Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeská kulajda

Poctivá kulajda nám připomene tradiční chuť jižních Čech. Vaří ji maminky i babičky, každá trochu jinak, a přesto všem chutná. Kulajda je jednoduché jídlo, do kterého potřebujeme kvalitní suroviny a misku čerstvých lesních hub.

Hodnocení receptu je 5,0 (102×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

savlinka savlinka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 883 kJ /
928 kcal
Bílkoviny40,71 g
Tuky38,08 g
Vláknina10,60 g
Cholesterol 361 mg
Sodík 405 mg
Sůl0,91 g
Sacharidy101,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné a pokrájené houby. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, koření a nadrobno nakrájenou cibuli. Vaříme, až je vše téměř měkké. Krok 2: Vyjmeme koření, vlijeme mléko a polévku zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali v malém množství vody. Vaříme 15–20 minut a přilijeme smetanu. Krok 3: Před koncem varu do polévky přidáme rozkvedlané vejce a necháme ho srazit. Dochutíme octem podle chuti. Krok 4: Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekaný kopr a odstavíme ze sporáku.

TIP: Jak zpracovat houby

Zveřejněno 3. 8. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeská kulajda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5RP8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeská kulajda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5RP8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (71)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Moc nám polévka chutnala.
Ale zahušťovala jsem máslovou jíškou

Sabina73: Tím, že se v postupu píše, že smetanu přilijeme, tak předpokládám, že se jedná o klasickou 12% na vaření. Ve videu je vidět taky klasickou, tekutou. :-K

Dobrý den. Prosím smetana zakysaná nebo normální. Dekuji

:-)<3:yes::yes:

Slavomír Vácha: já používám máslovou jíšku, jídlo nikdy nešidim

Rychlá, téměř bezpracná a výborná polévka. <3

Rychlá, téměř bezpracná a výborná polévka. <3

Chutná nám obyčejná houbová polévka, ale toto byla příjemná změna.

Kulajda je super, dávám bodík :-) U nás se po ní doslova zaprášilo :-8

Přiznám se,že jsem ji dělala prvně,protože u nás kopr nikdo nejedl,ale chutná mi,Díky za recept

Skvělý recept, přesně tak, jak ji znám od babičky , jenom mouku:-8 rozkvedlám ve smetaně, ne ve vodě. Dávám bodík.

Jan Ratibor: To je blbost, ale je pravda, že kulajdu si každá hospodyně vařila podle svého. Já měla babičku u Třeboně a ta nám vařila kulajdu z hub, co jsme našli kolem chalupy.Mám tam ještě příbuzenstvo a nikdy jsem neslyšela, že by kulajda byla jenom z lišek.:-*

Moc dobrá polévka! Jen jsme houby (žampiony) trochu osmahli na cibulce a až pak zalili vodou, ale jinak rychlý, jednoduchý a vynikající recept <3:yes:

Prosím, smetana na vaření nebo zakysaná?

¨Velmi super recept.:yes:

Uvařeno přesně podle receptu ... je naprosto luxusní a když jsem ochutnala ještě před přidáním kopru .. no tak to nemělo vůbec žádnou chybu ... jeden recept na dvě polévky <3<3:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

super recept :-)

Slavomír Vácha 3. 12. 2016 13:28
Jak může kuchař zahušťovat kulajdu moukou ve vodě???Vlastně jakoukoliv omáčku nebo polévku !!!!:-//

Slavomír Vácha: A čím bychom měli zahušťovat?

Jan Ratibor 30. 11. 2016 20:12
Základní a stále se opakující chyba - do jihočeské kulajdy z hub POUZE a jenom LIŠKY. Ty dávají polévce onu neopakovatelnou chuť - jihočeskou.

Tak dnes jsem jí opět vařila:yes:

Moje prvni kulajda a chutnala uplne jako od maminky :yes:Akorad jsem vynechala kopr, ackoli ho miluju, tak u nas se nikdy do kulajdy nedaval. ;-)

Jo super recept misto hub jsem použil plechovku zampionu a nema chybu

jarda Kadic:cháááá:-)):-)):-)):-)):yes::yes::yes:

Jestlipak jsi ji redokovala,aby sa vešla do vaničke:-?:-)) + bodík

Tak dnes opět tato výborná kulajda;-)převážně jen z lišek;-)

Pavlina Jozef 12. 8. 2014 09:32
Z lišek se dělá držková polévka.Lišky jsou stravytelné několikrát je to tuhá houba téměř nerozvařitelná ,ale chutná...:-D

iris:děkuji;-)

dnes jsem ji uvařila,super.:yes::-p

udělám :-K

Tato polévka nemá chybu,dělám ji často a davam bodik:yes::-K:-K

Tématické fráze:
kulajda recept, jihočeská kulajda, dobrá polévka kulajda recept, jihočeská kulajda recept, jihočeská kulajda s houbami, kulajda, top recepty kulajda, recept kulajda, kulajda z mleka, recept na kulajdu, jak se dela kulajda, polivka kulajda, kulajda babicovy dobroty, kulajda z lišek, recepty kulajda, kulajda z naložených hub, recept na jihočeskou kulajdu, dobrá kulajda recept, kulajda jihočeská, jak se vaří kulajda

Suroviny:
voda, mléko, cibule, smetana 12%, mouka hladká, houby, brambory, kopr, vejce, sůl, ocet, koření nové koření, bobkový list

Přidat fotografie receptu