Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základ na "husté" polévky - krok za krokem

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

michelle76 michelle76

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

40 min (40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 602 kJ /
861 kcal
Bílkoviny21,01 g
Tuky27,27 g
Vláknina32,91 g
Cholesterol 77 mg
Sodík 328 mg
Sůl0,64 g
Sacharidy120,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na hrubém struhadle nastrouháme mrkev a celer a zvlášť bramboru. Je možné použít i mraženou směs pod svíčkovou a mít tyto suroviny jen nakrájené na kostičky (ale pořádně rozmrazit, než budete restovat). Na jemno nakrájíme cibuli. Krok 2: Ve větším hrnci rozpustíme máslo nebo sádlo (olej) a orestujeme mrkev, celer. Později přidáme cibulku s bramborou, necháme restovat 3 minuty, než cibulka zezlátne. Promícháváme. Krok 3: Stáhneme plamen (nebo snížíme stupeň) a zaprášíme pomalu a přiměřeně moukou a pořádně rychle rozmícháme, aby se neudělaly hrudky (když se udělají, ponorný mixér nebo šlehací metlička to napraví). Krok 4: Jakmile máme zásmažku, pomalu za míchání vléváme vodu. Nejlépe vlažnou až teplou, studená by nám jíšku srazila. Pořádně rozmícháme. Krok 5: Přidáme sůl (Harmonii chuti, Podravku) nebo ještě lépe Masox a potom suroviny podle druhu polévky. Vaříme do změknutí surovin. Krok 6: Pokud se nám zdá polévka řídká, tak na závěr vývar více zahustíme tak, že rozmícháme zvlášť v hrníčku trochu hladké mouky s vývarem z hrnce, pořádně rozmícháme a za stálého míchání vývaru vlijeme po trochách zpátky do hrnce. Nedáváme najednou. Musí se po trochách a míchat a podle toho, jak to bude houstnout. Krok 7: Když se stane, že polévka je moc hustá, jednoduše přilijeme vodu. Ochutnejte, jestli je dost slaná, popř. dochuťte solí. Krok 8: Necháme ještě 10 minut povařit (kvůli mouce). Pokud děláme luštěninovou polévku, tak teprve v této fázi (po zahuštění) přichutíme obyčejným octem. Krok 9: Luštěniny namočte přes noc do studené vody.

Zveřejněno 24. 8. 2010

Poznámka autorky michelle76

Česnek můžete do polévky jak namačkat, tak i nechat pouze stroužky, záleží na tom, jak pikantní to chcete mít a jak to kdo má rád. Po uvaření se dá vytáhnout z hrnce ven. Všechnu zeleninu kořenovou krájejte na jemno či strouhejte na hrubém struhadle, rychleji se uvaří a pustí více aroma. Je to základ, s kterým jsem začínala, tak se omlouvám všem zkušenějším kuchařkám a doufám, že jsem na nic nezapoměla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základ na "husté" polévky - krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y9RV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základ na "husté" polévky - krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y9RV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

Ahojky, a všem moc děkuji.:-)

Krásně vše popsané, moc se mi to líbí, to jsou rady k nezaplacení;-)+1:yes:

Libi se mi, jak krasne jsi to rozepsala, kolik, ceho, kdy, kam, protoze jsem taky zacinala od oka metodou pokus - omyl a bylo to dost nejiste. Mela jsem stesti, ze jsem se casto divala na maminku, jak vari, takze jsem si celkem pamatovala, co jak delala. Ale zkusene kucharky uz davaji suroviny tak, jak maji rady a nejake miry uz ani neznaji. Takhle si to muze zacinajici kucharinka v klidu vyzkouset. Ke stavu "podle chuti" uz pak kazda dojde praxi. Je fajn, ze tu takove podrobne receptiky jsou. Zaslouzeny 4. bodik pro tebe. :yes::-K

Chválím, to je fakt pro začátečníky bomba. Když vzpomenu na své začátky..:-/:yes::yes:

Dělám velmi podobně a moc dobře, žes to sem dala pro začátečníky. :yes::yes:

Michelle, to je perfektní a velmi záslužný recept do kategorie pro začátečníky...:yes:
Když jsem začínala vařit, odehrávalo se to asi takto (bydleli jsme u rodičů bývalého manžela) - tchýně mi ráno řekla, aˇuvařím např. bramboračku a odjela do práce. V kuchařce stálo: "Umícháme tmavou jíšku..." Nebo jen "Polévku zahustíme jíškou" a já byla v háji...:-( Pamatuji si, že tu první jsem raději zahustila ovesnými vločkami... A vlastně jsem si na všechno přišla sama. Jó, kdyby býval byl internet...;-)

Tématické fráze:
recept na huste polivky, husté polévky, husté polévky recepty, vaříme krok za krokem, husté zeleninové polévky, kdy se dává jíška do polévky, huste polivky, polévkový základ, hustá česneková polévka, chvilka pro tebe vaříme krok za krokem, hustá zeleninová polévka, zaklad polevek, zaklad na polivku, zaklady polevek, hustý polévky, polivky huste, polevky husté, zeleninovy zaklad do polivky, recepty husté polévky, hustá zeleninová polévka se šmakounem

Suroviny:
máslo, mrkev, celer, cibule, brambory, mouka hladká, voda, sůl, podravka, harmonie chuti, masox, fazole, brambory, česnek, majoránka, pepř, ocet, zelenina, brambory, česnek, majoránka, pepř

Přidat fotografie receptu