Domácí vepřová šunka
Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme maso (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), Pragandu (rychlosůl) a cca 1 dl vody.
Krok 2: Maso nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy robotu, vložíme hák a pustíme hnětení. Pomaličku přisypeme Pragandu a postupně po troškách přiléváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další).
Krok 3: Připravíme formu, do které jsme mezitím vložili pevný mikrotenový (igelitový) sáček. Maso hněteme do té doby, až se stane lepkavým. Kolem kousků masa se vytvoří takové „blátíčko“. Trvá to cca 20 minut.
Krok 4: Pak formu naplníme, dobře uzavřeme a necháme v chladničce 24 hodin odležet.
Krok 5: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od této doby teplotu zhruba 90 minut udržujeme v rozmezí 75-85 °C.
Krok 6: Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tímto jakoby šokem zchladíme.
Krok 7: Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit.
Krok 8: Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.
Zveřejněno 19. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Moje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Nejnovější recepty
Bůček na neděli
Přidáno před 11 hodinami
Filety z Aljašky s hráškovým pyré a glazovanou mrkví
Přidáno před 15 hodinami
Ořechová vláčná bábovka
Přidáno před 17 hodinami
Rychlé nudle s masem a zeleninou
Přidáno před 18 hodinami
Šťáva z červené řepy
Přidáno 13. 1. 2025 19:52
Nakládaná červená řepa
Přidáno 13. 1. 2025 18:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Holka u plotny radí: Domácí zázvorové kostky s pomerančem a kurkumou skvěle ochutí čaj i vodu a dodají vitaminy
Křupavá pivní sláma. Hranolky z chleba jsou vynikající levnou a rychlou chuťovkou a báječné jsou nejen k pivu
Martin Zounar zjistil, jak zhubnout a netrápit se u toho: Strava je základ, 10 kg už mám dole, říká populární herec
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vajíčková pomazánka MŇAM
Kava 2 před 7 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Jana130978 před 9 hodinami
Křupavá tortilla
Dannulka před 11 hodinami
Šťouchanice z brambor, slaniny a kysaného zelí
MarcelaPa před 12 hodinami
Mleté maso s kolínky
Joey1 před 15 hodinami
Česneková kroupová polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Krůtí směs po uzenářsku
mamina58 před 15 hodinami
Kapustová polévka se sýrem
Kajkajak před 15 hodinami
Vepřová krkovice dušená s houbami
Marketka3 před 16 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
jtrecepty před 17 hodinami
Tématické fráze:
šunka recept,
šunkovar recepty,
forma na šunku,
recept na šunku,
jak se dělá domácí šunka,
šunka,
šunka ze šunkovaru recept,
šunka ze šunkovaru,
šunkovar,
recepty do šunkovaru,
šunka z šunkovaru,
petr havlíček domácí šunka recept,
vepřová šunka,
šunkovač,
recept na šunku v šunkovaru,
vepřová šunka recept,
lis na šunku,
recept šunka,
dušena šunka recept,
recepty na šunku
Suroviny:
maso vepřové,
rychlosůl,
voda
Komentáře (106)