Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Matjesy z cukety

Skvělý nápad nám pomůže zužitkovat přebytky mladých cuket, když je sezóna v plném proudu. Syrové cukety a cibuli stačí pokrájet a společně s kořením, olejem a solí naplnit do sklenic. Pak už jen nechat pár dní proležet a dobrota je hotová. Chutí jsou cuketové matjesy podobné těm "pravým" z ryb.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Fokuska Fokuska

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 149 kJ /
2 187 kcal
Bílkoviny13,88 g
Tuky202,01 g
Vláknina45,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19,24 g
Sůl48,00 g
Sacharidy67,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mladou cuketu omyjeme (můžeme oloupat) a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Krok 2: Vše vložíme do mísy, okořeníme, osolíme a zalijeme olejem. Krok 3: Vše dobře promícháme, uložíme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a skladujeme v chladničce. Krok 4: Konzumujeme až za 5–7 dní, až se vše proleží.

TIP: Jak zpracovat cukety

Zveřejněno 31. 7. 2010

Poznámka autorky Fokuska

Opravdu chutnají jako matjesy z ryb.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Matjesy z cukety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3y8R

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Matjesy z cukety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3y8R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Recept ještě nebyl hodnocen 4,0

Udělal jsem před týdnem, v lednici sklenice dvakrát obrátil, dnes jednu otevřel. Všem doma nám to chutnalo.

Taky je dělám několik let, zrovna zrají v lednici, ale nové koření dávám asi 5 kuliček a přidám čili a ocet.

Tak jako každý rok cukety jsou v plné polní.:-) Už se v lednici chladí aby nám na sobotu krásně odležely. k masíčku, pivečku to bude super. Moc nám chutnají, takže je děláme dost často a bereme sebou na různé posezení nebo akce.;-)

Karlos Tevez: díky Vašemu příspěvku jsem dala také 1/2 soli a nyní dávám dokonce jen 1/3 - manželovi vadí kuličky, takže dávám pepř mletý a dnes jsem kromě pepře i trochu pálivé papriky - snad to bude také chutné:-)

Ahoj,taky jsem šel do poloviční dávky soli, nicméně musím potvrdit pochvalujici recenze, vyzkoušeno=potvrzeno,nemohl jsem uvěřit opravdu hodně podobné chuti,dobrota .Ahoj

Protože matjesy miluju, tak jsem vyzkoušela tento recept a budu nakládat další cuketu :-) naprosto luxusní záležitost :yes: jen se solí opatrně, dala jsem 6 KL a je to akorát

Kamarád přivezl z dovolené hromadu cukín a svůj kancelářský díl jsem dotáhla domů i já. Muž hodil pohled, jakože to nemyslím vážně, že to není maso. Tak jsem hledala a hledala, až jsem našla tento recept. Matjesy můžu, muž je miluje, uvidíme, zda pozná rozdíl. Naložené se už chladí. Dám vědět. :-K

Přidávám fotky těch mých a ano, i já jsem (oproti loňským, vloni dělaným) dala méně soli, asi jen 7-8 lžiček.;-)

Moc děkuji za odpověď:-) Dala jsem jen 8 lžiček soli, tak snad budou dobré:-8

Také jsem zkusila,ale udělala jsem poloviční dávku na zkoušku a byly tak slaný že se to nedalo jíst:-(( a to jsem dala 5 KL!Jinak by byly výborné!:yes: zkusím dát příště mín

Terkinina: zrovna je mam zas nalozene v lednici, olejem jen obalene. Ale ony tim nasolenim pusti trochu stavy, takze suche nebudou, neboj ;-)

Chtěla bych se zeptat, zda mají být matjesy ponořené v oleji?
Bohužel je to při tomto uvedeném množství nemožné:-(
Děkuji za odpověď a radu:-K

Tak zaděláno, uvidíme, jaké budou. Pak písnu :-p

Dělala jsem je už téměř před 14 dny a zapomněla jsem pochválit - byly VYNIKAJÍCÍ!:yes::yes::-p

Tedy přátelé dobrého jídla a pití.Minulý týden jsem uzmul na zahradě několik velkých cuket.Udělal jsem bramborák podle receptu nalezeného na Vaší adrese.Pak jsem skusil vytvořit toliko mnou milované matesy z ryb,vytvořené z cukety.Lidé dobří,to je Vám taková krmě!!!!!!!!!!Krom grilované cukety s grilovacím kořením mám další recepty a děkuji vám za ně.Jste SUPER.www.toprecepty.cz/recept/13662-matjesy-z-cukety/

Ivanka79:Je to na slaný způsob.Chutná to jako ty červené ryby( matjesy) naložené ve slaném nálevu co se kupují.Opravdu tě to nezklame je vynikající.

Už som skúšala matjesy od Elizy a boli výborné,ale teraz pozerám,že sem nejde ocot ani cukor,takže to bude niečo úplne iné:-?:-OChcela by som znovu naložiť,ale neviem si predstaviť túto chuť,je to iba slané?

U nás cuketu můžem na každý způsob:-p a jak píše Jana opravdu to chutná jako ty ryby.Manžel si taky pochvaloval tu cibuli,že tam dá tu správnou chuť.:-))

Jano R., díky,tak je to jasné:yes:. Matjesy můj manžel přímo miluje. Při každé služ.cestě směr na D1 Brno-Praha musí být zastávka "U rybiček", tam je prý mají úplně nejlepší. Tak teď ho vyzkouším:-D Pokud se zadaří, přidám foto:-)

jahoda, je to slané, takže chuť spíš připomíná matjesy, okurky ani vzdáleně ne!! Já bych příště malinko té soli ubrala, tak o jednu lžičku. Každopádně je to fakt dobré, ale pro ty, co mají rádi matjesy v oleji, nebo jakékoliv slanější rybky. A ta cibule v tom mi chutnala ještě víc, než ta cuketa;-)

Janatko, já moc cukety nemusím, ale zajímá mně, jak to chutná?? Připomíná to okurky? Čtu v receptu, že jako matjesy???Chtěla jsem totiž takhle dělat okurky a teď váhám, protože mi maminka pořád nabízí cukety. Jednou jsem ji na radu dala do bramboráků a doma to neprošlo. Není doma oblíbená. Díky za info;-)

Takže mám vyzkoušeno a můžu říct je to delikatesa :-pvšem to moc chutná a dokonce už rozesílám popis receptu známým,kteří to ochutnali.U nás to nevydrželo ten čas psaný za 4 dny jsme to otevřeli a manžel si k tomu sedl a na posezení zblajl půl sklenice sám.:yes:Budu určitě dělat i nadále .

Teda, vy mne tady všechny tak lákáte,že to opravdu zkusím udělat a pak písnu nědky v příštím týdnu.:-))

:-pmoc dobré:-p:yes:+8přidala jsem foto:-))

Nikdy bych nevěřila, že to může opravdu chutnat jako matjes. Měla jsem tu čest ochutnat u Jany a jako paráááda :yes: boďka letí :-K

Fokuska ahoooj a díky!!:-p

Ahojky,co se týče Těch matjesů z cuket,tak se nemusí zavíčkovávat. Já je mám taky uložené jen v lednici.Oni se můžou jíst třeba už druhý den,ale proleželé jsou lepší.

spagetka nebojím se o ně, u nás taky nevydrží, jen co příjde Pavla:-D

Jani, víčkovat je fakt nemusíš, jinak jsou skvělé, já přidávám ještě hořčičné semínko - jen u nás holt nevydrží....:-D:-D:-D:yes:

Už je to uděláno, už je to hotovo!!!;-) Fokuska , jen dotaz, to se nemusí zavíčkovat hlavou? Mám už je v lednici a moc se těším!!:-p Přidávám foto;-)

Tématické fráze:
matesy z cukety, cuketové matjesy, cuketové matesy, cuketa jako matesy, matesy s cukety, matjesy, cuketa ala matesy, matesy z cukety- ten nejlepší recept, cuketové matjesy recept, cuketa recepty, cuketa ála mates, matesy z cuket, recept na matesy z cukety, recepty z cukety, cukety jako matesy, recepty matesy z cukety, matesy z cukety recept, matejsy z cukety, slané matesy z cukety, cukety ala matesy

Suroviny:
cuketa, sůl, cibule, koření nové koření, pepř, bobkový list, olej

Přidat fotografie receptu