Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kohout (kohút) na víně po burgundsku

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba tepelné úpravy: 150 min

150 min (150 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 6-8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 329 kJ /
2 708 kcal
Bílkoviny31,14 g
Tuky174,88 g
Vláknina9,80 g
Cholesterol 365 mg
Sodík 2,91 g
Sůl7,00 g
Sacharidy51,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kohúta rozporcujeme, osolíme, okoreníme a necháme stáť. Krok 2: V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčky. Na rozpustenom masle opečieme na jemno cibuľky, mrkvu a šunku, pokrájané na malé kocky, s cesnakom pokrájaným na plátky za pridania vetvičky tymiánu, vetvičky petržlenovej vňate a bobkového listu. Mierne osolíme, chvíľku spolu podusíme a odstavíme. Krok 3: Na panvici na troche masla opečieme slaninu pokrájanú na kocky so šalotkami, cibuľou pokrájanou na jemno a plátkami šampionov. Necháme vychladnúť. Krok 4: Porcie kuraťa opečieme na masle do zlata. Podlejeme pálenkou a necháme poloprikryté 20 minút dusiť. Zalejeme celou fľašou červeného burgundského vína, pridáme buquet garni a necháme bublať sotva znateľným varom na miernom ohni - "mijoter"- pokrm sa varom len ľahko čerí. Pridáme predtým podusené šampiony s cibuľkou, šalotkou a opečenou slaninou a ked je mäso takmer mäkké, pridáme aj mirepoix. Zahustíme žmolenkou z masla a múky, pokrm ešte 15 minút varíme. Podávame horúce s dusenou ryžou.

Zveřejněno 6. 11. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj:francúzsky recept - varila som podľa francúzskeho šéfkuchára v TV paprika. Buquet garni si pripravuje doma každá francúzska gazdinka sama, takže sa môže dom od domu trocha líšiť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kohout (kohút) na víně po burgundsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z075

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kohout (kohút) na víně po burgundsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z075

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (25)

:-) Právě jsem dostala kohouta, takže v neděli jdu na to a zkusím ho v pomalém hrnci.:yes:

Dakujem za pekné hodnotenie, plodné diskusie, ale najmä za vtipné komentáre:-)):-D

Jani R., na tvých komentářích jsem se pěkně pobavila. :-D Držím se za břicho a tečou mi slzy:-D :-D :-D Ani já bych neřešila jestli slepice nebo kohout :-D :-D :-D. V mrazících boxech v různých hypermarketech a supermarketech jsem kohouta nikdy neviděla.:-)) Z drůbeže se tam chladí slepice, kuřata, kachny, husy a krůty. Ale žádného kohouta v mrazícím boxu jsem neviděla.:-D Je možné, že jsem ho přehlídla, když jsem se dívala po živých kohoutech, co tlačí nákupní vozíky. :-D :-D :-D

Ibika, volajú sa podľa toho, kde sú, vo Francúzsku sú to určite champignons de Paris ;-)
der Egerling znamená po slovensky šampiňón, nie je to špeciálne hnedá forma. Ostatne, huby, ako všetky rastliny a živočíchy majú smerodajné latinské názvy. ;-)

Veľmi poučná diskusia, určite si z nej niečo vyberiem.

Maris, Terezka - ja Vám naprosto verím obom. Len skromne môžem konštatovať, že dnes sa už asi nevarí podľa učebníc a známych kuchárskych kníh, dokonca ani známymi šéfkuchármi, len neviem či je to viac na škodu alebo na osoh, faktom je, že ak to poznáte, ako to má byť, je to pre toho, kto varí, aj dosť mätúce. Než som to išla variť, pozrela som sa na to aj v literatúre a zvolila som recept tak, ako som ho napísala.:-*A tie hnedé šampiony sa volajú Egerlinger, teda nemecky.Tie som aj mala.:-))

Ibi, vo Francúzsku som bola a o varenie sa zaujímala samozrejme tiež. Nebudem sa hádať, ale stačí pozrieť tieto odkazy :
http://fr.wikipedia.org/wiki/Mirepoix_(cuisine)
http://www.isaveurs.com/glossaire/mirepoix.php :-) Zeler tam patrí.
Ešte by som doplnila, že do Coq de vin sa používajú parížske šampiňóny, teda tie hnedé. ;-)

Francouzskou kuchyni Jany Martinicové považuji za jednu z nejlepších francouzských kuchařek, co zde vyšly. Nemám ji tu momentálně k dispozici a zpaměti ji opravdu neumím. To, že se má pokrm při pomalém vaření - mijoter - přikrýt, je uvedeno v mnoha jiných kuchařských knihách, i u receptů na internetu. Nechci s Tebou tady vyvolávat další diskuzi. Já Ti věřím, že na Paprice jsi to viděla tak, jak píšeš, já zase věřím něčemu jinému:-)

Terezka, odkazujem Ta na Mirepoix v kuchárskej knihe Jana Martinicová: Francouzská kuchyne rok 1974, strana 309, kde je mirepoix presne tak, ako v tomto recepte, žiaden celer tam nie je:-))

Maris, čakala som, kedy sa ozveš. Ty myslíš to, čo sa píše v kuchárskej knihe Jany Martincovej Francouzska kuchyne z roku 1974 na strane 27 a 28.Ale al Ta to uspokojí, francúzsky šéfkuchár v TV varil úplne bez pokrievky, nuž a ja som urobila prihliadnuc k uvedenej knihe kompromis - poloprikryté:-)), prihliadnuc k množstvu vína, a všetky chute boli harmonicky zachované. To je už zase akademická otázka na dalšiu diskusiu, podobne ako Terezkine mirepoix. Všetko som robila tak, ako šéfkuchár v TV:-))

spagetko - komentář Ibolyi ve 12.27 - " neprikryté, teda bez pokrievky ";-):-)

mirepoix je vo Francúzsku kombinácia zeleniny presne určenej : cibuľa, mrkva, zeler. Dokonca je určený aj pomer : 1 diel na kocky narezanej cibule, 1/2 dielu na kocky narezanej mrkvy a 1/2 dielu na kocky narezaného zeleru. Kocôčky majú byť malé a podľa možnosti rovnaké. Nič viac tam nepatrí.
Francúzi tejto kombinácii zvyknú hovoriť "svätá trojica " ;-)

Špagi - pozri 12:27:22

Brutzel-Svejk, toho vína naozaj nie je veľa, ide o pomalé dusenie zvané "mijoter", pri ktorom sa tekutina pekne odparí a varí sa dlho len sotva znateľným čerením a neprikryté, teda bez pokrievky

Maris, ale Iboli píše - polopřikryté - s tím bych souhlasila ne?

Ibolya - dovolím si Ti oponovat - pokrm který se nechává probublávat - mijoter - se vždy přikrývá pokličkou. Nikde jsem se nesetkala s tím, že by měl být odkrytý, přeci nenecháme tu vůni vína, bylinek, masa, rozptýlit, má přeci zůstat v pokrmu, ne ?;-)

Tématické fráze:
kohout recepty, kohout recept, slepice na víně, recept na kohouta, recepty kohout, kohout na divoko, kohout ala bažant, kohout na červeném víně, kuře po burgundsku, recepty na kohouta, kohout po burgunsku, pečený mladý kohout, pečený kohout na víně, recepty z kohouta, kachna po burgundsku, bažant po burgunsku, kohoutek na vine, kuře po burgunsku, bažant po burgundsku, recept kohout

Suroviny:
máslo, slanina, česnek, šunka, tymián čerstvý, bobkový list, bobkový list, pálenka, víno červené, žmolenka, sůl, pepř mletý,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu