Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makovo - hruškový štrúdl

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

40 min (40 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 8 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 458 kJ /
2 978 kcal
Bílkoviny50,30 g
Tuky138,70 g
Vláknina38,10 g
Cholesterol 582 mg
Sodík 74 mg
Sůl0,12 g
Sacharidy310,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrušky ošúpeme. Biele víno zmiešame s vodou, cukrom, citrónovou šťavou a necháme zovrieť. Do tekutiny vložíme hrušky, aby boli ponorené, ak treba dolejeme vodu. Pomaly varíme 5 minút, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Krok 2: Hrušky z nálevu vyberieme, rozštvrtíme, vyrežeme jadrovníky a nakrájame na väčšie kocky. Múku preosejeme na dosku, do stredu vyhlbime jamku a do nej dáme žltok, soľ, 1 Pl oleja a vypracujeme na hladké cesto. Po lyžičkách zapracujeme 2-3 PL vlažnej vody. Krok 3: Z cesta vytvarujeme guľu, potrieme ju zvyškom oleja, prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať. Mletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme asi 10 minút napučať. Primiešame rum, cukor, škoricu, žltok, ak je zmes hustá, pridáme ešte 2 PL vody. Krok 4: Dosku posypeme rovnomerne trochou múky, na ktorej cesto rozvaľkáme do obdlžnika a preložíme na čistý pomúčený obrus a opatrne ho dookola vyťahujeme, aby bolo všade rovnako hrubé. Krok 5: Na 2/3 cesta rozotrieme makovú zmes a nakrájané hrušky, pričom necháme voľný 3 cm široký okraj. Voľnú časť 1/3 a okraje potrieme rozpusteným maslom a okraje zahneme k plnke. Pomocou látky zrolujeme štrúdľu k voľnej tretine cesta, preložíme spojom nadol ne plech vystlaný pečiacim papierom. Krok 6: Strúdľu potrieme maslom a pečieme v trúbe na 180°C 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť, naporcujeme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Zveřejněno 31. 10. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj: Nový čas pre ženy Extra č. 3/2010.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makovo - hruškový štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A159

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makovo - hruškový štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A159

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Recept ozkoušen, podoba přesně jak na obrázku. Je však na můj vkus velice náročný na přípravu (min. 1,5 hod bez pečení) a dosažený výsledek mne chuťově až tak neoslovil. Určitě by se ale dal modifikovat kořením, cukrem, zjemněním makové nádivky... Smysl povaření hrušek ve víně osobně nechápu, ale nejsem žádný šéfkuchař :-8. Já bych místo vína příště zvolila jen vodu s cukrem, citronem a větším nožstvím koření vánočního typu. Doporučuji každopádně dělat z dvojnásobného množství ingrediencí, aby vyšly 2 záviny, když už se s tím člověk dře :). Pozitivně každopádně hodnotím recept na těsto, i když jsem musela použít tak dvojnásobné množství vody a oleje. Vůbec přitom nebylo nutné s ním následně vyvádět složité kejkle, jak se píše v návodu, prostě jsem ho bez problémů vyválela válečkem na pomoučeném vále a náplň jen tak zabalila, nic nevyteklo - použiji ho asi na klasický jablečný závin.

Dají se hrušky vyměnit za jabka? Díky :-K

Dakujem každému za pekné komentáre a za bodíky:-p:-K

Simonka, dakujem, a len vyskúšaj, určite budeš spokojná:-p:-))

taky bych ochutnala:-pmák mám ráda a hrušky také,je to lákavé na vyzkoušení.:yes:+1

rebeka, je to fakt veľká dobrota:-p:-pa som rada, že to vyskúšaš, potom daj vedieť, ako chutilo a dakujem:-))

Jarka-žížalka, to som rada, že to vyskúšaš a dakujem:-))

Srettka, naozaj Ti veľmi pekne dakujem:-))

to bude veliká dobrota;-):-p:-p:yes:taky si ukládám:-K a bod:yes:

Mňáám, hodně náplně a málo těsta - to miluju :-p:yes: A hrušky jsou moje oblíbené ovoce, takže ukládám na vyzkoušení :-)

krásně vysoký šťavnatý štrúdl;-)

Tématické fráze:
makovo jablečný štrůdl, makovojablecny zavin, makovo hruskovy kolac, makový štrůdl, makovo jablečný závin, makovo hruskovy zavin, hruškový závin s makem, makovo jablečný koláč, makovo jablečný koláč, štrudl, makovo švestkový štrůdl, hruskovarecepty, strudl s makem a hruskami, hruškový štrůdl-recept, hrušky recepty, štrudl těsto z hrušek, makovo tvarohový štrůdl, těsto na makovo jablečník zavin, hruškový recept, štrudl z hrušek

Suroviny:
mouka hladká, žloutek, olej, sůl, mouka, mák mletý, mléko, rum, skořice mletá, cukr krystal, žloutek, máslo, cukr moučkový, hruška, víno bílé, cukr moučkový, šťáva citronová, voda, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu