Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní zapékaný lilek

Letní zapékaný lilek je lehký a chutný pokrm, který v sobě spojuje svěžest sezónní zeleniny s jemnou krémovou náplní. Tento středomořský recept zvýrazňuje přirozenou sladkost pečeného lilku a harmonicky ji kombinuje s rajčaty, bylinkami a sýrem.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 055 kJ /
1 447 kcal
Bílkoviny39,10 g
Tuky122,18 g
Vláknina24,16 g
Cholesterol 431 mg
Sodík 2,23 g
Sůl5,41 g
Sacharidy37,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Baklažány umyjeme, odrežeme stopku, pozdĺžne prekrojíme, časť dužiny vydlabeme. Vydlabanú dužinu pokrájame na malé kúsky, nasolíme, nasolíme aj lodičky z baklažánu. Necháme odstáť, kým sa nevypotia, potom tekutinu vytlačíme. Krok 2: Na kvapku oleja dáme roztopiť na kocky nakrájanú údenú slaninu, keď povolí, pridáme cibuľu, o chvíľu pokrájaný cesnak, pokrájané paradajky, vyžmýkanú baklažánovú dužinu a malé kúsky luskov. Krok 3: Okoreníme mletým čiernym korením, premiešavame a pomaličky necháme dusiť, kým fazuľka nezmäkne, príp. zakvapneme aj vodou. Ku koncu sa tekutina má odpariť. Ochutnáme - ak treba, dosolíme (slanina je slaná a solili sme baklažán!). Odstavíme. Krok 4: Do kyslej smotany vmiešame 1 vajce, zalejeme zmes na panvici, vmiešame posekanú petržlenovú vňať. Krok 5: Naplníme lodičky a dáme pomaly piecť, cca 40 minút. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.

Top 7: Zapečené pokrmy - oblíbené recepty

Zveřejněno 27. 8. 2010

Poznámka autora magdalenka

Servírujeme napr. s varenými zemiakmi, omastenými maslom. Na obrázku chýba posyp syrom, nakoľko v noci zmizol z chladničky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní zapékaný lilek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qlwR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní zapékaný lilek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qlwR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Ivanka, teší ma.

Neviem,či Špagetka vyskúšala,keď nie tak som asi prvá a hneď dávam bod a chválim;-):yes:Výborné:-pNamiesto luskov som dala šampiňóny a navrch plátkový syr.Ako prílohu plnené zemiaky:-)

:-p:yes::yes:

:-pMagdalenko ukládám:-p a dávám +1:-p, lilek miluju

Som si myslela, že je to jav iba u nás...Kedysi som robila deckám desiatu do školy už večer, lebo ráno by nebolo z čoho...
Moja svatka má v chladničke "zakázanú" policu, t.zn. - vecí tam uložených sa NIKTO nedotkne. Ale jej rodina je vycvičená, u nás by každý "iba" nakukol a "iba" ochutnal a nakoniec by tam sotva čo ostalo...

Magdi, má to smysl, to by člověk pak neměl z čeho vařit..;-)
Můj táta vždycky všechno snědl, tak to maminka zavedla tak, že nakoupila, hned uvařila a v ledničce nic nebylo a svačiny do školy nám schovávala do mrazáku. Jenže chodila nakupovat i dvakrát denně (nebo posílala nás), ale na druhou stranu nikdy nechodila do práce, tak si to mohla dovolit. Výsledkem bylo, že ušetřila, táta aspoň příliš netloustl a my se ségrou jsme byly krásně štíhlé (jako ona).

Plenia, potvory...niekedy dám ceduľu, niekedy sa hanbím, že niekoho chcem takto odháňať od zásob, ale asi to MÁ ZMYSEL odháňať...
Elizka, ďakujem za poklonu.;-)

Magdi, u vás taky skřítci v noci plení ledničku a špajzku? :-O:-D:-D Já třeba dám něco do ledničky a zabalím s nápisem -Nebrat, na zítřejší oběd - a představ si, že znizí i ten obal a nenajdu ho ani v koši :-D:-D:-D

Samé dobrůtky...to si uděláme :-p:-p. Magdalenko, máš stále pěknější fotky ;-).

Tie potvory (potvora) robia v noci nájazdy...zabudla som dať ceduľu - zákaz dotýkať sa!

U nás zítra nebude, protože tady lilek nekoupím a momentálně žádný nemám, ale později určitě +:-)
Myslím, že sýr z ledničky snědl F.;-)

Ještě že už jsem po obědě, tak zítra ;-) :-p:-p:yes::yes:
A na tohle bude výborná ta Vahalova slanina ;-):-p

Tématické fráze:
zapečený lilek, zapékaný lilek, lilek recepty, lilek top recepty, zapečený lilek recept, lilek do mrazaku, zapékané lilky, baklažán recepty, lilek recept, zapékaný baklažán, lilek zapékaný, zapečený baklažán, obed z lilku, top recepty lilek, zapékané lilek, lilek zapečený, zapečený lilek s červenou řepou, zapečený lilek recepty, recepty lilek, zapečený lilek s mletým masem

Suroviny:
lilek, slanina, olej, cibule, česnek, lusky fazolkové, rajče cherry, pepř mletý, sůl, smetana zakysaná, vejce, sýr uzený, petrželka

Přidat fotografie receptu