Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přepuštěné máslo

Přepuštěnému máslu říkáme také "ghí" a snadno si jej doma vyrobíme z klasického másla. Takto přepuštěné máslo má lepší výživové vlastnosti a na rozdíl od másla se během pečení a smažení nepřipaluje. Hodí se i jako jedlý dárek, který jistě každý využije.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Paprika Paprika

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 782 kJ /
1 860 kcal
Bílkoviny1,75 g
Tuky205,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo dáme do pánve nebo do nižšího hrnce se silným dnem a necháme ho při velmi nízké teplotě rozpustit. Krok 2: Pomalu ho vaříme cca 30 minut, aby se odpařila přebytečná tekutina. Průběžně jej mícháme a sbíráme pěnu. Výsledné máslo by mělo být zlaté a čiré. Krok 3: Hotové máslo přecedíme přes jemné sítko vyložené plátýnkem nebo papírovým filtrem (např. z kávovaru). Krok 4: Pak ho nalijeme do vhodné uzavíratelné nádoby, necháme vychladnout a uchováme v lednici.

TIP: Jak na přepuštěné máslo

Zveřejněno 13. 9. 2010

Poznámka autorky Paprika

Michs@m@nt sem dala podobný recept na ghee - http://www.toprecepty.cz/recept/12031-ghee-prepust... , ale podle něj bych si na něj asi netroufla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Přepuštěné máslo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4LLJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Přepuštěné máslo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4LLJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

V másle je údajně 16% vody, plus nějaká ta bílkovina, takže těch 20% úbytku je reálných.
http://www.nutri-terapie.cz/prepustene-maslo/

:yes:Papri,to je príma,že jsi to tady dala a pod českým názvem;-)
Už tady byl dotaz u Colombo65 receptu-Pstruží filátka na másle a já to velice neodborně popsala:-8
:yes:+6 bodík je Tvůj:yes::-))

:yes::yes::yes::-))

Papri:-Kbáječné a skvělé;-):yes:, na přepuištěném másle jsou báječné řízky smažené, měla jsem tu možnost ochutnat:-p a je to kulinářský skvost:-K:yes:4.bodík bez debat:yes: a do oblíbených jdu ukládat;-)

:yes:

Já bych řekla tak o 20%, ale neměřila jsem to. ;-)

papri,mě to rozhodně nevadí;-)místa je tu dost:-Da zrovna dnes jsem uvažovala,jak to vlastně ta moje zlatá maminečka dělávala:-8:-Kdíky:yes:
P.S.a kolik toho zůstane po přepuštění..smrskne se to hodně:-?;-)

Tématické fráze:
přepuštěné máslo recept, přepuštěné máslo, prepustene maslo navod, jak přepustit máslo, jak se dělá přepuštěné máslo, jak udelat prepustene maslo, recept na přepuštěné máslo, jak na přepuštěné máslo, přepuštěné máslo recept videorecept, přepuštění másla, propuštěné máslo, popuštěné máslo, co je prepustene maslo, recept přepuštěné máslo, prepuštěné máslo video, maslo, přepustit máslo, máslo přepuštěné, přepuštěné máslo výroba, recepty přepuštěné máslo

Suroviny:
máslo

Přidat fotografie receptu