Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedínský guláš

Klenot pocházející z Maďarska, který jsme si u nás rychle oblíbili – to je segedínský guláš. Šťavnaté vepřové maso a kyselé zelí dodávají jídlu charakteristickou chuť. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept, my si tentokrát ukážeme tradiční postup "jako od maminky".

Hodnocení receptu je 4,9 (102×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 50 min platí pro přípravu v tlakovém hrnci

65 min (15 min příprava + 50 min tepelná úprava, platí pro přípravu v tlakovém hrnci)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 505 kJ /
1 077 kcal
Bílkoviny116,89 g
Tuky34,16 g
Vláknina26,74 g
Cholesterol 361 mg
Sodík 4,31 g
Sůl10,60 g
Sacharidy65,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso a kmín. Krok 2: Maso osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme červenou mletou papriku a ještě krátce osmahneme. Krok 3: Pak ihned přidáme zhruba 400 ml vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut. Krok 4: Do obyčejného hrnce vložíme zelí, přidáme asi 300 ml vody a necháme vařit 20 minut. Krok 5: Než se zelí uvaří, připravíme záklechtku tak, že rozmícháme v 250 ml vody 3 polévkové lžíce hladké mouky. Vymícháme dohladka tak, aby zmizely hrudky. Krok 6: Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z tlakového hrnce a opět přivedeme do varu. Krok 7: Postupně vmícháme záklechtku (nemusíme ji spotřebovat všechnu) a pozvolna asi 20 minut provařujeme. Krok 8: Nakonec přidáme půl kelímku smetany a pokud je třeba, tak guláš ještě dochutíme.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí?

Zveřejněno 25. 3. 2008

Poznámka autora Jitka a Vlastik

Podáváme s knedlíkem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedínský guláš

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wLJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedínský guláš

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wLJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (146)

Výborný.

Právě se vaří, už se těšíme. 😉

Miluji,ja přidala ještě cukr ,mám to tak ráda z dětství méně kyselé 😋👍🏼

:yes:<3

sto ldí sto chutí nikoho nepomlouvám.někdy jsou názory.slušně řečeno hnusné.

Recept super ☺️ jen možno mouku rozmíchat rovnou ve smetaně ☺️☺️

Výborný recept

Vynikající 😊

stoudman: není to segeTinsky guláš ale segedinsky. Jen tak mimochodem.

Výborný, celé rodině moc chutnalo! Děkuji

Kdysi podávali v restauracich segedin bez smetany. A se smetanou byl Special. Já take nepridávam cesnek ale smetanu ano ale sladkou ne zakysanou.kolik lidi tolik chutí :-)

casino: já mám ráda i "jen tak" - bez přílohy - každý dle své chuti

Za mě úplně super. Děkuji. Rychle a dobře.

Dobrý den, přidávám fotečku. Segedín je výborný <3

hasic: vaše vulgární komentáře mažu s vírou, že se už nebudou opakovat.

Merylas: Souhlasím,lépe to napsat nešlo.;-)

Merylas: :yes::yes::yes:

stoudman: Mně nemusíte radit, co a kde mám komentovat, jsem už velká holka. Starejte se raději sám o sebe. Nevím, u jakých světových expertů jste se ten segeTín učil, ale nemůžu přijít na to, co je na segedínu zase až tak složitého. Určitě jsou jídla s daleko složitějším technologickým postupem. Je pravda, že zelí by se mělo přidat dusit zároveň s masem a pak zahustit jíškou, ale jak jsem už psala, jde to i takhle. Nechat mouku dobře provařit a guláš nechat třeba "chvíli" odležet. Je to vařeno v papiňáku, tak asi proto tento postup.
V gastroprovozech se ve Vámi zmiňované době vařilo podle kuchařské bible, Receptur a tam byly dvě normy. Normální segedín bez smetany a pak speciál, kde smetana je. Česnek není ani v jedné receptuře. Nemám nic proti tomu, aby si ho někdo malinko přidal, jen trošku na podtrhnutí chuti, taky dávám. Ale není to přece podmínkou, že tam smetana a česnek být MUSÍ. A to, že jste se před půlstoletím učil u mistrů kuchařů není zárukou toho, že jste i Vy sám dobrý kuchař.
Tohle je amatérský web, kde přispívají všichni, které vaření baví. A každý vaří tak, jak mu to chutná. Zkouší, kombinuje a vloží recept. A každý uživatel má možnost volby, který recept si pak vybere k realizaci. Může si ho zase přizpůsobit své chuti a potřebám a napíše pod recept komentář. A o tom to tady je, předávaní zkušeností. Vy byste vynikal na nějakých profi stránkách, pokud by Vás ovšem neposlali někam "do hájku". Tak je mi záhadou, proč si potřebujete "čechrat peří" mezi amatéry. Je ale príma, že jste se tady zaregistroval. Budu se těšit, a věřím že nejen já, na Vaše léty prověřené recepty, některé už retro se světovým úspěchem, které jste se naučil od mistrů. A taktéž se těším na přínosné komentáře s dobře míněnými, a slušně podanými radami. Užijte si hezký den.:-K

stoudman: A proč jste se snížil z výšin vaší dokonalosti a lezete sem, mezi - jak nám říkáte - "bandu amatérů"? Račte prosím přidávat dokonalé recepty, aby jste nás tedy opravdu poučil. Ale to asi nejde, protože jak to vypadá, umíte jen hrubě napadat a urážet, ale kloudný skutek utek. O vaší úrovni ostatně svědčí i vaše poznámka ve vašem profilu - cituji: "polibte si rádoby kuchaři." Je od vás hezké, že dáte najevo, co si o nás myslíte! :-! No nebudu psát, co si myslím třeba zrovna já o vás, a nebyla by to urážka, byla by to holá pravda, ale za rámeček by jste si to nedal, přesto, že bych vám to napsala zdvořilými slovy. A ti staří kuchaři, světa znalí a kultivovaní pánové, kteří skvěle umí nejen svoje řemeslo, ale i několik cizích jazyků, ti by vás vyhodili, sotva by jste otevřel tu vaší nevymáchanou pusinku.

stoudman: ano, tady vaří obyčejní lidé-amatéři. Vaří po svém a baví je to. Žádní mistři kuchaři a soupeři ve vaření. Obyčejní domácí kuchtíci od svých ploten, kteří vaří sobě i svým blízkým pro radost.
A není třeba se držet norem a původních receptur. Vše se přece neustále někam posouvá a to se týká i vaření.

Amsik: Naprosto souhlasím,je to banda amatérů.

Merylas: Na vašem místě bych to nekomentoval m.o.v. Učil jsem se v roce 1968 u mistrů kuchařů(doslova v té době jich bylo asi 10 v republice,kteří vyhráli nějakou světovou soutěž) a takové lidi jako Vy,měli pro srandu .Segetín je dost složitý a nezavděčíte se všem.A česnek tam určitě patří a smetana také.

Amsik: Proč chemici? Proč takhle škaredě? V receptu není použito nic závadného, chemického. Není to recept typu: "tradiční, staročeská...sójovku...Masox...Vegetu...", což někteří umělci dnes dokážou stvořit. To, že zelí je škoda vařit v hrnci vedle, když maso by naopak mělo při společném dušení natáhnout jeho chuť, to je fakt. Navíc je škoda do zelí lít tolik vody, i jako přílohu cca10 min. podusím na osmahnuté cibulce s min. množství vody, ale to je můj osobní způsob.

Slavomír: nemáte pravdu segedinsky guláš zo smotanou nemusí byť v reštaurácii niekedy býval segedinsky obyčajný bez smotany a zo smotanu to bol segedinsky špeciál. A dobrý bol aj ten bez smotany. Nie každý môže alebo má rád smotanu.

:no:

milujem segedín s chlebom....<3:-):-K

Proc zas nekdo smaží cibulku v tlakači a vrchol všecho je dělat zeli bokem?..At si kazdy vaří jak umi.ale kdyz uz si vymýšlím zakladni postupy..nepůjdu s kůží na trh......:-D

"Podáváme s knedlíkem."
Jj, vím co je "Kološvárské zelí" :-) ale měl jsem na jídlo osobu, která si k segedínu vyprosila rýži... 8-(
Nakonec se rýže nedostávalo a knedlíky zbyly na potom... :-O
Nebudu psát že příště pouze rýže a nikdy jinak ;-) leč rád občas zopakuji s rýží :yes:
No, nakonec je to chutné a navíc pohodlnější, že :-D

FUJ!!! Jste chemici a ne kuchaři!!!:no::no:
Jako bývalý mistr odborného výcviku bych vás vyhodil od plotny!!:no::no:
Kde je česnek? A proč vaříte zelí bokem od masa??? Zelí se má nadrobno překrájet a ne tam dávat veliké kusance!!!
Jděte plevat zahrádku, jen proboha už nezveřejňujte tyhle vaše paskvily!!!:-//
:-//:-//:-//:-//:no::no::no::no::no::no::no::no::no::no:

Amsik: Jako bývalý mistr odborného výcviku máte evidentně nervy v háji. Nejspíš jak Vy vyhazujete lidi od plotny virtuálně, tak Vás vyhodili z postu reálně. Ani bych se nedivila. Určitě taky máte výstavně udržovanou zahrádku.:-D Kdysi se vařilo v učňovských střediscích podle Receptur, možná ještě i teď, a tam česnek v surovinách vůbec není. Připravuje se trochu jiným technologickým postupem, to souhlasím, ale dá se uvařit i tímto. Nebude to žádná velká tragédie. Váš první komentář je pro Toprecepty opravdu "velkým" přínosem.:-// Vše se dá napsat, i kritika, slušnou formou.

Valéria 9. 5. 2017 19:59
Ešte toto nebol segedínsky guláš,toto je ako paradajková kapusta.Asi ste nejedli poriadny segedín.:-O :no:

smetanu jsem sice neměla ( protože mléčné nesmím ), ale v lednici jsem našla bezlaktózový jogurt. Použila jsem ho do záklechtky - mouku rozmíchat v jogurtu, přidat trochu vody - nalít do guláše. A šlo to také. Poprvé jsem zkoušela vařit zelí mimo guláš a přidat ho až ke konci a přišlo mi, že je to lepší. Mělo to daleko lepší chuť, guláš byl výborný. :yes:

Slavomír 23. 7. 2016 10:48
Ak sa varí toto jedlo bez smotany,potom sa to nemôže volať Segedínsky guľáš,lebo tam je práve tá smotana dôležitá a vlastne tretia najdôležitejšia složka,to ako keby ste do sviečkovej nedali zeleninu.

Proč se vlastně zelí vaří zvlášť a k němu se pak přilije zbytek? :-O Má to nějaký důvod? Já vařím zelí přímo v segedínu, řekla bych asi tak jako všichni ostatní a i tam přidávám nálev

hosta: no, autorka se stále neozývá ale tož proč nepřidat to zelí do papiňáku třeba na posledních 10 minut... Třeba napíše a prozradí nám to tajemství :)

Zobrazit 6 starších odpovědí

Na Szegedin se zero nevari zvlast ale pridava k polomekkemu masu a dusi spolecne. A patri do nej jeste nove koreni bobkovy list a trochu kopru.

Záklechtka je ředěná mouka a jíška nebo zásmažka je smažené máslo s moukou. To u nás ví každá malá holka :) Jinak já osobně dělám segedín někdy se smetanou, někdy bez. Podle stavu žaludku a střev :)

Straslipka Martin: Také do segedínského guláše smetanu nikdy nedávám ;-)

Straslipka Martin: Není to svíčková, ale přesto se do segedínu smetana dává, pokud možno hezky hustá kysaná - pak není ani třeba zahušťovat moukou. ;-)

Určitě bude dobrý,ale vynechám smetanu.... Jde o guláš,ne o svíčkovou...:yes:;-)

Já to znám taky jako záklechtku :-D :-D :-D Jo a máte řešit segoš :-p a néé hloupé slovíčkaření ;-)

Luxusní záležitost!!!!! :yes:

Míra Mašek:použít slovo Segedýn je vetší hrůza, záklechtka asi bude nářečí, ale Segedýn nevím odkud pochází, to trhá uši

Míra Mašek:

Zelí jsem přidávala rovnou k masu, a papriky dala tak 5 lžiček, jinak dle receptu. Gulášek je super. Jo a co se "zaklechty" týče, tak u nás doma se používá výraz "zátřepka" ;-)

Michal Hrubý 31. 10. 2015 13:00
Míra Mašek: Už od dob mé babičky se u nás doma normálně používá termín "záklechtka". V jiných regionech se může nazývat jinak. Nevidím na tom nic, co by dávalo "hubu šejdrem". Více na clanky.vareni.cz/zahustovani-polevek/

Míra Mašek: Jíška, zásmažka nebo nedejbože zavářka se použít nedá, protože to je úplně něco jiného... :-) Já říkám mouce s vodou amerika... každý ať si tomu říká jak chce, vy jste taky napsal "Segedýn" místo Segedín.

Míra Mašek 14. 10. 2015 12:15
Dnes se pokouším o Segedýn,snad to s využitím tohoto receptu klapne. Jen jedna věc mě děsí. To je výraz "záklechtka" . Huba mi jde šejdrem,jen se pokusím tento paskvil vyslovit. To se opravdu nedá použít slovo yásmažka,jíška nebo zavářka? Prokristapána to už je skoro jako outsoursink nebo podobné zkomoleniny. Sned je to jediné negativum na tomto receptu,které mi nevoní.

valach: aj ja!! :-p

Tématické fráze:
segedínský guláš, segedínský guláš, segedínský guláš z vepřového, segedinský guláš z vepřového masa, segedinsky gulas recept, segedínský guláš recept, segedynsky gulas, recept na segedínský guláš, recept na segedínský guláš, segedin recept, segedín, segedinský guláš se smetanou, jak se děla segedinský guláš, recept na dobrý segedínský guláš, segedínský guláš recept z vepřoveho masa, segedínský guláš recepty, recept segedínský guláš, recept segedínský guláš, segedínský guláš -recept, szegedinský guláš

Suroviny:
plec vepřová, cibule, kmín celý, paprika sušená sladká, olej, sůl, pepř mletý, zelí kysané, mouka hladká, smetana na vaření

Přidat fotografie receptu