Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzená zelňačka

Ve studených, pochmurných dnech přijde vhod chutná polévka, která zahřeje a zasytí. Poctivá zelňačka mezi tyto polévky určitě patří. K této polévce z kysaného zelí a uzeného je ideální podávat čerstvý chléb.

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

misza misza

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 285 kJ /
307 kcal
Bílkoviny8,19 g
Tuky1,65 g
Vláknina18,29 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 108 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy58,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzenou kost uvaříme ve vodě. Necháme vychladnout a maso obereme. Vývar přecedíme. Krok 2: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme zvlášť ve slané vodě. Při vaření společně se zelím by nezměkly. Krok 3: Do hrnce dáme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a necháme zesklovatět. Poté přidáme uzené maso, propláchnuté kysané zelí, očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka a zasypeme sladkou paprikou. Promícháme a zalijeme uzeným vývarem. Přisypeme kmín, nové koření, masox a vaříme do měkka. Krok 4: Po uvaření zahustíme záklechtkou (moukou rozmíchanou ve vodě) do požadované hustoty, přidáme majoránku, prolisovaný česnek, celou zakysanou smetanu a předvařené brambory. Promícháme a vaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí a trochou cukru. Krok 5: Podáváme s chlebem.

TIP: Zelňačka z hlávkového zelí

Zveřejněno 27. 9. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzená zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y5qM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzená zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y5qM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

:yes::-K

Místo uzených kostí dávám kuřecí uzené stehna a naprostá mňamka <3

výborná polévečka, pro nás lepší než s klobásou <3

Dělám taky tak a je moc dobrá. Přidávám foto.:-)

Jak dlouho se vaří uzené žebírko? hoďku??

misza: nechtělo se mi vylít vývar z uzených žebírek a tak jsem jím zalila povařené zelí na zelňačku a vznila absolutní mňamka.<3

Kristýna 3. 1. 2014 16:08
skvělá :yes: povedla se a všem moc chutná ;-) akorát jsem nedala majoránku a smetanu (až do talíře) a na konci jsem nesolila, nebylo potřeba :)

Terka0001:vypadá to lákavě,jdu na to;-)

Terka0001:

Naprostá chuťovka, dlouho jsem si takhle nepochutnala :yes:. Dělala jsem ze žebírek a nedávala jsem mrkev.

I mě se moc líbí, uzená žebírka v mrazáku si říkají o spotřebování.

Bože, tu bych si tak s chutí dala, ale bohužel nemůžu.;-(

Všem moc děkuji:-) Ten bobkový list tam určitě patří:-)), já ho zrovna doma neměla :-8 Díky za bodíky:-K

:yes::-p+1:yes::-K

Míšo, polkla jsem naprázdno... Musí být skvělá. Také ukládám k vyzkoušení. :-p;-)

Já tu už od 13:00 hledám tenhle recept, nešly mi na něj kliky :-8:-D. Já tam dávám ještě jak bobkový list tak i libeček a rozmarín, každopádně naši to milujou (teda co ne že jo...):-p:yes:

Jo to je paráda, já ještě přidávám bobkový list, nějak jsme zvyklí, Pěkně to navoní.:-p;-):yes:

Tématické fráze:
zelňačka s uzeným masem, zelnacka z uzeného masa, zelňačka z uzeneho, zelňačka z uzených kostí, zelňačka, zelnačka polévka, zelňačka recept, zelňačka z uzeného vývaru, zelnacka s uzenych kosti, recepty zelnačka s uzeneho, zelňačka top recepty, zelnacka s uzenymi kostmi, zelnacka s uzenym, zelnacka s uzeneho, zelnačka s uzeného masa, polevka zelnacka, zelňačka s uzeninou, zelňačka z uzene kosti, zelňačka bez masa, zelnacka z uzenych zebirek

Suroviny:
kosti uzené, zelí kysané, mrkev, brambory, smetana zakysaná, kmín celý, paprika, pepř mletý, koření nové koření, masox, sůl, česnek, majoránka, cibule, mouka, cukr

Přidat fotografie receptu