Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky, noky jako příloha

Klasické halušky jsou z bramborového těsta, tyto nočky z jemného moučného. Budou se hodit jako rychlá příloha k omáčkám nebo jen tak se škvarečky ze slaniny a zelím. Stejně tak mohou suplovat těstoviny nebo knedlíky.

Hodnocení receptu je 5,0 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vybusna vybusna

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 994 kJ /
1 911 kcal
Bílkoviny63,78 g
Tuky14,81 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 268 mg
Sodík 3,37 g
Sůl8,36 g
Sacharidy373,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu s mlékem vlijeme do velké mísy a přidáme do ní vejce a sůl. Prošleháme a přimícháváme polohrubou mouku. Těsto zpracujeme dohladka pomocí vařečky, až se dělají bubliny. Těsto je houževnaté a lepivé. Krok 2: Zavařujeme přes haluškovač do většího množství osolené vody, pomocí lžíce. Pasírujeme do vařící vody. Po naházení halušky ještě povaříme nějakých 5 minut, scedíme je a propláchneme je na sítku horkou vodou. Krok 3: V nádobě do nich vložíme kousek másla. Přikryjeme pokličkou a necháme máslo rozpustit. Krok 4: Promícháme a podáváme.

TIP: Jak připravit bramborové noky

Zveřejněno 10. 4. 2008

Poznámka autorky vybusna

Toto množství je na 4 až 5 porcí.

Tento s fotopostupem a moje další recepty najdete na:

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3922

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halušky, noky jako příloha

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LoW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halušky, noky jako příloha

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LoW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Super recept, nočky se povedly 😉

nejlepší halušky které jsem dělala jsou výborné:yes::yes::yes::yes:

Moc dobrý halušky. :yes:<3

Halušky jsou výborné a hlavně rychlé lepší jsem nejedla.:yes::yes::yes:

Halušky se povedly a chutnaly nám:yes:. Hodnotím dalším bodíkem:-K

To jsou nejlepší halušky, jaké jsem kdy jedla<3:-K Jemné, nadýchané..moc děkuji za výborný a jednoduchý recept:yes::yes::yes::-K

casino: halušky sa tvoria lepšie z cesta okamžite po vypracovaní. Ak dlhšie stojí, potom je ťahavé. Ide to, ale jednoduchšie je z cesta neodstáteho. Je jedno, či v ceste je surový strúhaný zemiak, alebo nie je. Ide o lepok - robí to "ťahanie". Ja dám variť vodu a až vtedy miešam cesto a hneď hádžem (halušky).

Alena Varga:
No, a nemáte na mysli těsto s bramborami?

Alena Varga 3. 12. 2015 19:24
Cesto sa nema velmi vypracovavat, prave aby nebolo tak huzevnate a lepive a lepsie sa tvorili halusky.

Je to presne tak ako píše vybusna.;-) Na Slovensku sa názvom halušky označuje viac vecí, písala som to aj ja nižšie. U nás sa dokonca povie, že uvaríme halušky s makom, halušky s orechami...a každému je jasné, že v tomto prípade nepôjde o zemiakové halušky, ktoré sa robia s bryndzou, kapustou a pod, ale že pôjde o rezance - nudle. ;-)

Anežka: aj u nas na Strednom Sloensku su tiez vsetko halusky.....prilohove, bryndzove, tvarohove, s kapustou...aj zavarka do polievky(noky) su halusky...az na tie rezance...tie sa volaju rezance s makom ;-) Mozno v niketorych castiach to rozlisuju na strapacky a halusky, ale Horehron a Doluhron nie. Je pravda, ze na jedalnych listkoch sa pise strapacky, ale ja osobne nepoznam ziadneho Slovaka, ktory v beznom jazyku toto pomenovanie pouziva, ale ja samozrejme nepoznam vsetkych Slovakov. Ked sa zacalo pomenovanie strapacky mnozit v nasej oblasti viac , tak som sa muselo surovo opytat casnika, co to tie strapacky vlastne su....

Zobrazit 2 starší odpovědi

spagetka:Souhlasím,ať to má název jaký-koliv,hlavně,že to chutná :-)

spagetka:

Milena: pripustam, ze pre cesku populaciu je nazov halusky zavadzajuci, pretoze si pod tym predstavuju klasicke zemiakove halusky s bryndzou (a pod.) Preto som deklarovala ich odlisnost uz v samotnom nazve...ze su to prilohove halusky, ktore sa robia z muky. Na Slovensku sa nazov halusky bezne uziva aj pre noky, nokerle, specle a podobne.

Milena: zbytečné dohadování se kvůli názvu. Zkrátka uvařte a nazvěte si to dle sebe ;-);-);-) U nás jsou tohle halušky, noky mají pravidelnější tvar, ale přece se nebudeme přít kvůli názvu, dobré to je, a to je důležité :-p:yes:

To jsou nok y ne halušky!!!!:no:

Já dělám halušky pouze takto :yes::-p Přidávám foto :-K

Ja robím dnes halušky podľa tohto receptu už asi po 5.krát a sú super,ale nikdy som ich nepreliala tým maslom,dnes vyskúšam;-)

Ahoj, ja robím iba s vodou, bez mlieka...sú v pohode. Celé vajcia rozšľahám s vodou a vlejem do múky...

Dnes jsem dělala halušky poprvé v životě,vybrala jsem si tento recept a udělala jsem dobře.Krásně se povedly a jsou vynikající.Měli jsme k nim vepřové maso a zelí.Bodík je jasný a doporučuju:yes:;-)

Tak teď už v tom mám úplně jasno:-8;-)

Sindy, ale halušky s bryndzou ( kapustou, tvarohom...) sa nerobia podľa tohto receptu, ale zo zemiakového cesta. Toto sú nokerle alebo špecle.:-));-)

No jo halušky znám a moc nám chutnají a nejradělji s brinzou a špekem:-p:-p

Vyzkoušeno ke kuřeti na paprice a musím říct, že je to bomba obměna!Určitě zopakuji a zařazuji do stálého repertoáru!1:-*

Jsem tu zase, jsou výborné, dnes vyzkoušeno povedlo se tak se už bát nemusíš doporučuji.

Tak hotovku, to je teda podraz,ale podle postupu jsem vytušila,že je máš odzkoušené, tak neboj určitě to dobře dopadne.A když ne kdo dokáže že jsem to nepokazila já pěkný den přeji tam k vám.

Dasty...a teraz sa budem bat, ze ci sa podaria ci nepodaria:o)))
priznam sa, ze prilohove halusky robievam iba na slovensku...tu v nemecku si kupujem specle....ako hotovku....su vyborne

Máme halušky moc rádi ukládám do oblíbených,věřím že slovenská receptura nezklame hodnotím 1 vyzkouším, pokud se nepovedou určitě se ozvu.

Na Slovensku se haluškami nazývají někde také noky, někde sa řekne halušky s mákem a jsou to těstoviny.

no ano.....aj zo zemiakov.....na slovensku to volame asi an block....cesto hadzane, resp. lievane cez sitko do vody...halusky.....aspon na strednom slovensku je to tak....mozno niekde volaju konkretne tuto zavarku noky....

Díky za recept, já si vždycky myslela, že halušky jsou z brambor. určitě vyzkouším. Olina

Tématické fráze:
halusky recept, halusky, noky příloha špercle, halusky s brinzou, noky, nočky jako příloha recept, prilohove halusky, přílohové noky, noky recept, recept na halušky, halusky noky, halusky s makem, recept na přílohové noky recept, spercle, recept na prilohove halusky, recept halušky, hotovky recepty, špecle recept, haluskovac, sitko na halušky

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, mléko, voda, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu