Letní zapékaný lilek
Letní zapékaný lilek je lehký a chutný pokrm, který v sobě spojuje svěžest sezónní zeleniny s jemnou krémovou náplní. Tento středomořský recept zvýrazňuje přirozenou sladkost pečeného lilku a harmonicky ji kombinuje s rajčaty, bylinkami a sýrem.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 055 kJ / 1 447 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,10 g |
Tuky | 122,18 g |
Vláknina | 24,16 g |
Cholesterol | 431 mg |
Sodík | 2,23 g |
Sůl | 5,41 g |
Sacharidy | 37,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Baklažány umyjeme, odrežeme stopku, pozdĺžne prekrojíme, časť dužiny vydlabeme. Vydlabanú dužinu pokrájame na malé kúsky, nasolíme, nasolíme aj lodičky z baklažánu. Necháme odstáť, kým sa nevypotia, potom tekutinu vytlačíme.
Krok 2: Na kvapku oleja dáme roztopiť na kocky nakrájanú údenú slaninu, keď povolí, pridáme cibuľu, o chvíľu pokrájaný cesnak, pokrájané paradajky, vyžmýkanú baklažánovú dužinu a malé kúsky luskov.
Krok 3: Okoreníme mletým čiernym korením, premiešavame a pomaličky necháme dusiť, kým fazuľka nezmäkne, príp. zakvapneme aj vodou. Ku koncu sa tekutina má odpariť. Ochutnáme - ak treba, dosolíme (slanina je slaná a solili sme baklažán!). Odstavíme.
Krok 4: Do kyslej smotany vmiešame 1 vajce, zalejeme zmes na panvici, vmiešame posekanú petržlenovú vňať.
Krok 5: Naplníme lodičky a dáme pomaly piecť, cca 40 minút. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.
Zveřejněno 27. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní zapékaný lilek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qlwR
Moje poznámka
Letní zapékaný lilek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qlwR
Nejnovější recepty
Jednoduché burger bulky
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí plněná roláda pečená ve vepřové tukové bláně
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí maso z polévky na čerstvé zelenině ve woku
Přidáno před 4 hodinami
Tvarohové noky do polévky
Přidáno před 7 hodinami
Bagety k snídani se semínky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové maso s kapiovou omáčkou a paloučkový knedlík (pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rybízové řezy s mascarpone krémem
Jan Nemec před 2 hodinami
Americké extra čokoládové cookies
Vanika před 2 hodinami
Nejlepší marokánky
stepna před 3 hodinami
Plněné sladké rohlíky
veronika_straka před 4 hodinami
Květákový mozeček
HanaVl před 5 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Kakoska před 5 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk
Prim007 před 5 hodinami
Pařížský krém na plnění zákusků, rolád, dortů
Matea před 5 hodinami
Květák se slaninou a uzeným tofu
mafinka888 před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
Aknytsirk před 7 hodinami
Tématické fráze:
zapečený lilek,
zapékaný lilek,
lilek recepty,
lilek top recepty,
zapečený lilek recept,
lilek do mrazaku,
zapékané lilky,
baklažán recepty,
lilek recept,
zapékaný baklažán,
lilek zapékaný,
zapečený baklažán,
obed z lilku,
top recepty lilek,
zapékané lilek,
lilek zapečený,
zapečený lilek s červenou řepou,
zapečený lilek recepty,
recepty lilek,
zapečený lilek s mletým masem
Suroviny:
lilek,
slanina,
olej,
cibule,
česnek,
lusky fazolkové,
rajče cherry,
pepř mletý,
sůl,
smetana zakysaná,
vejce,
sýr uzený,
petrželka
Komentáře (12)