Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasické české rohlíky

Klasické rohlíky patří mezi běžné pečivo, bez kterého si těžko představíme českou domácnost. Tento osvědčený a podrobný recept nás dovede k dokonalým domácím rohlíkům. Těsto je vláčné, nadýchané a jemné. Vytvarované rohlíky upečeme do zlatova.

Hodnocení receptu je 4,9 (129×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby kynutí

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 207 kJ /
1 962 kcal
Bílkoviny56,75 g
Tuky24,70 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,84 g
Sůl12,08 g
Sacharidy370,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na omládek dobře umícháme, pak v míse zakryjeme a necháme 35–45 minut kynout. Krok 2: Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme v teplém prostředí dobře nakynout. Krok 3: Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8–10 velkých). Krok 4: Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly), je necháme dobře nakynout. Potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 220–230 °C po dobu 10–13 minut.

TIP: Oblíbené recepty na domácí pečivo

Zveřejněno 17. 10. 2010

Poznámka autorky cathleen

Rohlíky pomocí omládku nádherně vykynou.

Tvarování rohlíků:

http://www.toprecepty.cz/recept/15446-tvarovani-ro...

Povídání o omládku a Sladěnce je tady:

http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasické české rohlíky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LJmW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasické české rohlíky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LJmW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (216)

Hanci166: děkuju :-K Jsou obyčejné, ale výborné :-8

Nejlepší rohlíky!!! Za mě topka👍

Migulka, Tonja: dekuju :-*:-*

Nejlepší rohlíky, peču je celkem pravidelně.

Dobrý den, moc děkuji za tento recept :-), teprve se učím péct z kynutého těsta a tyto rohlíky se vážně povedli. Sice ty moje jako rohlíky úplně nevypadají ale byla opravdu luxusní. Diky!

Tonja: děkuji :-) www.pekarnomanie.cz je můj web ;-)

Rohlíky jsou výborné, peču je celkem pravidelně.

Recept i foto jsou shodné s www.pekarnomanie.cz/obycejne-ceske-klasicke-rohliky/

:-8 jsem opravdu moc ráda, že se recept tak osvědčil :-)

Rohliky jako dech, nechala jsem těsto přes noc kynout v lednici a jsou z nich poradny "rohle" :-)

Jedny z nejlepších, peču je pravidelně.

TOP TOP TOP!!! LUXUSNÍ!!! Za hodinu od vytažení z trouby nebyly :-D Receptů už mám pár vyzkoušených, ale tento je zatím NEJ! Ukládám, zůstanu u něj, moc děkuji :-K
Jen pro ty, co méně solí, dejte malinko méně soli, než je uvedeno.. Opravdu lepší jak z obchodu, přitom nejvíce připomíná chuť klasického rohlíku, mňam, mám radost <3

magdalenka: krásně, jsi to napsala:-8. Já sice moc nepeču, ale mám k tomu velkou úctu a vůně čerstvě upečeného chleba patří k nejkrásnějším na světě.:-K

Veronika.Hrozna: mne sa rohlíky nedarí extra formovať, tak som si kúpila plech na bagety...:-8 jednoduché riešenie. Ale obdivujem, že to nevzdávaš a s kysnutým cestom už kamarátiš - spomínam na tvoje pečenie v priamom prenose...:-8 ... Teší ma to a cathleen je rada určite tiež, veď preto sa delí o svoje recepty a skúsenosti.
Ja celý život pečiem, pri veľkej rodine to bola nevyhnutnosť, miesto keksíkov som deťom piekla do školy napr. buchty s tvarohom a pod. Aj chlieb som piekla sporadicky, sviatky bez domáceho chleba u nás neboli. Vtedy som to považovala za potrebné až nevyhnutné. V niektorej svojej knihe Cat popisuje, čo ju vlastne priviedlo k domácemu pečeniu, sme na tom podobne.
Skutočnú lásku k pečeniu, ku chlebu a kysnutému cestu som však nachytala od cathleen! Stále ma to baví, stále sa u nás šíri vôňa pečeného chleba (chlieb kupujem výnimočne, proste obchodný nám nechutí). Je to už vášeň, vyskúšala som desiatky receptov, prešla som kváskovaním atď.
Vždy mám pri vyťahovaní chleba z rúry radosť, ako prvýkrát, keď sa mi vydaril prvý krásny bochník ...(sem tam sa stane, že aj niečo pripálim, cesto mi prekysne a pod., samozrejme). Nevadí mi práca s cestom, nevadí mi zdĺhavé miesenie - baví ma sledovať, ako mi cesto pod rukami ožíva, robot nemám a DP vytiahnem málokedy.
Naozaj - pečenie je radosť.

magdalenka: Dnes jsem pekla znovu, včera taky! Mizí to rychlostí, páry nad hrncem. Konečně se povedly, měla si pravdu, nevzdávat to! Musela jsem, kde co, pročíst, i ten tvůj recept na omládek s fotkami, jak to má vypadat,jinak bych to nesvedla! Musela jsem vyzkoušet pečení v nové troubě, hezky to do křupava vypéct, i ve staré to bylo stejný, muselo se to vychytat. A ty rohlíky, jsou boží!

Veronika.Hrozna: :-K

Vynikající.

Tak a konečně se mi podařily upéct, jak si je představuji já. Koukla jsem i videa pekařského technologa, jak motat rohlíky, že je potřeba začátek rohlíku potřít vodou, dobře utáhnout. Pak jsem koukla do receptu na omládek, jak má ta hmota, proboha vypadat, když je to už nakynulé, né že to přidám k mouce nedokynulé, to bylo od Magdalenky na fotce. Omládek jsem nechala nakynout a pak jsem omylem třískla s nádobkou, s omládkem a ten klesl.:-((
Tak jsem nevěděla, jestli se to dá ještě použít, asi to překynulo, no nevím! Risk je zisk,
stejně jsem ho přidala do mouky zdrclej, nezdrclej a nakynulo to! :-O Udělala jsem malou změnu, místo margarínu, vlahé máslo.
Po nakynutí cca 1,5 hodiny jsem udělala dvanáct kuliček nechala 15 minut oddechnout a pak rozválela potřela spodek těsta vodou a srolovala, ještě dvěma rukama poválela do kýžené délky rohlíku. Jak to dělal ten pekařský technolog. Nechala zakryté folií nakynout /on to také zakryl fólií/ ! Pak po hodině, se to začalo zvedat a krásně nakynuly. Pekla jsem na 240 ,13 minut, musí se to řádně vypéct, aby dostaly chuť. Spodek rohlíku musí být tmavší, až pak jsou do křupava! Podtrženo sečteno recept na rohlíky, je výborný, ale potřebuje opravdu zkušeného pekaře, já to musela vychytat. Mě to prostě ,nevykynulo pořádně, rohlíky byly hrubě umotány a tím, že se dotýkaly, tak se ani dobře nepropekly. Zvojtila jsem to důkladně! :-D Dnes jsem pekla podruhé stejným postupem, jen jsem dala míň soli 1,5 KL bylo moc, asi mám slanější sůl. Jsou perfektní. :-K Už žádné kynuté těsto bez omládku, pořád jsem cítila to droždí, s omládkem ho necítit vůbec. Už všechna jen s omládkem, slaná i sladká. :-K

Skvělý recept, rohlíky z něj jsou senzační, ale veka.... to je naprostá bomba:-Q

cathleen: viem, co je na 100 percent spolahlive a kde ist za receptom. :-8 Niekedy, samozreme, improvizujem, ale niekedy sa to neoplati.:-8

magdalenka: Děkuji, i za foto :-K mám radost, že se k receptu vracíš :-*

Cesto je veľmi tvárne, dnes som ho použila na dva "ždímané" chlebíky...tlačil ma čas a nestíhala som robiť rohlíky. Foto prikladám.

Výborné, konečně nejsou druhý den na strouhanku. Vyzkoušela jsem i s žitnou chlebovou moukou, super. Klobouk dolu a děkuji za recepty.:-K

Děkuji za recept, byly vynikající, lepší než kupované. Rozhodne nedělám naposledy

Tvoje recepty na kynuté pečivo jsou pro mne modla. . . :-) To kvůli nim má v mé kuchyni své místo sladěnka. ))) Děkuji za ně. To není jako recepty nějakého casino, který vše jen kritizuje. :-Q

Vyzkoušel jsem již mnoho receptů na rohlíky, na nejrůznější druhy rohlíků. Z těch, které mají chutnat jako klasické dobré rohlíky, jsem si vybral dva recepty. Dnes jsem zjistil, že oba dva jsou od stejné kuchařky, jenom jsou stažené z různých webů. Děkuji Ti, Cathleen, a skládám Tvému pekařskému umění poklonu.

K tomuto receptu: Jsou to rohlíky opravdu výborné, opravdu mají tu klasickou tradiční rohlíkovou choť i konzistenci, chutnají stejně jako kvalitní rohlíky z nejlepších malých pekáren. Budu je dělat pravidelně a často.

Poznámka na okraj: Rohlíky ani chleba už v obchodech (a v supermarketech zvlášť) nekupujeme. Jen výjimečně v nouzi, když se kvůli nedostatku času nepodařilo upéct. Ale i to už řešíme tak, že máme "železnou zásobu" pečiva zamraženou. Ještě se musím zdokonalit v pečení francouzských baget, ty mi ještě nejdou prvotřídně.

Cathleen, děkuji moc za recept. Strašně moc se mi stýská po českém pečivu a toto je to správné. <3:-):yes:

Rohlíčky k nedělní snídani, s máslem a kávou... Těsto jsem večer dal do lednice, v 6:00 vytvaroval rohlíky a v 8 upekl v remosce. Moc dobré! Děkuji za recept, foto přidáno...

oriental.dancer, magdalenka: mám velkou radost, že se recept osvědčil :-)

Děkuji za opět úžasný recept<3 Recepty od Cathleen mě ještě nikdy nezklamaly;-)

Z cesta som tvorila menšie uzly, sypala hrubou soľou a rascou, tuk som použila bravčovú masť.
Recept je skvelý, ako všetky od tejto autorky, zatiaľ ma ani jeden nesklamal. :-K
Pridávam foto mojej tvorby.

Tématické fráze:
recept na rohliky, rohlíky recept, výroba rohliku, pravé česke rohlíky, jak upéct rohlíky, prave ceske rohliky recept, kubíkovy rohlíky, omládek, jak vytvorit rohlik, rohlíky jako z obchodu, pavla v troubě rohlíky, rohlíky jako z obchodu recept, rohlíky z omládku, těsto na rohlíky klasické, rohlik recept, co je sladěnka, co je to sladěnka, slané rohlíky, rohliky na omladku, babicovy dobroty recepty z 24.10.2010

Suroviny:
voda, med, droždí, mouka hladká, cukr, voda, sůl, mouka hladká, tuk

Přidat fotografie receptu