Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřová šunka

Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MrazovaJa MrazovaJa

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min bez doby odležení

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 720 kJ /
1 128 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 521 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme maso (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), Pragandu (rychlosůl) a cca 1 dl vody. Krok 2: Maso nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy robotu, vložíme hák a pustíme hnětení. Pomaličku přisypeme Pragandu a postupně po troškách přiléváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další). Krok 3: Připravíme formu, do které jsme mezitím vložili pevný mikrotenový (igelitový) sáček. Maso hněteme do té doby, až se stane lepkavým. Kolem kousků masa se vytvoří takové „blátíčko“. Trvá to cca 20 minut. Krok 4: Pak formu naplníme, dobře uzavřeme a necháme v chladničce 24 hodin odležet. Krok 5: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od této doby teplotu zhruba 90 minut udržujeme v rozmezí 75-85 °C. Krok 6: Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tímto jakoby šokem zchladíme. Krok 7: Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit. Krok 8: Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.

TIP: Rozdělení vepřového masa: Jak využít jednotlivé části v kuchyni

Zveřejněno 19. 8. 2010

Poznámka autorky MrazovaJa

Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuti každého z vás. Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby maso sedlo a šunka se netrhala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřová šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BPDJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřová šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BPDJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (106)

Maso při míchání mírně dochutím kořením a naplněný šunkovar nechávám ještě dva dny odležet v ledničce.

BILKOVAI: Chci se zeptat , vložit do horké vody ten sáček se šunkou?

Také jí dělám. Vařím ji při teplotě 80°C, při této teplotě odskakují ode dna bublinky, var šunce vadí. Vařím ji 2 hodiny od bodu varu. Nechám ji v nádobě vychladnout, pak ji potřu bílkem rošlehaným se sladkou paprikou a udím studeným kouřem pomalu 4-5 hodin. Je vynikající také z králíka.

Věra horvathová 9. 1. 2018 11:58
Domácí šunka je vynikající,taky ji dělávám..:-K:-K:yes::yes:

Šunka mi po uvaření a vychladnutí pustila vodu a zdá se mi suchá, nějaká rada?

Ivo: Šunka většinou pustí vodu, když se to přepískne s teplotou. Jinak, šunka vždycky pustí vodu, není to na závadu. Ovšem suchá jak cesta by být neměla. Ale: zase je potřeba si uvědomit, že někteří velkovýrobci dávají do směsí různé přísady, které dokážou v mase udržet co nejvíce vody. Pak dělá šunka dojem šťavnatosti, ovšem za ceny vysokého podílu vody.
https://www.domaci-sunkovar.cz/

Dobrý den,
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.

Květa:
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.

Zdravím, chci se optat, dělám šunku doma několik let dle receptu mého pradedy řezníka. Bohužel vždy má šunka jakoby šedivou barvu a ne tu pěknou růžovou. Chuťově je výborna, ale vzhledově neee. Pradedy se už nezeptam kde celou dobu dělám chybu. Používám vepřové maso.

maris: děkuji, tu tam děda nikdy dřív nedával, zkusím to s tím :-):yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

chtěl bych se zeptat pokud dám šunkovar od teska do elekrické trouby na 80 stuňů nestane se s ním nic bylo by to výhodné nemusela by se hlídat teplota

Já dávám sůl 1 lžičku pragandy a jednu normální soli. Je jako na fotce. Jedla jsem i šunku bez rychlosoli , ale nedá se to srovnat. Bylo to jen vařené maso :-( Vím, píšete že je škodlivá, ale v obchodě ji koupíte mnohem hnusnější a škodlivější. A s rychlosolí, takže nelituji. :yes::yes::yes::-*:-* pro zdraví si dám mrkev a né šunku, tu jím pro chuť

Děláme ji taky, ale rozhodně bez rychlosoli, je rakovinotvorná. Bez ní má sice šunka jinou barvu, ale rozhodně je zdravá.

od trouby: Touto cestou ti děkuji za inspiraci a návod "jak na to". :yes:

Luděk: Šunkovar Tescoma (jeho teploměr) měří přiloženým teploměrem teplotu vody vně šunkovaru. Ze zkušenosti vím, že teplota masa uvnitř šunkovaru dosáhne požadované teploty 75-85°C po cca 90 minutách. Až po dosažení této teploty (masa) se počítá čas na jeho tepelnou úpravu. Šunkovar, který používám já umožňuje měření "vnější" (to je ale nezajímavé), tak i "vnitřní" teploty masa v šunkovaru. Ty jsi měřil teplotu vody, nikoli teplotu masa a v tom je ten problém. :-D

dělal jsem v šunkovaru TESCOMA vepřovou šunku přesně podle návodu,ale po dvou hodinách vaření při75-80'C a po vyndání šunky po schlazení,byla šunka silně nedovařená,ve středu přímo syrová.:-(

Tu chuť dává šuce sůl a něco sladkého. Tedy med nebo cukr.
www.domaci-sunkovar.cz :yes:

Chantal09 a nepřešvihla jste stupně? Šunka se vaří max na 80°C a to je teda fakt strop, jak ho překročíte, tak Vám z toho vznikne vařené maso. Úplně nejideálnější je udržet těch 75°C.

Tématické fráze:
šunka recept, šunkovar recepty, forma na šunku, recept na šunku, jak se dělá domácí šunka, šunka, šunka ze šunkovaru recept, šunka ze šunkovaru, šunkovar, recepty do šunkovaru, šunka z šunkovaru, petr havlíček domácí šunka recept, vepřová šunka, šunkovač, recept na šunku v šunkovaru, vepřová šunka recept, lis na šunku, recept šunka, dušena šunka recept, recepty na šunku

Suroviny:
maso vepřové, rychlosůl, voda

Přidat fotografie receptu