Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla

Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (201×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 389 kJ /
3 200 kcal
Bílkoviny13,08 g
Tuky4,25 g
Vláknina50,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy752,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím. Krok 2: Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut. Krok 3: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Krok 4: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Krok 5: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut. Krok 6: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je. Krok 7: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.

TIP: Rady a tipy jak zpracovat švestky

Zveřejněno 29. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Příprava je mnohem kratší, povidla jsou výborná na chuť a nekazí se. Pokud se vám urodily švestky, neváhejte a vyzkoušejte. Jen ještě upozorňuji, že konzistencí jsou tato povidla řidší než kupovaná, ale dobře se roztírají. Mohou se tímto způsobem připravovat i povidla z jablek a hrušek, jsou také výborná. Nemá-li ovoce silnou slupku, ani se nemusí okrajovat, stačí jen vykrájet jádřince a nakrájet na čtvrtky nebo osminky.

Místo koření z původního receptu dávám při mixování 2 lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rum.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (374)

Nic lepšího v okolí kdo vše testoval řekl že neměl<3

Vypadá to jednoduše, vyzkouším :)

Omlouvám se za zřejmě hloupý dotaz, ale mohu se zeptat vás, které jste povidla dělaly z mražených švestek - čekáte než rozmrznou nebo to děláte rovnou ze zamražených? A upravujete pak nějak suroviny? Moc děkuji! Recept se mi moc líbí a ještě, když vidím ta kladná hodnocení, tak bych to chtěla vyzkoušet, avšak švestky jsou už na mrazáku..

Luxusní !!!

Vypadá to jednoduše, určitě vyzkouším :-)

Jsou chuťově výborné, akorát místo rumu jsem dala ořechovku, snad to nebude vadit.

Dokonalý recept! <3

Výborné už jinak povidla nedělám.:-)

srettka: Opakovaná spokojenost mě Sretti velmi těší :-K

Takže musím opět přidat několikátou recenzi, protože se k tomuto receptu každý rok vracím a stále velká spokojenost. Pro mě tato povidla jsou vynikající a nesrovnatelné s hutnou hmotou z obchodu. A rozhodně mi to nepřipomíná švestkovou marmeládu, jak bylo níže řečeno, protože tu já si doma dělám a je to úplně něco jiného.
Každopádně zase a znova vřele doporučuji:-8

rimanka: Souhlasím s odpovědí výše ;-)

rimanka: kdyz se dodrzi postup, neprskaji ????
Jsou top ????????

Můžu se zeptat, zda povidla v troubě neprskají?

Tak právě jsem dodělala tato úžasná a skoro bezpracná povidla.
Dělala jsem ze tří kil,asi ještě přidělám.
V neděli vyzkouším jablečná.:-

Uz jsem lenivy . Hodim to do pekarnicky z lidlu za tusim 1300 a za hodinu na programu marmelada hotovo .

Právě jsem to vyzkoušela a povidla jsou prakticky za hodinu hotová...a jsou dobrá!!!Jen mě hodně zhoustly takže pořádně drží tvar :-)

Dělávali jsme už před mnoha lety povidla v hrnci s octem a bez míchání. Je to jednoduché, není to pracné, dělá se to samo. Teď už nemáme žádnou švestku, ani višeň či hrušku, takže povidla nevaříme.

Vladka.83: v receptu je 50 dkg, t.j. 500 g.

Zdravim. Povidla hotove. Velmi jednoduchy recept. Az na to, ze misto 500g, jsem dle receptu dala 50g a to je malo. Zitra budu muset zkusit spravit. :-//

jiná už dělat nebudu, jsou vynikající<3

Přesně jako fifik, jiná už nedělám!:-) mám švestková, jablečná a hrušková

Jsou super,jiná už nedělám

magdalenasalabova: Jak je psáno v postupu, první zamíchání ano, při pečení už bez míchání. :-K

Chtěla bych se zeptat, když poté na švestky na sypu cukr zamícháme nebo ne? :-)

Perfektní recept, mám povidla ze dvou dávek, ale protože se letos urodilo, ještě udělám další ????

Výborná povidla, děkuji za recept!

Moc super recept, děkuji:-) . Teď jsem dodělala, povidla máme rádi,ale nikdy jsem nedělala, protože dlouho trvalý a zničený hrnec. Tohle bylo super , papír vyhozený vyhozený pekáč zůstal.:yes::yes: a jsou moc dobrý<3.Doporučuji kdo chce dělat povidla a bojí se dělat normálně:-K

:yes:

Naprosto úžasný recept... :yes:
už jsem dělala dvakrát a super... poprvé jsem fakt měla strach,bez míchání a podruhé taky,že poprvé to byla jen náhoda.... povedlo se vždy....moc děkuji za recept ... odrazovalo mě od povidel ta dlouhá doba,než se udělají... Váš recept je fakt TOP.... děkuji :-*
Pekla jsem v nerez.hlub.pekáči bez papíru,a naprosto v pohodě....
Příště jen zkusím přidat ještě trošku badyánu...

Souhlasím s předešlými pochvalnými komentáři, povidla jsou skvělá:yes:

Luxusní! Dělala jsem povidla poprvé a teď už je budu dělat každý rok. :yes:<3
Děkuji za recept:-K

Už se pečou:-8 po několikáté a rozhodně ne naposled:yes::yes::yes:
P.S. Zase mi krásně voní celý dům:-8

Máme letos spoustu jablek řekl bych takové horší 2. třídy jakosti:-D takže tentorecept je skvělí. Dělal jsem verzi s loupanýma i neloupanýma jablkama a obje jsou skvělé. Jen u neloupaných se mi sem tam přichytila slupka ale to jsem z větší části vydloubal při mixování. Za mě senzační recept:yes::yes::yes:

Zdravím z Gran Canaria. Uz jsem práve dodelala druhou várku a jsou úzasná, lehká, provoní to tu a poprvé jsem nedala papír a musel nastoupit Mr Proper. Dnes uz jsem papír dala a vse v porádku. Tesím az zkusím dalsí novinky. At se darí.:-K:yes::yes:

Pekla jsem včera poprvé, pod švestky jsem dala pečicí papír, pekla jsem je v černém smaltovaném oválném pekáči - kdysi bylo tohle nádobí moderní - nejdříve jsem se lekla, že jsem povidla připálila, ale kupodivu ne. Nakonec jsem trochu pomixovala a nechala ještě asi 20 minut v troubě, aby zhoustla. Koření ani nic dalšího jsem nedávala, jen ocet a cukr. Chuť výborná, mohly by být hustější, ale i získaná hustot mi vyhovuje.
Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.:yes::yes::yes::yes:

Roky mi leží v žaludku PEČENÁ povidla (obecně)
Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
***
Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením:-)
Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
***
Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce :-)
Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že ;-)

Ani já jsem neměla problém s plechem,měla jsem pekáč cca 5 cm hluboký a švestek skoro 2 kg a všechno proběhlo v pohodě

Výborný recept, vynikající povidla! Dělala jsem taky v tom oválném, těžkém, smaltovaném hrnci, který se umyje raz dva. A aplikovala jsem taky na jablková povidla, taktéž s úspěchem. Jen skořici, kterou nemusím, nahrazuji badyánem, do těch švestek stačil i samotný hřebíček.:yes:

Zdravím, kucahřinky mám dotaz, na povidla používáte hluboký plech, nebo klasika plitký (jak na buchty), předem díky :-);-)

casino: Díky, jj zbrklé čtení a někdo tento recept sdílel na facebooku a někteří k tomu dávali fota, na kterých to dělali i v klasik plechu, tak mě to trochu zmátlo, ale díky ;-)

Zobrazit starší odpověď

Janičko,:-K již jsem dělala 2x, jsou vynikající:yes: a troubu mám naprosto čistou. Už se těším v zimě na vdolky.:-Q

Opravdu "skvělý" recept. Po první dávce z 2 kg švestek drhnu už 2 hodiny naprosto zaneřáděnou troubu. NIKDY více!!!!:no:

yanull: já dělala letos asi 8 -10 várek a jsou prostě nejlepší:-), už jsem použila do buchet a něco jsem rozdala v práci a všichni si je chválí:-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

Moje první povidla a jsou naprosto úžasný. Švestky jsem nakrájela, takže jsem pak nemusela ani mixovat a neměla jsem rum, ale byla slivovice. Paráda. Běžím pro cukr a jdu dělat další várku. <3:-)

Yanullko,moc dobré a rychlé,přidávám foto

mimosa: Pavli, těší mě, že jsi spokojená, moc hezká fotka, děkuji za ni :-K

Včera jsem udělala ze 4 dávek povidla, jsou výborná, jednoduchá příprava. Dnes budu ještě podle tohoto receptu dělat hrušková povidla. Těším se na buchty a koláče. Díky za výborný recept.:yes:

Tak já hlásím, že u nás už se dělaly po třetí a vždycky hluboká spokojenost :-) a protože po dvakráte jsem musela pekáče drbat takovým způsobem, že se divím, že v něm nejsou dírky, tak letos jsem to vychytala. Manžel na začátku roku koupil nepřilnavý oválný hrnec do trouby na kachnu..no proč jek nepokřtít povidly :-D a křest vyšel na 1*:yes: Šlo to náramně a mylo se to skoro samo:yes: Takže co říci na závěr? Úžasná povidla, která se skoro dělají sama, jsou naprosto vynikající a nepřidělávají žádnou práci :-K

srettka: Sretti a proč jsi, pekáč na kachnu ještě tehdy nemaje, nevyložila nádobu pečícím papírem? Viz. bod č. 6. Drhnutí by ses vyhnula i tak, ale jsem ráda, že jsi spokojená :-K

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
švestková povidla, švestková povidla pečená v troubě, švestková povidla v troubě, pečená povidla, povidla, povidla pečená v troubě, svestkova povidla recept, recept na švestková povidla, švestková povidla z trouby, vyroba svestkovych povidel, recept na povidla, švestkové povidla, recept na švestková povidla v troubě, povidla z trouby, jak uvařit povidla, švestková povidla bez cukru, pečené povidla, povidla v troubě, výroba domácích povidel, povidla recept

Suroviny:
švestky, cukr krupice, ocet, skořice mletá, rum, koření hřebíček

Přidat fotografie receptu