráze:
kontrabáš, kontrabáš recept, recept kontrabáš, kontrabáš jídlo, valašské recepty s pohankou, recepty kontrabáš, recept na kontrabáš, jidlo kontrabas, pohankovy kontrabas, recepty, kontrabáš, valašské recepty, valašské jídlo, valašské jídla, valasky kontrabas, valašská jídla, valasky kotrabas, valašsky kontrbaš, valašské recepty z pohanky, kontrabáš recepty, valašská pohanka

Suroviny:
brambory, pohanka, bůček uzený, slanina uzená, majoránka, česnek, cibule, sýr uzený, sůl, pepř mletý, sádlo, strouhanka, zelí kysané

Přidat fotografie receptu