Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Madártej - ptačí mléko

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

citromail

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 218 kJ /
1 964 kcal
Bílkoviny103,08 g
Tuky67,86 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,64 g
Sodík 1,20 g
Sůl2,76 g
Sacharidy235,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bílků, soli a 5 dkg cukru ušleháme tvrdou pěnu. Dáme vařit do široké nádoby asi 1/3 mléka. Když se mléko mírně vaří, z pěny vykrajujeme malou lžičkou noky, které vaříme v mléce asi 1-1,5 minuty, poté je otočíme a vaříme znovu 1 minutu. Nedáváme tam moc noků najednou, protože při vaření nabudou. Krok 2: Uvařené noky vybereme na talíř. Poté, když jsou noky uvařené, do rozšlehaných žloutků přidáme asi 1/3 mléka, 2 PL mouky, zbytek cukru. Krok 3: Do horkého mléka dolijeme zbytek mléka a vaříme. Až potud se všechny recepty shodují, dále je možné modifikovat uvařením jablek na plátky, nebo přistrouhat citrónovou kůru, atd. Poté za stálého míchání pomalu nalijeme do vařícího se mléka rozšlehané žloutky s moukou a cukrem, a ještě povaříme dokud nezhoustne. Přisypeme vanilkový cukr a dobře zamícháme. Krok 4: Necháme vystydnout, do studeného vložíme noky z bílků a může se podávat! Nebo ne? Samozřejmě, že ano, ale nic nebrání tomu, aby se na noky ještě nastrouhala nějaká čokoláda třeba z Mikuláše nebo kindervajíčka.

Zveřejněno 26. 11. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Madártej - ptačí mléko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VNp1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Madártej - ptačí mléko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VNp1

Marie

Komentáře (17)

Naprosto nedietní dobrota - doufám, že někdo přijde na návštěvu a ujme se toho:-)):yes:

Nadja, a nejen...
Zdravím všechny v r. 2015, i když jsem už neměl chuť přispívat někam, kde se a priori zkoumá původ příspěvku, pak pár neověřených narážek a přímé nařčení. Samozřejmě nejdřív bez ověření, pak bez omluvy. Z devíti příspěvků 2 odezvy na obsah, slušné skóre, až 2 osoby zajímá, jak to chutná, dokonce tak moc, že si to nejspíš vyzkoušely, když jsem obdržel 2 kladná hodnocení!
Tak pro klid Betyny musím napsat, že žádná "fialka" (Ibolya) se nevrací, a citromail znechuceně odchází! Pá, milé dámy, tady jsem šlápl asi do něčeho, co se asi jako ingredience hodí jen na vymáchání jedovatých hub některých jedinců.

clupmi: :-O těžko - na prima receptech uveřejněno 1.11.2009, tady 26.11.2010.
http://www.prima-recepty.cz/recept/41740-ptaci-mle...

Betyna:Anebo to okopírovaly prima-recepty, ne??? V této oblasti absolutně žádný "kopírajt" neplatí. Já jsem tady zveřejnil recept a hned vzápětí ho uváděli na F1 jako tip na nedělní oběd.:-O

Pro Betynu: nejedná se o drsné okopírování, nýbrž o autorský příspěvek z mé sbírky receptů a to v obou případech. Příště bych před veřejným nařčením uvítal osobní dotaz.

:-8 Všem děkuji za hezké uvítání, ale mám jednu vadu, jsem mlsný dědek, který rád kuchtí, preferuje maďarskou kuchyň a v létě přírodní vaření venku na ohni (gril nebo kotlík). Jo, a začíná se mi tady líbit!!!:-D:-D:-D:-D

Citromail, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeju ti, aby se ti tady líbilo a byl si spokojený;-)

Poněkud drsně okopírováno - samozřejmě bez maďarského nadpisu že by se vrátila Ibolya? ;-)
www.prima-recepty.cz/recept/41740-ptaci-mleko/

:-O:-)):-)) Tak už to není aktuální, než jsem se tam dostal, tak to za mně někdo udělal, děkuji za pomoc, ať to byl kdo chtěl!
Žížala! Jasně, díky! ;-):-K

U receptu máš foťáček vpravo nahoře, klikni a máš tam volbu odstranit ;-);-)
žížalinka zas byla rychlejší :-D:-D:-K:-K

Už je to;-) Jinak vedle nadpisu jsou ikonky a tam klikni na foťák a můžeš přidávat nebo ubírat fotky:-)

Už jsem se pokoušel fotku sundat, ale nedaří semi, poraď jak na to

spagetka: co se obměn týká, vyvařené gdoule v tom mléce po nokách nemá konkurenci, co se vůně týče, na chuť jsou však mnohem lepší sušené švestky, někdo do toho ještě dává rozinky před zahuštěním... To ale nemám vyzkoušené.

Jasně, ale víš co, tak k té fotce uveď, že je z netu, že ji po přidání jiné fotky odstraníš, nebo ji vymaž úplně.... a vyhneš se různým jiným komentářům a kritice ;-), jinak jako nápad fakt beru

Jana Remkova: Děkuji, hned sem dám ještě Švestková krémová polévka - Krémová kdoulová polévka taky dobrý mls
spagetka: já vím, ale nemám foťák, no! (A noky tam má stejně velké!)

Tématické fráze:
ptačí mlíčko, madár tej, gdoule, ptači mleko, gdoule recepty, ptačí mlíčko recepty, ptaci mleko recept, recepty ptačí mléko, recept na gdoule, recept na madár tej, ptači mls, moučník ptačí mlíčko, co je gdoule, recept ptači mleko, na co je ptačí mléko, polevka ptačí mléko, madar-tej, ptačí mlíčko recept, madár tej recept, recept gdoule

Suroviny:
mléko, vejce, cukr, mouka, kdoule, cukr vanilkový, sůl

Přidat fotografie receptu