Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamel

Smetanový karamel můžete použít na palačinky, do dortů, koláčů, na zmrzlinu či cupcakes. Pokud ho jednou ochutnáte, nejde přestat, proto je dobré připravit si ho doma do zásoby. Příprava je snadná, chce to jen trochu opatrnosti při samotném vaření. K dokonalosti mu pomůže špetka soli.

Hodnocení receptu je 4,9 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

eva hubova eva hubova

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1 sklenice o objemu 350 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 352 kJ /
2 713 kcal
Bílkoviny5,68 g
Tuky162,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 519 mg
Sodík 63 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy307,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Občas zamícháme, ať se nepřipálí a po chvílích stáhneme z plotny a mícháme mimo. Krok 2: Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a pořád mícháme, až se máslo rozpustí. Přilijeme smetanu, začne bublat (cukr se srazí a ztvrdne, pozor na opaření) a za stálého míchání rozvaříme. Zkaramelizovaný cukr se rozpustí a vznikne řídká omáčka. Krok 3: Omáčku přecedíme přes drátěný cedník do sklenice se šroubovacím uzávěrem a necháme vychladnout. Krok 4: Karamel má po ztuhnutí konzistenci husté omáčky. Sklenici s vychladlým karamelem uzavřeme víčkem a dáme do lednice. Podle potřeby odebíráme.

TIP: Jak vyčistit nádobí od karamelu

Zveřejněno 28. 10. 2010

Poznámka autorky eva hubova

Fotopostup zde:

http://www.toprecepty.sk/recept/1319-karamel/

Recept mám od kamarádky.

Do hrnce, ve kterém jsme karamel vařili, nalijeme vodu a necháme odmočit, hrnec bude jak nový.

Možnosti použití karamelu:

1. Na přípravu polevy.

2. Do různých krémů zašleháme 2-3 lžíce - karamel musí mít pokojovou teplotu, nezašleháváme jej přímo z lednice.

3. Na polití palačinek, na šlehačkové poháry - krátce ohřejeme ve vodní lázni nebo mikrovlnce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamel

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/69QN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamel

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/69QN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (70)

Karamel se povedl, bez zádrhelu👍

Tereza: když jsem ho dělala na podruhé dala jsem tam mléko protože mi už nezbyla další smetana. musí být plnotučné, nebo alespoň polotučné, z odtučněného to nejde. musí se akorát vychytat množství a proto je možné že budete několikrát dodávat cukr/mléko;-)

můj karamel i když jsem ho dělala přesně podle návodu nevypadá stejně. je mnohem víc krystalovitý

Tato metoda přípravy je velmi nebezpečná. Doporučuji na začátku do hrnce spolu s krystalickým cukrem přidat trošku horké vody (cca 30 ml). Vznikne hustý sirup, který poté karamelizuje krásně rovnoměrně bez hrudkování. Do něho se dá potom přilít bud jen voda ad 220ml nebo smetana ev. máslo apod..

Dělala jsem ho dnes poprvé a fakt je to jednoduché. Povedl se! S tím mícháním mě to došlo hne, jak se začaly objevovat hrudky, ale později se naštěstí většina rozpustila.

Právě jsme podle tohoto receptu udělala zásobu karamelu a je moc výborný!!!

"Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat, já ho sem tam zamíchám,..."
Při tomto způsobu se stává, že neroztavený cukr udělá hrudky, které se následně špatně v karamelu rozpouštějí. Riziko lze zmenšit tím, že v kastrole se SILNÝM dnem dáme cukr na zdroj tepla a NEMÍCHÁME!!! ale spíše pracujeme s regulací teploty: cukr začne měknout, pak se pomalu taví (tavenina je světlá, skoro bílá) pak žloutne - ubrat tepla, nebo dát na chvilku pryč z plotny. Podle množství cukru 2x, 3x zopakovat a když posléze začne tmavnout (všechen krystal už bude skoro roztavený) tak teprve začít míchat až do požadované barvy - čím tmavší, tím méně sladký karamel bude, ale když se to přežene, tak se chuťově posune dokysela (ale to už jsme uklohnili základ pro kulér, což asi nebyl úmysl)
...a smetana se přilévá vroucí, ale ani tak se nevyhneme malému nukleárnímu výbuchu...:-D

Marcela: Marcelo, není problém nechat ho v lednici i víc, jak měsíc.. Pokud jsou v lednici 2-3 stupně, pak obecně většina potravin vydrží překvapivě dlouho.

Ahoj . Mám dotaz. Jak dlouho tento karamel vydrží v lednici? Nebo se musí co nejdřív spotřebovat? Je taky vhodný do Medovníku, místo kondenzovaného mléka? Díky za odpověd. Marcela

ted jsem ho dodělala a je super super super :-D:-D:-D:-D

Díky všem:-)

Tereza Ř 1. 3. 2014 17:46
Karamel je parádní. Krásně hlaďoučký a hlavně jak zůstane perfektně měkkoučký i po vystydnutí. Děkuji za recept! :-K

Děkuju za výborný recept ;-) karamel se povedl a chladne ve skleničce. Tak jak psal Michal studenou smetanu vlít do vařícího hrnce je nebezpečné :-)řídila jsem se proto jeho radou: smetanu jsem ohřála minutku v mikrovlnné troubě, aby nebyla úplně ledová ;-)děkuju tímto za radu :yes: a hrnec odmočila ihned po skončení vaření a úplně krásně šel umýt, takže se nebojte tohoto receptu a huráááá do něj :-D

dá s místo smetany použít mléko nebo voda?

karamel se nám nepovedl, zůstala z toho žlutobílá hrouda a chutnal jak krupice:-((;-(;-(

Tématické fráze:
karamel, karamel recept, recept na karamel, jak udělat karamel, jak se dela karamel, karamel postup, recept karamel, jak zkaramelizovat cukr, příprava karamelu, karamel z cukru, výroba karamelu, jak uvařit karamel, zkaramelizovaný cukr, jak vyrobit karamel, recepty karamel, jak uvařit karamel z cukru, recepty na karamel, karamel se smetanou, jak na karamel, domaci karamel

Suroviny:
cukr krystal, smetana ke šlehání, máslo

Přidat fotografie receptu