Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Nejlepší štrúdly pekly naše babičky, které si daly práci s poctivým taženým těstem. V dnešní uspěchané době se často sahá spíše po kupovaném listovém. Těsto ze zakysané smetany je velmi snadné na přípravu, krásně se s ním pracuje a po upečení je křehounké a lahodné.

Hodnocení receptu je 5,0 (174×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 9 kusů

9kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 248 kJ /
2 449 kcal
Bílkoviny57,28 g
Tuky110,56 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 331 mg
Sodík 335 mg
Sůl0,79 g
Sacharidy300,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Větší nízký plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Mouku, Heru a zakysanou smetanu smícháme a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Krok 3: Rozdělíme jej na 9 dílků, které vyválíme na malé obdélníčky o rozměrech asi 10x15 cm, okraje hezky ořízneme a odřezky odložíme bokem. Krok 4: Jablka umyjeme, oloupeme a nastrouháme. Obdélníčky naplníme jako klasický závin, posypeme strouhankou, jablky a skořicovým cukrem a zavineme. Krok 5: Štrúdlíky rozložíme na připravený plech, potřeme vajíčkem a ozdobíme tvary vykrojenými z odřezků. Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 28. 9. 2010

Poznámka autorky isindy

Z odřezků je možné připravit malé štrúdly o dvou patkách. Pochutnají si ti, kdo mají na štrúdlu nejraději právě patky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZLG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZLG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (118)

Těsto je úžasné, ale přidala jsem asi 4 lžičky bílého jogurtu a určitě špetku soli. Dělala jsem vždy z bílého jogurtu, ale tohle je mnohem lepší. Pečeno v horkovzdušné fritéze, chuťově výborné a i třetí den vláčné. Foto 😀

Recept jsem zkoušela a nenadchl mě. Dle recenzí jsem čekala,že to bude pecka,ale senzace se nekonala. Je sice pravda že se s těstem dobře pracovalo, ale tím to končí. Chuťově bylo mdlé, bez chuti. Konzistence po upečení nic moc. Konce vysušené i druhý den. :-(

Romana: tak si tam přidám trochu vanilkového cukru a citronové kůry třeba.
;-)

S těstem se moc dobře pracuje. Pro moje mlsné jazýčky doma příště dám do těsta trochu cukru, aby bylo chutnější samo o sobě, ale i takhle je výtečné. Děkuji za recept a určitě zopakuji.:yes:

Moc dobré. :yes: Příště musím udělat ze dvou dávek. Jen se po nich zaprášilo :-) ...

Už nikdy-mdlé,bez chuti

Právě jsem chtěla dělat štrůdl z listového těsta a náhodou mi na FB "přistál" tento recept, jelikož jsem měla zakysanku v lednici, tak jse hned navážila a chtěla jsem zadělat, ale v tom jsem musela urychleně pryč, tak jsem povolala manžela :-), když jsem se vrátila těsto měl hezky zpracované, jen jsem dokončila a už je v troubě, moc se děším a moc moc děkuji za recept.
<3:yes:

Petr Herman: ahoj, já tento štrůdl s Herou dělám již asi 20 let, takto 1/2 kg hl mouky, 1 Hera, a 1 sladká šlehačka, mám z toho 4 ks štrůdlu. náplň dávám sladkou nebo slanou , jiný nedělám. ahojky

Zobrazit 2 starší odpovědi

Musím říct,že já peču výhradně tažený,ale teď poprvé udělám výjimku a tenhle skvostný štrůdlík hned zítra zkusím.
Ještě bych zkusila při zavinování ho promazávat,ale vynechávat kraje.U taženýho kraje vůbec nemastím, pak jsou krásně
křupavý,ale do druhého dne změknou,tak se musí rychle sníst,<3:-D:-K:yes:

:-) Dnes jsem štrůdlík upekla...ale ve finále jsem zvolila slanou podobu. A je to vynikající. Těsto jsem trošku osolila. Smíchala jsem strouhaný sýr, nakrájenou šunku, naťovou cibulku a trošku koření s chilli a česnekem, přelila to 200 ml smetany, zamíchala a plnila tím větší čtverečky, přehnula je na trojúhelníky, potřela vejcem, posypala hrubou solí a kmínem. Opravdu lahůdka. Do těsta jsem místo Hery dala máslo a trošku oleje, aby bylo vláčnější. Opravdová mňamka :-D

Já převážně dělám štrůdly z listového těsta, protože mám k němu docela blízko, u nás v pekárně se dělá výborné těsto, věřím, že i tento je výborný a hlavně vláčný. Můj mladší syn taky jedl štrůdl od patky k patce, to byly boje, kdo si tu patku vezme, proto jsem dělala menší, a bylo po hádkách.:-)

Těsto je rychlé a dobře se s ním pracuje. Udělala jsem 6 štrúdlíků, po kterých se jen zaprášilo ;-):-D Díky za recept :-)

Hana CHlumecká: ještě přidejte 2 lžíce octa Lépe se to rozvaluje. A mělo by si to těsto odpočinout v chladničce. Alespoň2 hodiny, nebo přes noc.;-)

Dobrý den, můžu se zeptat zda se do těsta dá přidat cukr a popřípadě kolik manžel je na sladke jako divý:-D

...supér ...moc jste mě pobavili taky jsme prdelkoví a miništrůdlíky milujeme :-K:-8:-))

Vypadají nádherně.Ukládám a určitě vyzkouším.;-):-p

Tématické fráze:
těsto na štrůdl ze zakysané smetany, závin ze zakysané smetany, zakysaná smetana recepty, těsto ze zakysané smetany, zakysaná smetana, recepty ze zakysané smetany, těsto na štrůdl se zakysanou smetanou, závin z kysané smetany, strudl se zakysanou smetanou, moučníky ze zakysané smetany, jablecny zavin ze zakysane smetany, moučníky se zakysanou smetanou, záviny ze zakysané smetany, závin z zakysaný smetany, listové těsto ze zakysané smetany, těsto se zakysanou smetanou, zakysaná smetana recept, těsto na závin ze zakysané smetany, ze zakysané smetany, recept ze zakysané smetany

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, tuk hera, smetana zakysaná, jablko, cukr skořice, strouhanka, vejce

Přidat fotografie receptu