Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Nejlepší štrúdly pekly naše babičky, které si daly práci s poctivým taženým těstem. V dnešní uspěchané době se často sahá spíše po kupovaném listovém. Těsto ze zakysané smetany je velmi snadné na přípravu, krásně se s ním pracuje a po upečení je křehounké a lahodné.

Hodnocení receptu je 5,0 (174×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 9 kusů

9kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 248 kJ /
2 449 kcal
Bílkoviny57,28 g
Tuky110,56 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 331 mg
Sodík 335 mg
Sůl0,79 g
Sacharidy300,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Větší nízký plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Mouku, Heru a zakysanou smetanu smícháme a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Krok 3: Rozdělíme jej na 9 dílků, které vyválíme na malé obdélníčky o rozměrech asi 10x15 cm, okraje hezky ořízneme a odřezky odložíme bokem. Krok 4: Jablka umyjeme, oloupeme a nastrouháme. Obdélníčky naplníme jako klasický závin, posypeme strouhankou, jablky a skořicovým cukrem a zavineme. Krok 5: Štrúdlíky rozložíme na připravený plech, potřeme vajíčkem a ozdobíme tvary vykrojenými z odřezků. Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 28. 9. 2010

Poznámka autorky isindy

Z odřezků je možné připravit malé štrúdly o dvou patkách. Pochutnají si ti, kdo mají na štrúdlu nejraději právě patky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZLG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZLG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (118)

Těsto je úžasné, ale přidala jsem asi 4 lžičky bílého jogurtu a určitě špetku soli. Dělala jsem vždy z bílého jogurtu, ale tohle je mnohem lepší. Pečeno v horkovzdušné fritéze, chuťově výborné a i třetí den vláčné. Foto 😀

Recept jsem zkoušela a nenadchl mě. Dle recenzí jsem čekala,že to bude pecka,ale senzace se nekonala. Je sice pravda že se s těstem dobře pracovalo, ale tím to končí. Chuťově bylo mdlé, bez chuti. Konzistence po upečení nic moc. Konce vysušené i druhý den. :-(

Romana: tak si tam přidám trochu vanilkového cukru a citronové kůry třeba.
;-)

S těstem se moc dobře pracuje. Pro moje mlsné jazýčky doma příště dám do těsta trochu cukru, aby bylo chutnější samo o sobě, ale i takhle je výtečné. Děkuji za recept a určitě zopakuji.:yes:

Moc dobré. :yes: Příště musím udělat ze dvou dávek. Jen se po nich zaprášilo :-) ...

Už nikdy-mdlé,bez chuti

Právě jsem chtěla dělat štrůdl z listového těsta a náhodou mi na FB "přistál" tento recept, jelikož jsem měla zakysanku v lednici, tak jse hned navážila a chtěla jsem zadělat, ale v tom jsem musela urychleně pryč, tak jsem povolala manžela :-), když jsem se vrátila těsto měl hezky zpracované, jen jsem dokončila a už je v troubě, moc se děším a moc moc děkuji za recept.
<3:yes:

Petr Herman: ahoj, já tento štrůdl s Herou dělám již asi 20 let, takto 1/2 kg hl mouky, 1 Hera, a 1 sladká šlehačka, mám z toho 4 ks štrůdlu. náplň dávám sladkou nebo slanou , jiný nedělám. ahojky

Zobrazit 2 starší odpovědi

Musím říct,že já peču výhradně tažený,ale teď poprvé udělám výjimku a tenhle skvostný štrůdlík hned zítra zkusím.
Ještě bych zkusila při zavinování ho promazávat,ale vynechávat kraje.U taženýho kraje vůbec nemastím, pak jsou krásně
křupavý,ale do druhého dne změknou,tak se musí rychle sníst,<3:-D:-K:yes:

:-) Dnes jsem štrůdlík upekla...ale ve finále jsem zvolila slanou podobu. A je to vynikající. Těsto jsem trošku osolila. Smíchala jsem strouhaný sýr, nakrájenou šunku, naťovou cibulku a trošku koření s chilli a česnekem, přelila to 200 ml smetany, zamíchala a plnila tím větší čtverečky, přehnula je na trojúhelníky, potřela vejcem, posypala hrubou solí a kmínem. Opravdu lahůdka. Do těsta jsem místo Hery dala máslo a trošku oleje, aby bylo vláčnější. Opravdová mňamka :-D

Já převážně dělám štrůdly z listového těsta, protože mám k němu docela blízko, u nás v pekárně se dělá výborné těsto, věřím, že i tento je výborný a hlavně vláčný. Můj mladší syn taky jedl štrůdl od patky k patce, to byly boje, kdo si tu patku vezme, proto jsem dělala menší, a bylo po hádkách.:-)

Těsto je rychlé a dobře se s ním pracuje. Udělala jsem 6 štrúdlíků, po kterých se jen zaprášilo ;-):-D Díky za recept :-)

Hana CHlumecká: ještě přidejte 2 lžíce octa Lépe se to rozvaluje. A mělo by si to těsto odpočinout v chladničce. Alespoň2 hodiny, nebo přes noc.;-)

Dobrý den, můžu se zeptat zda se do těsta dá přidat cukr a popřípadě kolik manžel je na sladke jako divý:-D

...supér ...moc jste mě pobavili taky jsme prdelkoví a miništrůdlíky milujeme :-K:-8:-))

Vypadají nádherně.Ukládám a určitě vyzkouším.;-):-p

Hana CHlumecká::yes::-K

Erik Fabián 2. 3. 2016 20:25
Hana CHlumecká: Chtěl bych Vám opravdu ze srdce poděkovat za recept na závin, který jste tu uveřejnila. Po létech hledání, zkoušení a už i trápení, že se závin snad nikdy nenaučím, mám konečně těsto, které je přímo jedinečné. Tak dobrý závin jsme snad ještě nejedli!!! Výborný, úžasný. Doma sklidil neuvěřitelný úspěch a já na Vás vzpomínal, že mi Vás seslalo samotné nebe!:-)
Teď ještě doladit to proklété kynuté těsto, které se mi stále ne a ne podařit.
Ještě jednou opravdu moc děkuji a všem dalším čtenářům mohu jen a jen doporučit.
S pozdravem a přáním všeho nejlepšího,
Erik

Hana CHlumecká 21. 12. 2015 19:13
Líba:Dovolím si Vám napsat muj recept na štrudl.Je velice jednoduchý a moc dobrý.20 dkg hl.mouky,14 dkg hery,3 lžice studené vody,1 žloutek.Vypracujeme těsto,rozdělíme na 4 díly,rozválíme obdelník,prostředek posypeme strouhankou,jablka struhaná,posypeme skořicovým cukrem a jen přeložíme.Potírám rozšlehaným vejcem .Peču na 200 stupnu v el. troubě do zlatova.Tento štrůdl peču už 45 let s velkým úspěchem.Přeji hodně štěstí,jestli ho budete zkoušet.:-) Hana.

Proboha, kdo vymyslel tohle těsto??? Na oko je to krásné ale chuť těsta o ničem. Už nikdy víc...zůstanu u svého oblíbeného křehkého, nejluxusnější co znám.

Helena Polášková 14. 12. 2015 16:45
Chyba je v tom, že štrůdl z listového těsta se peče na 220 stupňů nebo i na max., musí být upečen co nejrychleji, jinak se listové těsto znehodnotí. Jinak musíte těsto taky správně rozválet, tzv. po vláknu, aby se nenarušily tukové vrstvy. Jinak se tam nedá nic zkazit...

Jsem na štrůdly antitalent, i když mi hrozně chutnají.
Minule jsem se po dlouhé době odhodlala, koupila lístkové těsto a dala jksem se péct štrůdl.
A opět nic moc - spíš hrůza.
Uprostřed místo aby se těsto lístkovalo, opět "zákalec".
Pečeno na 180 stupňu 45 minut.
Zkusila bych tvůj recept, ale mám obavy, že to dopadne stejně.
Holky, čím to je - rukama?

dělám štrůdl trochu podobný a je vynikající, jako z listového těsta.
40 dkg hladké mouky, 15 lžic piva nebo půl lahve a zt tuk nastrouhaný nebo jiný tuk na pečení. Jsou z toho 3 velké štrudle. Potírám dospodu tvarohem a pak ještě navrch cokoliv. :-))

Pudink:Řekla bych,že pouze z polohrubé by byl křehčí;-)

Dělám již léta podobně. 400g hladké mouky,250g Omegy či Ivy, 250 tvarohu ( ne vanička) 1 vejce. Mouka + rozstrouhaný tuk + tvaroh + vejce- vypracovat těsto. Rozdělíme na 6 dílů a pak postupujeme klasicky - obdélník, podsypeme strouhankou + jablka( skořice, rozinky....) zabalíme a potřeme máslem- pečeme- po vytažení potřeme máslem. 3 plechy- 6 štrůdlů

Tento recept znám,a mám vyzkoušený už roky,jen dávám 400 g hladké mouky a místo smetany dávám bílý jogurt

:-):yes:

Výborní štrůdlíci,že jsou bez cukru nám maximálně vyhovuje. Příště zkusím naslano.:-K

:-*výborné,jednoduché,skvělé,mnam:-pjirinahubackovavá@seznam.cz

Souhlasím s Pudink - vypadají lákavě, ale těsto je opravdu nic moc.:-/ Příliš neoslní.

Fotky vypadají krásně, ale těsto je tvrdší a suché :no:

Teda, tohle těsto nemá chybu:-). Dělala jsem s náplňí jablečnou i s tvarohovou a obě chutnají výborně. Určitě z opakuji :-) + 75 bod

Minula: určitě ano :-)

Dobrý den,můžu se zeptat jestli můžu použít obyč.máslo(heru,stelu atd.)momentálně nemám:-8

tygricekj: nádherné, děkuji :yes:

:yes::-p +1 paráda ukladám na vyskúšanie

To je nádhera:-O:-O:-O:yes:...+

tygricekj: Moc se Ti povedly;-):yes:

vynikající :-D:-D:-D + 70bodík:yes: přikládám fotečky :-K

Verush.ka: určitě by mělo zvláčnět...:-) děkuji za vyzkoušení....

Verush.ka 7. 10. 2011 21:05
Vynikající! Těsto sice mám trochu tvrdé, ale nevadí mi to. Myslím, že se to rozloží, až to vychladne. Příště bych akorát dala cukr do těsta... mňam :-p

Lussia: jistě, že to jde :-)...postup je úplně stejný, prostě smíchej suroviny na těsto a z něj udělej štrúdl klasické velikosti, na 2 nohavice to vyjde bez problémů.:-):-K

Dobrý den, chtěla bych z těsta udělat jen cca 2 nohavice. Bylo by to možné a jaký by byl postup? Děkuji:-K

petralak: děkuji za komentář, těší mě, že chutnaly :-K

jednoduche a dobre, dekuji ;-)
pro zacatecniky jako ja dodavam, ze na 180 (horkovzdusna) jsem pekla asi 30min a napln byla akorat ze 3 nastrouhanych velkych jablek a pak uz rozinky v rumu a orisky dle oka :)

Kahor, děkuji za milou zprávu, jsem ráda, že se u vás zabydlely :-K

Tématické fráze:
těsto na štrůdl ze zakysané smetany, závin ze zakysané smetany, zakysaná smetana recepty, těsto ze zakysané smetany, zakysaná smetana, recepty ze zakysané smetany, těsto na štrůdl se zakysanou smetanou, závin z kysané smetany, strudl se zakysanou smetanou, moučníky ze zakysané smetany, jablecny zavin ze zakysane smetany, moučníky se zakysanou smetanou, záviny ze zakysané smetany, závin z zakysaný smetany, listové těsto ze zakysané smetany, těsto se zakysanou smetanou, zakysaná smetana recept, těsto na závin ze zakysané smetany, ze zakysané smetany, recept ze zakysané smetany

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, tuk hera, smetana zakysaná, jablko, cukr skořice, strouhanka, vejce

Přidat fotografie receptu