Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová polévka podle paní nadlesní

Skvělá jednoduchá polévka, vhodná k víkendovému obědu na chatě. Pokud rádi houbaříte, určitě ji vyzkoušejte. Stačí přidat jen pár základních surovin a čerstvě utržené hříbky a úžasně voňavou polévku máte za půl hodinky na stole.

Hodnocení receptu je 5,0 (51×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 231 kJ /
533 kcal
Bílkoviny20,40 g
Tuky25,64 g
Vláknina26,94 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 56 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy44,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli nakrájenou nadrobno osmahneme na másle a necháme zezlátnout. Krok 2: Pak vsypeme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem nebo vodou a rozmícháme dohladka. Krok 3: Vhodíme nakrájené houby a bramboru na kostičky, přisypeme papriku, pepř, osolíme a nakonec do polévky rozemneme majoránku. Krok 4: Vaříme zhruba 30 minut, občas polévku zamícháme. Než odstavíme polévku z ohně, přidáme utřený česnek. Krok 5: Dozdobíme pažitkou nebo petrželkou.

TIP: Oblíbené recepty z hub

Zveřejněno 20. 9. 2010

Poznámka autorky ivulinka

Polévku jsem vařila podle receptu z knížky 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně.

Recept je malinko pozměněn v postupu přípravy a přidala jsem bramboru, protože máme rádi husté a vydatné polévky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová polévka podle paní nadlesní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oyAX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová polévka podle paní nadlesní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oyAX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Skvělá polévečka, krásně vonavá, zkrátka stojí zato jí uvařit a pochutnat si na ní :-) :-K

tara23: Děkuji za komentář❤️

MilaH: Já co koukám fabriky na jídlo v Kanadě, tak jsem myslela , že máte všecko! Ta výroba potravin je tam u vás / tedy podle televize/ na velmi vysoké úrovni.

casino: Moje tchýně vždy, když nebylo podle ní v jídle dost papriky, rozmíchala suchou papriku v oleji a přidala do hrnce. Ne vždycky, napoprvé člověk odhadne to správné množství a suchou tam sype člověk zbytečně , ta už jídlo neochutí ani neobarví. Mít bledý segedín.... není kosher!:-D

MilaH: Hocijaké huby môžeš dať, aj portobello, aj obyčajné šampiňóny...Hnedé mi tiež pripadajú voňavejšie...trochu iné to bude, ako z lesných húb, ale vždy výborné.

casino: Diky za radu . Vim, ze papriku musim davat do tepleho oleje aby se dobre rozpustila a pekne zabarvila jidlo. Ale nikdo mi neporadil jestli v ty polevce jsou zampiony, anebo jestli muzu pouzit i baby portabella (jakoby hnede zampiony). Vim, ze je v Cesku mate a podle me maji lepsi "houbovitou" chut nez bile zampiony. Ale moc Ti Casino dekuji.:yes::-K

MilaH:
Zkuste přidat papriku "rozpuštěnou" v tuku - barva bude veselejší ;-)

janatka: S tou uzenou paprikou to musi byt vyborny! Konecne jsem ji uz i nas v Canade sehnala.<3:yes:

Na obrazku to vypada jako zampiony. Je to OK? Protoze tady cerstve lesni (hribky, atd) nesezenu. Ale rada pouzivam "baby Portabella", to jsou jakoby hnede zampiony. Porad mi!! Jinak davam bodik, protoze ja bych mohla zit jen na polevkach, a muj muz si holt uz zvyknul, kdyz nechce mit hlad! :yes::yes::yes:<3:-K

Super,přidala jsem uzenou papriku a chuť byla vynikající.:-p;-)

senky: Jaňulko, jsem ráda, že jsi se manželovi zavděčila mojí polévkou:-K

No u nás máme polévky moc rádi,pro našeho mladýho je normální dávka 3/4 litru, polévky má rád od peřinky. Ale nesmí být hustá a vůbec né se smetanou. Vyjímka je jenom v případě zelňačky a kulajdy. Já naopak bych mohla se smetanou skoro každou, manžel taky bez smetany.

Ivuško:-K dnes náš taťka měl k obědu tuto polévku a moc si pochutnal:yes::yes: (asi ji bude jíst až do středy:-)):-)), ale nevadí;-)). Přidám Ti bod a foto;-)

Ivulinko neodolali jsme a dali jsme si polévku i na večeři:-D...já děkuji za super recept už ho mám i opsanej:-K

Jarus87:jsem velice mile potěšena tvým pochvalným komentářem, děkuji:-K

Vynikající houbová polévka:yes:mňam!!!:-p
Zrovna jsem jí dovařila na zítřejší oběd,moc moc chválím a posílám další zasloužený 20bod:yes:

Děkuji za informace, zkusím a dám vědět..začínám se učit vařit a z receptů, co jsem viděla na těchto stránkách to snad půjde samo :-)

:-D

Marianne, měla jsem praváky, nějakou babku a suchohříbek. Normálně bych ji uvařila i z žampionů.

Marianne, úplně dole ivulinka ujišťuje, že i žampiony budou jistě dobré ;-) tady určitě použila lesní klasiku - babky, suchohřiby, panské...prostě vše hřibovité...;-)

a jaké houby byly použity? Moc se v nich nevyznám, polévku chci také zkusit..mohu použít i žampiony?:-)

Ivulinko polévka vypadá moc dobře.:-p:yes:

Ivulinko, takovou hodně podobnou houbovku taky dělám a je výtečná;-) Dávám ti 12.bod:yes:

Ještěže jsem po večeři,jinak bych do toho hned šla:-p;-)+11

kráááása:-8:-K:yes:a jak vonííííí:-D:-D

Paní nadlesní vařit uměly, ale určitě by neudělaly tak krásné fotky;-):yes:+

Jak zpívá klasik JdC: "Nám se líbí paní nadlesní ... " :yes::yes::yes: +;-)

:-p:-) +4:yes:

Vybusna, děkuji za pochvalu, ale s našim rychlým připojením musím nejdříve přidávat recept a pak fotky, už se mi několikrát stalo, že mi vypadlo spojení a všechno přišlo vniveč, takže já musím přidávat postupně.
Isahu, kolegu neposílej, polívčička byla už včera a nezbyla, jel by zbytečně:-! Ale jinak až se ohlásíš s návštěvou, dej vědět dopředu, já ti ji uvařím čerstvou;-)

ivulinko, zítra jede kolega k Olomouci na služebku, že bych ti poslala kastrůlek na naplnění ;-):-D ta je nádherná, ukládám a o víkendu vyrážím na houby :yes:+

tak ja som pozerala recept a vobec tam fotky este neboli...je neskutocne, ako fotka recept dokaze predat...ivulinka...NADHERA

Tématické fráze:
nejlepší houbová polévka, houbová polévka, houbova polevka od babičky, houbová polévka top recepty, houbová polévka recept, vynikajici houbova polevka, hustá houbová polévka, houbová polévka bez smetany, houbová polévka kulajda, polévka ze suchohřibů, houbová plévka, polévka s houbami, nejlepší houbová plévka, polévka k večeři, recepty houbová polevka, top recepty houbová polévka, nejlepsi polévka, polévka paní podlesni, recept na houbovou polévku, zvěřinová polévka

Suroviny:
houby, máslo, mouka hladká, paprika sušená pálivá, cibule, česnek, vývar hovězí, brambory, majoránka, pepř, petrželka, sůl

Přidat fotografie receptu